Fractal

Διακοπές στην Τήνο

Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου //

 

Αποτέλεσμα εικόνας για "Δεύτερη εκτέλεση", Μάρκος Κρητικός, “Δεύτερη εκτέλεση”, Μάρκος Κρητικός,  Εκδόσεις Νεφέλη/Fairead, 2016, σελ. 208.

 

Ο Μάρκος Κρητικός που γεννήθηκε στη Χίο του 1968, κατάγεται από την Τήνο και κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα, το 2013 έκανε μια δυναμική εμφάνιση στη λογοτεχνία με το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα, το Απιστία μετά φόνου, όπου πρωταγωνιστούσε ο τραπεζικός υπάλληλος Μάρκος Κρητικός. Αργότερα, το 2014, εξέδωσε το δεύτερο, το Άρση απαγορευτικού που είχε αρκετά καλά στοιχεία, όπως το προηγούμενο, αλλά ήταν λιγότερο πρωτότυπο. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στο τρίτο μυθιστόρημα, το Δεύτερη εκτέλεση, όπου πρωταγωνιστούν οι ίδιοι ήρωες, ο Μάρκος Κρητικός κι η Μάρη η γυναίκα του, μόνο που τώρα ο Κρητικός, αυτοπαρουσιάζεται ως πρώην τραπεζικός υπάλληλος. Τώρα, εποχή μνημονίου και κρίσης, ο ήρωας έχει χωρίσει από τη γυναίκα του, πράγμα για το οποίο κατηγορεί την πεθερά του, και με το φίλο του τον Κώστα, επίσης χωρισμένο, συχνάζει σε μπαρ της πλατείας Βικτωρίας για να πάνε τα φαρμάκια κάτω. Εκεί, γνωρίζουν διάφορες γυναίκες, την Έλενα, την Άννα, τη Σόνια. Και ξαφνικά, η γυναίκα του τον πληροφορεί πως θέλει να τα ξαναφτιάξουν και τον προσκαλεί σε ταξιδάκι στην Τήνο. Εκείνος δέχεται, μόνο που στην παρέα τους θα είναι και η πεθερά του, ονόματι Ντόλυ, αλλά και ο σκύλος του ο Πασχάλης. Όλοι περνούν όμορφα κι ωραία, αλλά ξαφνικά η Άννα βρίσκεται δολοφονημένη: κάποιος τη στραγγάλισε. Ποιος και γιατί; Τα αιώνια και θεμελιώδη ερωτήματα που απασχολούν την αστυνομική λογοτεχνία. Όμως ο Κρητικός συλλαμβάνεται και κρατείται ως ύποπτος φόνου. Δεν έχει άλλοθι όπως οι φίλοι του. O ίδιος θεωρεί τον εαυτό του θύμα σατανικής συγκυρίας ή σκευωρίας

Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το Δεύτερη εκτέλεση (τίτλος που παραπέμπει σε ξένα τραγούδια ερμηνευμένα σε δεύτερη εκτέλεση, αλλά και το ότι ο αφηγητής παίζει τα νιάτα του «σε δεύτερη εκτέλεση», όπως λέει), ως ένα επικαιρικό μυθιστόρημα που μιλάει για τα χρόνια του μνημονίου και ταυτόχρονα που πραγματεύεται με ελαφρό στιλ τα σχετικά με την έγγαμη συμβίωση. Σε αυτό, διαβάζουμε την άποψη του συγγραφέα-αφηγητή για όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στον κοινωνική και οικονομική ζωή της Ελλάδας (δυσοίωνες προβλέψεις για το σκοτεινό μέλλον, απειλές περί κουρέματος των καταθέσεων), μα και σχόλια πάνω στο θέμα των ανθρωπίνων σχέσεων («η βλακεία είναι ασθένεια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη»). Ωστόσο, παρά το σπινθηροβόλο πνεύμα του συγγραφέα σε όλο το κείμενο, διακρίνουμε μια κάποια λογοτεχνική κόπωση ως προς τα λογοτεχνικά ευρήματα. Η λύση του μυστηρίου της δολοφονίας της Άννας γίνεται κάπως βεβιασμένα, πράγμα που σημαίνει πως η ωρίμανση της κεντρικής ιδέας στο μυαλό του δημιουργού δεν έγινε κανονικά.

 

Μάρκος Κρητικός

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top