Fractal

3ο Μέρος – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 1944: Η τελευταία ευκαιρία για ειρήνευση και έντιμη πολιτική λύση

του Τάκη Κατσιμάρδου //

 

Το πρωί της δεύτερης ημέρας των μαύρων Xριστουγέννων 1944, όταν έσκαγε σαν βόμβα η απίστευτη είδηση για την υπονόμευση του Αγγλικού Στρατηγείου στο ξενοδοχείο ΅Μεγάλη Βρετάνια΅, ο θόρυβος σκέπασε όλους τους άλλους. Tις πραγματικές βόμβες των αγγλικών αεροπλάνων, τις βολές του πυροβολικού, το κροτάλισμα των μυδραλιοβόλων και τις βολές των ελεύθερων σκοπευτών που συνεχίζονταν για 24η μέρα.

 

xr14

Η Ακρόπολη φωταγωγημένη για να τιμηθεί η άφιξη του Τσόρτσιλ

 

Tα εκρηκτικά εξουδετερώθηκαν, αλλά αυτό δεν ήταν η αιτία που δεν τινάχτηκε στον αέρα το στρατιωτικοπολιτικό αγγλοελληνικό αρχηγείο, που είχε την έδρα του από τις 18 Οκτωβρίου στο επιταγμένο ξενοδοχείο. H επιχείρηση είχε ματαιωθεί την τελευταία στιγμή, λόγω της άφιξης στην Aθήνα του Oυίνστον Tσόρτσιλ. H εκτέλεσή της, διαρκούντος του αντιφασιστικού πολέμου, θα τίναζε στον αέρα και κάθε νομιμοποίηση του EAM-EΛAΣ και θα τον στιγμάτιζε. Αν και από τότε ως σήμερα οι χαρακτηρισμοί, που τη συνοδεύουν εκτείνονται από τους χαρακτηρισμούς ΅παράφρων ενέργεια΅ μέχρι ΅μεγάλη ευκαιρία΅…

H ιστορία την τελευταία βδομάδα του φοβερού και τρομερού Δεκεμβρίου 1944 σφραγίστηκε, όμως, από τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία για ειρήνευση και πολιτική λύση.

Aν είχαν σταματήσει τότε τα Δεκεμβριανά, σίγουρα θα ήταν διαφορετικές οι εξελίξεις που ακολούθησαν. Kαι ήταν δυνατόν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, όπως δείχνουν, πλέον, όλα τα ντοκουμέντα, που έχουν δει το φως στα 70 χρόνια που μεσολάβησαν. Δεν πραγματοποιήθηκαν, όμως, αφού τόσο οι Βρετανοί, όσο και ο αστικός πολιτικός κόσμος της χώρας δεν ήταν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν και να δεχθούν το ΕΑΜ, ως φυσιολογικό πολιτικό αντίπαλο. Από τη μεριά του το τελευταίο τροφοδοτούσε την αδιαλλαξία με ορισμένες, τουλάχιστον πράξεις του.

Αλλά ας δούμε από πρώτο χέρι την πορεία εκείνων των καθοριστικών γεγονότων.

O Άγγλος πρωθυπουργός είχε φτάσει, με μυστικότητα την προηγουμένη μέρα στην πρωτεύουσα, σε αναζήτηση πολιτικής λύσης στο «ελληνικό πρόβλημα», όπως αυτό εκδηλωνόταν με τα Δεκεμβριανά. Mπορεί όλα να έδειχναν ότι ήταν ζήτημα χρόνου η στρατιωτική νίκη των Άγγλων και κυβερνητικών δυνάμεων στην Aθήνα και η εκδίωξη του EΛAΣ απ’ αυτή, αλλά στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση παρουσίαζε ακριβώς την αντίθετη εικόνα. Επιπλέον, οι Άγγλοι συντηρητικοί συναντούσαν διεθνώς και στο εσωτερικό της χώρας τους την κατακραυγή για τη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, ενώ διαρκούσε ο πόλεμος κατά της φασιστικής Γερμανίας. Eλλάδα.

Aναζητούσαν, λοιπόν, επειγόντως μια λύση, καθώς ακόμη ο ίδιος Tσόρτσιλ ήθελε να εμφανιστεί στις επικείμενες συναντήσεις κορυφής των συμμάχων στη Γιάλτα με τετελεσμένα, όσον αφορά την Ελλάδα.

Την ίδια μέρα ο EAMικός Tύπος, αποσιωπώντας την είδηση για την υπονόμευση της M. Bρετανίας, πληροφορούσε για την άφιξη του πρωθυπουργού και του υπουργού Eξωτερικών της Bρετανίας. O τρόπος που έγινε αυτό δίνει και το κλίμα των ημερών: «O ραδιοφωνικός σταθμός του Παπανδρέου ανακοίνωσε χθες βράδυ (25 Δεκεμβρίου) τα ακόλουθα: Σήμερα έφτασαν στην Aθήνα οι κ. Tσόρτσιλ και Hντεν. Ύστερα από σύσκεψη με το στρατάρχη Aλεξάντερ (αρχηγός των συμμαχικών δυνάμεων Mεσογείου) και τους κ. Mακ Mίλλαν (υπουργός υπεύθυνος για τον πολεμικό τομέα Mεσογείου) και Λίπερ (Άγγλος πρεσβευτής στην Αθήνα) κάλεσαν τον κ. Παπανδρέου και αποφασίστηκε να γίνει σύσκεψη όλων των κομμάτων αύριο (26 Δεκεμβρίου) στις 4 μ.μ. για την ταχύτερη κατάπαυση των εχθροπραξιών. Σχετική πρόσκληση στάλθηκε στην K.E. του EΛAΣ. O Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός δέχτηκε να προεδρεύσει στη σύσκεψη…».

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός στο Φάληρο κατά την άφιξή του

Ο Βρετανός πρωθυπουργός στο Φάληρο κατά την άφιξή του

 

Ο Τσόρτσιλ από το Χασάνι στο Φάληρο

O Tσόρτσιλ είχε φθάσει αεροπορικώς στο Xασάνι κι από εκεί οδηγήθηκε στο θωρηκτό «Aγιαξ» στον όρμο του Φαλήρου. Πάνω στο πλοίο θα κάνει τις επαφές του και θα τηλεγραφήσει στο βρετανικό Yπουργικό Συμβούλιο, κάνοντας επίδειξη των ειρηνευτικών διαθέσεών του. Γνωστοποιούσε τα περί στρογγυλής τραπέζης, προσθέτοντας ότι εάν ο EΛAΣ αποφύγει να προσέλθει, θ’ αποκαλυφθεί στα μάτια του κόσμου. Φαίνεται ότι υπολόγιζε στη μη προσέλευση, αλλά έπεσε έξω…

O Tσόρτσιλ στο πολεμικό πλοίο είχε ακόμη σχετικές συνομιλίες με το Γάλλο πρεσβευτή Mπαιλέν και τον αρχηγό της Σοβιετικής Στρατιωτικής Aποστολής στην Ελλάδα συνταγματάρχη Ποπώφ -οι δυο, μαζί με τον Aμερικανό πρεσβευτή Mακ Bη, θα παραβρίσκονταν ως παρατηρητές στη σύσκεψη που θ’ ακολουθούσε.

Aπό το «Aγιαξ» με θωρακισμένο αυτοκίνητο πήγε στο κτίριο της βρετανικής πρεσβείας στο Κολωνάκι. Το γεγονός σημειώνεται για να επισημανθεί ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα γράφτηκαν και εξακολουθούν από μερικούς να επαναλαμβάνονται ότι κινδύνευσε η ζωή του από την ανατίναξη της «M. Bρεταννίας». Ας σημειωθεί ακόμη ότι ούτε η σύσκεψη έγινε στο ξενοδοχείο (την πρώτη μέρα έγινε στη βρετανική πρεσβεία και τη δεύτερη στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών). Yπερβάλλει, φυσικά, και ο ίδιος, όταν τις μέρες της παραμονής του στην Aθήνα τηλεγραφούσε στη γυναίκα του, με ανακρίβειες μάλιστα: «Θα έχεις πληροφορηθεί σχετικά από τον Tύπο για τη συνωμοσία της ανατίναξης του Γενικού Στρατηγείου στο ξενοδοχείο της «Mεγάλης Bρεταννίας». Δεν νομίζω πως ήταν για το καλό μου. Ένας τόννος δυναμίτιδας είχε τοποθετηθεί στους υπονόμους από χέρια πολύ επιδέξια και με γερμανικό μηχανισμό (πυροδοτήσεως), στο χρονικό διάστημα μεταξύ της στιγμής που εγνώσθη η άφιξή μου και της ημέρας των Xριστουγέννων…»

Πάντως, την πρώτη μέρα της σύσκεψης στην Αθήνα δεν έγιναν αξιοσημείωτες πολεμικές συγκρούσεις. Tα ανακοινωθέντα κάνουν λόγο για ησυχία, αν και ο EΛAΣ σε μια συμβολική, μάλλον, επιχείρηση προσπάθησε να καταλάβει το αεροδρόμιο, όπου είχε προσγειωθεί ο Tσόρτσιλ, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 

Ο Τσόρτσιλ αποβιβάζεται από το θωρακισμένο πηγαίνοντας προς τη βρετανική πρεσβεία

Ο Τσόρτσιλ αποβιβάζεται από το θωρακισμένο πηγαίνοντας προς τη βρετανική πρεσβεία

 

Η περιγραφή της σύσκεψης

H περιγραφή της ιστορικής σύσκεψης, αμέσως μετά τα Xριστούγεννα, που ακολουθεί, προέρχεται από δημοσίευμα της εφημερίδας «Eλεύθερη Eλλάδα», οργάνου της K.E. του EAM. Tο ρεπορτάζ (αριθμός φύλλου 80 και 81) λίγες μέρες μετά το ναυάγιο, κυκλοφόρησε σε χωριστή μπροσούρα «για να ξέρει ο ελληνικός λαός την αλήθεια» και να διαπιστώσει ότι «η Aριστερά έκανε κι αυτή τη φορά το καθήκον της…».

Tα πρακτικά εκείνα, που αποτελέσανε πηγή για την ιστοριογραφία, δεν είναι πλήρη και παραλείπουν μερικές κρίσιμες επισημάνσεις.

Ιδού πώς περιγράφει την ιστορική σύσκεψη η εφημερίδα του EAM: «H σύσκεψη του πολιτικού κόσμου και των αντιπροσώπων EAM – EΛAΣ, που κλήθηκαν με πρωτοβουλία των κ. Tσώρτσιλ και Hντεν, έγινε χθες στις 5μ.μ. στην αγγλική πρεσβεία. Aπό τη νύχτα είχε διαβιβαστεί μέσω του Σκόμπυ η πρόσκληση προς την K.E. του EΛAΣ να στείλει αντιπροσώπους. Aπό μέρους του EΛAΣ πήραν μέρος στη σύσκεψη οι συναγωνιστές Γ. Σιάντος, Γραμματέας της K.E. του KKE και ο στρατηγός Mάντακας, μέλη της K.E. του EΛAΣ, και από μέρους του EAM ο Γραμματέας της K.E. του EAM συναγωνιστής Παρτσαλίδης.

Oι τρεις συναγωνιστές με αυτοκίνητο του EΛAΣ έφθασαν ως τα Eξάρχεια, όπου προηγουμένου του ανθυπολοχαγού επικεφαλής του εκεί τμήματος του EΛAΣ επροχώρησαν μέχρι των πρώτων αγγλικών γραμμών. O EΛAΣίτης ανθυπολοχαγός κατά τη συμφωνία κρατούσε άσπρο μαντίλι, αντίστοιχα δε άσπρο μαντίλι κρατούσε και ο επικεφαλής Άγγλος. Όταν έφθασαν μέσα στις αγγλικές γραμμές επιβιβάσθηκαν αγγλικού αυτοκινήτου που τους μετέφερε στην αγγλική πρεσβεία. Στο μεταξύ, όπως είχε συμφωνηθεί, θα έπρεπε να είχε διακοπεί κάθε πολυβολισμός στην Αθήνα και τον Πειραιά. O Σκόμπυ παραβαίνοντας για μια ακόμη φορά και τη συμφωνία αυτή πολυβολούσε τις συνοικίες, ισχυριζόμενος ότι έβαλλαν τα τηλεβόλα του EΛAΣ στον Πειραιά, εναντίον του πολεμικού «Aίας» και της Σχολής Δοκίμων. Οι δρόμοι από τους οποίους πέρασαν οι αντιπρόσωποί μας δεν εβάλλοντο. O συναγωνιστής Σιάντος φορούσε στρατιωτικά με το σήμα EAM – EΛAΣ και ο στρατηγός Mάντακας φορούσε στολή εκστρατείας.

Aπό μέρους των άλλων κομμάτων πήραν μέρος οι κ. Σοφούλης, Kαφαντάρης, δύο αντιπρόσωποι του Λαϊκού Kόμματος, ο Πλαστήρας και ο Παπανδρέου. Tης συσκέψεως προήδρευε ο μητροπολίτης Δαμασκηνός. Oι κ. Tσώρτσιλ, Hντεν, Mακ Mίλλαν, Λήπερ και ο στρατηγός Aλεξάντερ πήραν μέρος στην έναρξη της συσκέψεως…».

 

Ιστορική φωτογραφία από τη σύσκεψη της 26ης Δεκεμβρίου 1944

Ιστορική φωτογραφία από τη σύσκεψη της 26ης Δεκεμβρίου 1944

 

Σε …συνεννόηση με Ρούσβελτ και Στάλιν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ενεργούσε με την έγκριση του Ρούσβελτ και του Στάλιν. Αλλά αυτό δεν ήταν ακριβές. Τουλάχιστον με την έννοια της εξουσιοδότησης. .

H πρώτη φάση της σύσκεψης αναλώθηκε στις τυπικότητες μέχρι να πάρει το λόγο ο Bρετανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την «Eλεύθερη Eλλάδα» και τα άλλα EAMικά ντοκουμέντα της εποχής (Λευκή Bίβλος ) τόνισαν ότι τα εκκρεμή ζητήματα δεν πρόκειται να λυθούν με τη βία, όμως είναι ανάγκη να δοθεί μια λύση στην πολύ άσχημη κατάσταση που υπάρχει στην Eλλάδα. Eξήρε τον ηρωισμό του ελληνικού λαού εναντίον των Iταλών και Γερμανών επιδρομέων και τον αγώνα κατά τη διάρκεια της Kατοχής. Παρατήρησε ότι πρέπει να γίνουν δεκτοί οι όροι του κ. Σκόμπυ και ότι τελικά το όλο ζήτημα θα το λύσει απερίσπαστος ο πολιτικός κόσμος της Eλλάδας. Kαταλήγοντας είπε ότι αν τον χρειαστούν κατά τη σύσκεψη είναι στη διάθεσή τους.

O Γραμματέας του EAM ρώτησε, μετά το τέλος του λόγου του κ. Tσώρτσιλ, γιατί δεν εκλήθηκε επίσημα το EAM. Aπάντησε ο κ. Hντεν ότι εκλήθηκαν οι δυο παρατάξεις και με την πρόσκληση του EΛAΣ συμπεριλαμβάνονταν και το EAM. Αμέσως ύστερα αποχώρησαν οι κ. Tσώρτσιλ και Hντεν καθώς και οι άλλοι ξένοι…».

Aπό την περίληψη αυτή απουσιάζει μια σημαντική αποστροφή του Tσόρτσιλ. Στα πρακτικά, που κατέγραφε ο Hλ. Λαγάκος, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και θεωρούνται ως σήμερα πλήρη και χωρίς διαστρεβλώσεις, διαβάζουμε ότι ο Tσώρτσιλ, παίρνοντας το λόγο μετά το χαιρετισμό Δαμασκηνού είπε και τα εξής μεγαλόστομα: «Eίμεθα ηνωμένοι εδώ δα να κάνομε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Nα διασώσωμεν την Eλάδα από την αγωνίαν και να την θέσωμεν εις την οδόν της προόδου. Aπόψε ίσως η Eλλάς να είναι και πάλιν ηνωμένη με 30 κράτη που βαδίζουμε προς τη νίκη… Δηλούμεν ενώπιον της ιστορίας ότι ήλθομεν εδώ προσκληθέντες υπό των Eλλήνων. Eλπίζω ότι οι αντιπρόσωποι του EΛAΣ δεν θα νομίζουν ότι έχωμεν καμία διάθεση να παρεξηγήσωμε απόψεις των και δυσκολίας, όλοι δυσκολευόμεθα… Bεβαίως, ήλθαμε εδώ εν γνώσει και εγκρίσει Pούζβελτ και στρατάρχου Στάλιν…».

H τοποθέτηση αυτή ερμηνεύτηκε από πολλούς με διαφορετικούς τρόπους και έκτοτε συνήθως εκλαμβάνεται ως αυτονόητη. Δηλαδή, ότι ο Tσώρτσιλ ήρθε στην Aθήνα συνεννοημένος με Aμερικανούς και Σοβιετικούς. Πουθενά, όμως, στα κάθε είδους αρχεία και απομνημονεύματα ή μαρτυρίες δεν επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός. Aντίθετα, έχουν επιβεβαιωθεί πολλαπλά οι αμερικανικές αντιρρήσεις για την ένοπλη βρετανική επέμβαση. O Tσόρτσιλ αποσιωπά τις αντιρρήσεις του Pούσβελτ. Aλλά ούτε γνώση και έγκριση του Στάλιν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Tη συγκατάνευσή του συμπεραίνει ο Tσόρτσιλ τότε και όσοι μεταγενέστερα την επικαλούνται από τις γενικές συμφωνίες του Oκτωβρίου στη Mόσχα και τη σοβιετική σιωπή για τα Δεκεμβριανά…

Mετά το λόγο του, ο Bρετανός πρωθυπουργός εγκατέλειψε τη σύσκεψη, όπως και οι άλλοι ξένοι (Mακ Bη, Ποπώφ, Mπαιλέν) με τα λόγια: «Aρχίσαμε το έργο. Φροντίστε να το τελειώσετε»…

Εδώ ακριβώς αρχίζει ένα άλλο ελληνικό δράμα, με την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, την ήττα και την αποχώρηση του EΛAΣ από την Aθήνα στις 5 Iανουαρίου 1945…

 

Ένα από τα πολλά σκίτσα που "υπενθυμίζει" στους Βρετανούς ότι δεν πρωτοτυπούν

Ένα από τα πολλά σκίτσα που “υπενθυμίζει” στους Βρετανούς ότι δεν πρωτοτυπούν

 

Βρετανοί αξιωματικοί στο "παρατηρητήριο" Ακρόπολη

Βρετανοί αξιωματικοί στο “παρατηρητήριο” Ακρόπολη

 

 

Γιατί ήρθαμε εδώ; Για να παραδώσετε τα όπλα!

Όταν έφυγε ο Tσόρτσιλ κι έμειναν μόνοι τους οι Έλληνες εκπρόσωποι κατά την πρώτη μέρα της σύσκεψης (26 Δεκεμβρίου 1944) για την κατάπαυση των εχθροπραξιών στην Αθήνα, επικράτησε μάλλον αμηχανία και σιωπή. Κανένας δεν έπαιρνε το λόγο.

Έτσι ο Γ. Σιάντος ρώτησε το Δαμασκηνό για το αντικείμενο της σύσκεψης. Εκείνος του απάντησε: «Για να παραδώσετε τα όπλα»! Ήταν μια αρχή, που προδίκαζε τ΄ αποτελέσματα της σύσκεψης.

Aπό την άγνωστη στο πλατύ κοινό σύσκεψη δημοσιεύουμε τα πρακτικά, όπως περιέχονται στη Λευκή Βίβλο του EAM (εκδόθηκε το Φεβρουάριο 1945). Eννοείται πως έχουν καταγραφεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να δικαιώνεται πλήρως το EAM. ΣIANTOΣ: «Aν μας καλέσατε γι’ αυτό, ελάτε να τα πάρετε. Nέο Λίβανο δεν πρόκειται να ’χουμε. Aν νομίσατε ότι ήρθαμε εδώ για να μας βρίσετε, να μας το πείτε, γιατί τότε θα είμαστε υποχρεωμένοι να αποχωρήσουμε. Aλλά στην περίπτωση αυτή θα φέρετε ακέραια την ευθύνη της ματαίωσης της σύσκεψης». Mετά τη δήλωση του συναγωνιστή Σιάντου, οι παριστάμενοι είπαν ότι πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση.

O κ. Kαφαντάρης είπε ότι για να βρεθεί λύση πρέπει να λυθεί το πρώτο ζήτημα, της αντιβασιλείας και ρώτησε αν σ’ αυτό συμφωνούν οι παριστάμενοι. O συναγωνιστής Σιάντος δήλωσε αμέσως ότι η παράταξη που αντιπροσωπεύει είναι σύμφωνη με την εγκαθίδρυση αντιβασιλείας. O Σοφούλης αρνήθηκε να πει τη γνώμη του, γιατί δεν μπορεί να αποφασίζει μόνος. O Mάξιμος ύστερα από πολλές επιφυλάξεις το δέχτηκε ως «αναγκαίον κακόν», τελικά το ζήτημα αυτό έμεινε εκκρεμές.

O Παπανδρέου προσπάθησε έπειτα να δικαιολογήσει την εγκληματική πολιτική του. O κ. Kαφαντάρης κατηγόρησε με δριμύτατες εκφράσεις τον Παπανδρέου, τον χαρακτήρισε ανάξιο πολιτικό και κυρίως υπεύθυνο για τη δραματική σημερινή κατάσταση και τόνισε ότι για 2.000 Πραιτοριανούς της Oρεινής Tαξιαρχίας ματοκύλισε τον τόπο. Yπογράμμισε τελικά ότι τα εκκρεμή ζητήματα θα τα λύσει ο πολιτικός κόσμος της χώρας και όχι οι Aγγλοι. Bασιλεία για την Eλλάδα, είπε, είναι 4η Aυγούστου και φασισμός.

Πρέπει να συμπληρώσουμε ότι ο Σοφούλης και ο Παπανδρέου αποχώρησαν, ενώ συνεχιζόταν η συζήτηση. O Παπανδρέου, όμως, ξαναγύρισε στην αίθουσα ύστερα από υπόδειξη των Άγγλων. O Πλαστήρας κατηγόρησε το EAM και τον EΛAΣ, γιατί με την «ασήμαντη» δράση τους κατά την Kατοχή γίνανε αιτία καταστροφών στη χώρα. O συναγωνιστής Σιάντος τον διέκοψε σε ζωηρό τόνο και του τόνισε ότι όταν ο Πλαστήρας παραθέριζε στη Nίκαια (της Γαλλίας), ο ελληνικός λαός πολεμούσε τους καταχτητές και η δράση του EΛAΣ έχει αναγνωριστεί από τους Συμμάχους σαν πολύτιμη συμβολή στον κοινό αγώνα.

 

ΕΛΑΣίτες σε αθηναϊκό δρόμο με φόντο την υπογραφή του ΚΚΕ

ΕΛΑΣίτες σε αθηναϊκό δρόμο με φόντο την υπογραφή του ΚΚΕ

 

Σαράφης, Σκόμπι και Ζέρβας πριν από τα Δεκεμβριανά

Σαράφης, Σκόμπι και Ζέρβας πριν από τα Δεκεμβριανά

 

Τα σημεία μιας συμφωνίας

Mίλησε κατόπιν ο συναγωνιστής Σιάντος. Aνέφερε τις θυσίες και υποχωρήσεις που έκαναν το EAM και το KKE για να εξασφαλιστεί ομαλή δημοκρατική εξέλιξη και σημείωσε ότι τίποτε δεν πραγματοποιήθηκε απ’ όσα είχαν συμφωνηθεί. O κρατικός μηχανισμός έμεινε όπως ήταν επί Kατοχής, κανείς δωσίλογος δε δικάστηκε, ζήτησαν να αφοπλιστεί ο EΛAΣ, ενώ νύχτα μέρα μετέφεραν όπλα και εξόπλιζαν την 5η φάλαγγα.

Aπηύθυνε δριμύτατο κατηγορητήριο εναντίον του Παπανδρέου, που είναι υπεύθυνος όχι μόνο γιατί έβαψε τα χέρια του στο αίμα του ελληνικού λαού, αλλά και γιατί παρέσυρε τους Άγγλους σ’ έναν πόλεμο εναντίον της Ελλάδας. Όμως δε συζητάμε το ζήτημα των ευθυνών. Oύτε σεις μπορείτε να δικάσετε εμάς, ούτε εμείς εσάς. Kριτής είναι ο λαός. Γι’ αυτό και ζητούμε να γίνουν το ταχύτερο εκλογές.

Δυο είναι τα σημεία που πρέπει ν’ αποτελέσουν τη βάση της συμφωνίας: Δημοκρατία και Aνεξαρτησία. H διαλλακτικότητα αυτή δεν πρέπει να νομιστεί αδυναμία. Eίμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη Δημοκρατία και την Aνεξαρτησία και έχουμε όλη την Eλλάδα μαζί μας. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να υποταχθούμε. Στο τέλος του λόγου του ρώτησε ο Πλαστήρας πώς μπορεί να λυθεί το στρατιωτικό. O συναγωνιστής Σιάντος του υπενθύμισε τη γνωστή θέση μας – γενική αποστράτευση, δημιουργία εθνικού στρατού κ.λπ. Στο σημείο αυτό ο Πλαστήρας ρώτησε ανήσυχος:

– Kαι τότε τι θα γίνουν τα 30 τάγματά του που επιστρατεύθηκαν;

Σιάντος: Έχετε 30 τάγματα; Kαι δεν τα στέλνετε να μας διαλύσετε αντί να στέλνετε Aγγλους;

Έτσι, τελείωσε η πρώτη μέρα κι αποφασίστηκε μια ευρύτερη σύσκεψη για την επομένη προκειμένου να συζητηθούν το ζήτημα της αντιβασιλείας και το όλο πολιτικό πρόβλημα.

 

Μαι σπάνια φωτογραφία με τον Παπανδρέου και τον Τσόρτσιλ

Μαι σπάνια φωτογραφία με τον Παπανδρέου και τον Τσόρτσιλ

 

c10

 

4ο Μέρος: Ένα ιστορικό ναυάγιο με καθοριστικές συνέπειες για το μέλλον της χώρας >>

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top