Fractal

Η δρ Μαρία Αθανασέκου και ο Έντγκαρτ Άλαν Πόε στην εποχή μας

 

Με αφορμή την παράσταση “Dark Romance + Edgar Allan Poe” η οποία μας ξεναγεί στο κίνημα του ρομαντισμού ζητήσαμε από τη δρα Μαρία Αθανασέκου, ιστορικό τέχνης να μας εξηγήσει για το πόσο επίκαιρος είναι ο λόγος του Πόε σήμερα και τι θέση έχει ή θα έπρεπε να έχει ο ρομαντισμός στην εποχή μας.

 

Είναι ιστορικός τέχνης. Αγαπάει την τέχνη, γράφει και μιλάει γι’ αυτή με κάθε ευκαιρία. Είναι διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών, του ΕΜΠ. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας κατέχει τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών στην Ιστορία Τέχνης από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Birkbeck College. Διδάσκει Ιστορία της Τέχνης στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και στο Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης.

Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ κ..α. Παράλληλα πραγματοποιεί σεμινάρια και δίνει διαλέξεις σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς όπως σε ΚΔΒΜ, συλλόγους, ελεύθερα/λαϊκά/ανοικτά πανεπιστήμια δήμων κ.ά

 

«Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε είναι ο ποιητής της ομίχλης, του σκοταδιού, του επέκεινα, γιατί ζει με τους νεκρούς του σε ένα αιώνιο συνεχές. Γιός του Ρομαντισμού, είναι σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ. Στην εποχή μας σχεδόν όλα βρίσκονται μόλις ένα κλικ μακριά, από αντικείμενα μέχρι το σεξ, τις «φιλίες», όλα εκτός από την αγάπη, το πάθος, τη μαγεία, το δικαίωμα στο όνειρο.

Η γραφή και ο κόσμος του είναι το αντίδοτο στον πραγματισμό και τον ορθολογισμό που μας μαστίζουν. Ο ονειροπόλος και βασανισμένος Πόε μας επιστρέφει στην εποχή της πίστης στον αιώνιο έρωτα, στις σκιές που σκοτώνει το φως της οθόνης και μας καθιστά καταναλωτές εμπορευμάτων και εικονικών ψευτορομαντικών συναισθημάτων. Ο Ρομαντισμός ως λέξη για τους μη μυημένους στην τέχνη έχει εκπέσει εννοιολογικά και συχνά συγχέεται με το «ρομαντισμό», το συναίσθημα, που εξαντλείται στη γιορτή του αγίου Βαλεντίνου με την αγορά καρτών με καρδούλες (σοκολατάκια, αρκουδάκια, εσώρουχα…), αλλά στην καθημερινότητα, η απουσία του είναι κραυγαλέα.

Το καλλιτεχνικό κίνημα του Ρομαντισμού δεν έχει σχέση με τις μακρόσυρτες βόλτες στην παραλία αγκαλιά με το ταίρι μας το ηλιοβασίλεμα.. Είναι θυελλώδες, σε συνεπαίρνει και σε τραντάζει, δεν είναι γλυκερό, έχει Δύναμη και Αλήθεια.

Αν ο Ρομαντισμός είχε φωνή, θα σε ρωτούσε:

«Πως νιώθεις; Που θες να πας; Θες να ξεφύγεις; Θες να ζήσεις;»

Θα σου έλεγε:

«Έλα να σεργιανίσουμε μαζί σε μέρη απάτητα από τους ανθρώπους, στο σκοτάδι και το ημίφως της λογικής, στην έκρηξη του πάθους, στον μη λογοκριμένο πόθο, στο μακρινό, το εξωτικό. Έλα να διαβείς τη χώρα του ονείρου, άκου τη φωνή εντός σου. Επαναστάτησε ενάντια σε ό,τι σε περιορίζει και σε καταστρέφει, αναζήτησε νέους τόπους, νέους ανθρώπους, πιο ελκυστικούς, πιο καθαρούς. Αναστήσου και πορεύσου κρατώντας το λάβαρο της ελευθερίας. Ερωτεύσου, ανθρώπους, ιδέες. Συμφιλιώσου με το θάνατο που σε τρομάζει, είναι μόνο ένα πέρασμα. Έχε πίστη, θρησκευτικότητα, πνευματικότητα. Ψάξε μέσα σου».

Αν ο Ρομαντισμός είχε φωνή θα ήταν βαθιά και αργόσυρτη. Θα σου ψιθύριζε:

«Η λογική μόνη και η τάξη δεν μπορούν να σε μεταφέρουν στην αλήθεια των πραγμάτων. Οι αισθήσεις και το συναίσθημα είναι το όχημα για το όνειρο και την αντίληψη της πραγματικότητας, για την κατανόηση και βίωση της ζωής, μιας ζωής με μυστήριο και ομορφιά. Ζήσε, νιώσε. Προσπάθησε, μην εγκαταλείπεις, αγωνίσου να βγάλεις νόημα σε ένα σύμπαν που σε εχθρεύεται και συνάμα σε μεθάει με αισθητικές απολαύσεις. Κοίτα γύρω σου, δες μέσα σου. Όλα είναι εδώ για σένα. Είσαι ελεύθερος να κάνεις ό,τι θες, να ζήσεις όπως θες.  Άπλωσε το χέρι σου και πιες από το άγιο δισκοπότηρο με τον μυστικό οίνο της φαντασίας, γεύσου το αίμα της ζωής, μέθυσε, ζήσε, νιώσε!».

Στην ανήσυχη και πεζή εποχή μας, όπου όλα είναι ρευστά και αβέβαια, όπου η ζωή μπορεί ανά πάσα στιγμή να χαθεί, να τυλιχτεί στις φλόγες, όπου η απώλεια τείνει να γίνει συνήθεια, ο Ρομαντικός Πόε μας καλεί να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να ζήσουμε αληθινά, να ζήσουμε στο τώρα με όλες μας τις αισθήσεις, δίχως αναβολή. Από το σύνολο του έργου του ακούγεται ένα ηχηρό «άδραξε τη μέρα, γιατί η μέρα γρήγορα τελειώνει».

 

 

Λίγα Λόγια για την παράσταση:

“Dark Romance + Edgar Allan Poe”, έρχεται 6 Νοεμβρίου στο θέατρο Κνωσός

 

Μια παράσταση φόρος τιμής στον Έντγκαρ Άλλαν Πόε, τον ποιητή της ομίχλης αλλά και στο κίνημα του Ρομαντισμού, όπως αυτό αναπτύχθηκε από τα τέλη του 18ου έως τα μέσα του 19ου αιώνα. Αυτό είναι το “Dark Romance + Edgar Allan Poe” για τις ανάγκες του οποίου πραγματοποιείται μια σύμπραξη τεχνών: Εικαστικά, μουσική, χορός, απαγγελία και θέατρο. 
Κοινός τόπος, η έννοια της απώλειας. Των αγαπημένων αλλά και του νου, των συναισθημάτων, της πατρίδας, των σπιτιών, του ελέγχου, των ορίων…Δύο άξονες-ένας στόχος
Ο Ρομαντισμός, ως αντίδραση στον ορθολογισμό, παραμέρισε τις έννοιες της απόλυτης αρμονίας και της τάξης για χάρη της προσωπικής δημιουργικής έκφρασης, του πάθους, του ενθουσιασμού και της ελευθερίας. Μια αντιπροσωπευτική ιδέα του κινήματος παρουσιάζεται στο project “Dark Romance + Edgar Allan Poe” μέσω εικαστικών έργων σε video art προβολή του Ζουάν Κούρτις με επιλογή των έργων από την Ιστορικό Τέχνης Δρα Μαρία Αθανασέκου.
Ο λόγος και η ψυχοσύνθεση του Πόε σε άμεσο διάλογο με το εικαστικό σύμπαν που «χτίζει» η παράσταση, φτάνει στον θεατή με ποικίλους τρόπους: Μέσα από την κίνηση, το χορό, την απαγγελία και τη μουσική. Υπεύθυνη για την επιλογή των κειμένων και της σκηνικής τους παρουσίασης, η Ξανθή Ταβουλαρέα, ενώ για το μουσικό κομμάτι ο Νίκος Μαϊντάς. Ο τελευταίος, έμπειρος μουσικός, έχει μελοποιήσει πολλούς ποιητές και εδώ καλείται για μια ακόμη μεγάλη πρόκληση.Εάν θέλετε να δείτε το τρέιλερ της παράστασης κάντε κλικ ΕΔΩ
και το teaser ΕΔΩ

 

 

Ταυτότητα παράστασης 
Dark Romance + Edgar Allan Poe

Κείμενα: Δρ Μαρία Αθανασέκου , Edgar Allan Pοe (μτφρ. Γιώργος Βαρθαλίτης)
Σκηνοθεσία: Ξανθή Ταβουλαρέα
Βοηθός σκηνοθέτη: Βαρβάρα Πεντζερίδου
Ξενάγηση στο κίνημα του ρομαντισμού – επιλογή έργων Τέχνης: Δρ. Μαρία Αθανασέκου
VIdeo Art: Ζουάν Κούρτις
Φωτογράφος: Κωνσταντίνος Γρίβας
Μελοποίηση – Τραγούδι: Νίκος Μαϊντάς
Χορογράφος – Υπεύθυνος Κίνησης: Μαρίζα Βινιεράτου
Έντγκαρ Άλλαν Πόε: Ηλίας Γκογιάννος
Χορός-Performance: Ευγενία Σιγαλού
Απαγγελία: Ξανθή Ταβουλαρέα

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30 στο θέατρο Κνωσός (Πατησίων 195 και Κνωσού 11 Πλατεία Αμερικής ).
Πρεμιέρα 6 Νοεμβρίου
Γενική είσοδος: 12€ /

Προπώληση Viva.gr και στο ταμείο -Ανέργων – Φοιτητικό 10 €- 
ΑΜΕΑ: δωρεάν

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top