Fractal

Διήγημα: “Η μονομαχία”

Γράφει ο Μίνως- Αθανάσιος Καρυωτάκης // *

 

writers-tyepwiterΈνιωσε την ιριδίζουσα σκόνη να γδέρνει το πρόσωπό του. Η ζέστη εκείνης της ημέρας σε συνδυασμό με τα πολλά χιλιόμετρα πορείας τον είχαν εξουθενώσει. Η καφεκόκκινη φοράδα του ευτυχώς είχε κρατηθεί στο ύψος των περιστάσεων. Έπρεπε να πιάσει τον Μπίλι Λένον πας η θυσία. Κάθε φορά που βρισκόταν όμως ένα βήμα πριν το τέλος εκείνος ξεγλιστρούσε σαν το φίδι. Είχε ένα αλλόκοτο ένστικτο επιβίωσης ο ντεσπεράντο. Είχε περάσει κιόλας ένας χρόνος από τότε που είχε ξεκινήσει το κυνήγι του. Τα μαλλιά του μάρσαλ Τομπάιας είχαν ασπρίσει επικίνδυνα. Ήταν λες και είχαν περάσει από πάνω του τα εξαπλάσια χρόνια.

Είχε ξεπεζέψει από το άλογο. Το κρατούσε από τα χαλινάρια οδηγώντας το προς το γνωστότερο ξενοδοχείο της πόλης. Είχε απόλυτη ανάγκη απ’ ένα καλό κρεβάτι και νερό για να πλυθεί. Θα διέμενε στην πόλη δύο τουλάχιστον μέρες. Αισθανόταν ότι τούτη τη φορά βρισκόταν ένα βήμα μπροστά από τον αντίπαλό του. Η συνεχόμενη πορεία έπρεπε να φέρει αποτελέσματα, διαφορετικά θα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το κυνήγι και να γυρίσει πίσω στην πόλη του. Όσο καιρό έλειπε διαδίδονταν οι φήμες ότι σ’ εκείνη την περιοχή του Ουέστ είχε αυξηθεί η εγκληματικότητα. Ο ίδιος δεν ανησυχούσε, καθώς ήταν βέβαιος ότι ο βοηθός του ήταν γρηγορότερος στο πιστόλι. Δύσκολα μπορούσε να τον αντιμετωπίσει κάποιος.

Διάβηκε το κατώφλι του ξενοδοχείου αφού πρώτα τίναξε τα ρούχα του για να διώξει τη σκόνη. Ζήτησε ένα δωμάτιο στον πρώτο όροφο και μία θέση στον στάβλο με καλό σανό για το ζωντανό. Ο γέρος ιδιοκτήτης τον διαβεβαίωσε ότι θα έμενε ικανοποιημένος από τις ανέσεις του δημιουργήματός του. Βρισκόταν σε μία από τις πιο φιλήσυχες περιοχές του Ουέστ. Προσπάθησε να θυμηθεί πότε είχε αναγκαστεί να έρθει σ’ αυτό το μέρος. Ήταν τουλάχιστον πέντε χρόνια πίσω και ο πιστολέρο που είχε κληθεί να αντιμετωπίσει τότε ήταν σωστός δαίμονας. «Είναι πιο γρήγορος από τη σκιά του», συνήθιζαν να λένε οι κάτοικοι της πόλης. Μολαταύτα ο Τομπάιας ήταν ταχύτερος. Ο Λάναγκαν δεν είχε προλάβει καν να τραβήξει το σιδερικό του.

Έριξε νερό στο πρόσωπό του. Ξεντύθηκε κι έπεσε στο κρεβάτι. Προτού κλείσει τα μάτια του εναπόθεσε το Κολτ του κάτω από το ασπριδερό μαξιλάρι. Με το καπέλο του σκέπασε το πρόσωπό του. Αρχίνησε να ροχαλίζει και οι θόρυβοί του φανέρωναν την αλήθεια. Ο κρατερός μάρσαλ είχε γεράσει πια.

Οι εκκωφαντικές ιαχές που προέρχονταν από το Σαλούν τον ξύπνησαν. Έχωσε απότομα το δεξί του χέρι κάτω από το μαξιλάρι. Χάιδεψε το πιστόλι. Τα χέρια τυλίχτηκαν γύρω του. Ντύθηκε αμέσως κι εγκατέλειψε το δωμάτιο.

Ο βόμβος είχε σταματήσει. Ανέβηκε τα ξύλινα σκαλιά και περπατώντας αγέρωχα έφτασε ως το μπαρ του μαγαζιού. Έριξε μερικά διερευνητικά βλέμματα δεξιά κι αριστερά. Στη γωνία στεκόταν ο Λένον. Δεν τον είχε αντιληφθεί.

«Τι έγινε εδώ;», ρώτησε τον μπαρίστα που είχε χάσει το χρώμα του. Εκείνος προσπάθησε να μιλήσει, αλλά εν τέλει ψέλλισε κάτι ακαταλαβίστικες λέξεις. Του έκανε νόημα να σωπάσει. Στράφηκε προς τον Λένον. Τα μάτια του ξέρναγαν φωτιά. Είχε έρθει επιτέλους η ώρα για εκδίκηση.

«Μπίλι έλα έξω να μονομαχήσουμε. Αυτή θα είναι η τελευταία φορά που θα σηκώσεις το σιδερικό σου», φώναξε χαϊδεύοντας το δικό του.

«Μάρσαλ αυτό που κάνεις είναι λάθος. Το ξέρεις ότι δεν μπορεί να με συναγωνιστείς. Έχεις γίνει αργός πια», απάντησε γαλήνια πίνοντας τις τελευταίες γουλιές της μπύρας του. Το αλκοόλ τον βοηθούσε να ηρεμήσει.

Βγήκε από το Σαλούν και στάθηκε απέναντι από τον αντίπαλό του. Το κυνηγητό είχε κρατήσει έναν ολόκληρο χρόνο. Είχε έρθει η στιγμή να λύσουν μια για πάντα τις διαφορές τους. Ένας από τους δύο δεν θα έβλεπε ξανά τον γαλανό ουρανό.

Τα χέρια τους γυρόφερναν τα όπλα. Ο ντεσπεράντο τράβηξε πρώτος το φονικό εργαλείο. Πυροβόλησε δέκατα του δευτερολέπτου νωρίτερα από τον εκπρόσωπο του νόμου. Η σφαίρα τον βρήκε στην καρδιά. Το άψυχο κορμί του μάρσαλ έγινε ένα με το πάτωμα.

Οι καλοί είχαν χάσει τούτη τη φορά.

 

* Ο Μίνως Αθανάσιος –Καρυωτάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. «Το Λίκνο της ζωής» είναι το δεύτερο μυθιστόρημα που έχει γράψει, ενώ το «Μια σειρά από τρομακτικά γεγονότα» είναι η πρώτη του συγγραφική επιτυχία. Και τα δυο μπορείτε να τα κατεβάσετε δωρεάν από τον ιστοχώρο των εκδόσεων Σαϊτα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top