Fractal

Ο Χρήστος Χρυσόπουλος στο Εργαστήρι του συγγραφέα

 

christos-chrissopoulos

 

Από ένα σημείο και πέρα, μετά από δουλειά αρκετών ετών, όταν έχουν πλέον γραφτεί μερικά βιβλία, έρχεται η στιγμή, όταν ο συγγραφέας αντιλαμβάνεται τον εαυτό του με τη συνείδηση μιας απώλειας. Ένας συγγραφέας που εξακολουθεί να γερνά μαζί με τη λογοτεχνία του, αποκτά σιγά-σιγά ορισμένες «αγκυλώσεις». Αναπτύσσει απαρέσκειες ή αδυναμίες. Δεν αλλάζει πια τόσο εύκολα γνώμη. Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι έχει χάσει την ευθύτητα με την οποία προσέγγιζε κάποτε τη γραφή. Και η λογοτεχνία δεν έχει πια για εκείνον την υπόσταση μιας δήλωσης. Αναγνωρίζεται ως τεχνούργημα. Ως καλλιέργεια γλώσσας. Ο συγγραφέας αντιλαμβάνεται πλέον ότι η αποστολή της γραφής ήταν να γεννήσει έναν συγγραφέα. Τον ίδιο. Και έκτοτε, είναι σαφές ότι η λογοτεχνία του (ακόμα και εκείνη η νεανική λογοτεχνία που έγραφε όντας« αθώος»), υπό μια έννοια, μιλούσε πάντα μόνο για τον εαυτό της. Για τίποτε άλλο. Όλα τα θέματα ήταν μόνο προφάσεις.

tirthankaraΜόλις εξέδωσα ένα εκτενές ταξιδιωτικό αφήγημα. Προέκυψε από ένα ταξίδι στη βόρεια Ινδία το καλοκαίρι του2012. Δεν είναι ένα ταξιδιωτικό βιβλίο, δεν μιλάει για την Ινδία. Μιλάει για την περιπλάνηση και τη φθορά. Ή, μάλλον, για το πέρασμα του χρόνου. Έχει τίτλο «Το σώμα του Τριθανκάρα» και επειδή είναι μακροσκελές, αφηγηματικό και προσωπικό με τρόπο που δεν ήταν κανένα βιβλίο μου ως τώρα, νομίζω θα χρειαστώ κάμποσο χρόνο ωσότου γράψω κάτι άλλο. Ίσως μάλιστα να αποτελέσει και το κλείσιμο μιας διαδρομής. Ίσως όχι το οριστικό γύρισμα του κλειδιού, αλλά έστω το τράβηγμα της πόρτας.

[Δεκέμβριος 2014]

 

* Ο Χρήστος Χρυσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1968. Είναι πεζογράφος και δοκιμιογράφος. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Αφηγηματικού Πεζού Λόγου της Ακαδημίας Αθηνών (2008). Έχει γράψει τα βιβλία: “Ο βομβιστής του Παρθενώνα” (Καστανιώτης, 2010), “Οι συνταγές του Ναπολέοντα Δελάστου” (διηγήματα, Οδυσσέας, 1997), “Σουνυάτα” (μυθιστόρημα, Καστανιώτης, 2004), “Ο μανικιουρίστας” (νουβέλα, Οδυσσέας, 2000), “Περίκλειστος κόσμος” (μυθιστόρημα, Καστανιώτης, 2003), “Φανταστικό μουσείο” (πεζογράφημα, Καστανιώτης, 2005), “Το γλωσσικό κουτί” (δοκίμιο, Καστανιώτης, 2006), “Η λονδρέζικη μέρα της Λώρας Τζάκσον” (μυθιστόρημα, Καστανιώτης, 2008 – βραβείο Αφηγηματικού Πεζού Λόγου της Ακαδημίας Αθηνών), το δίγλωσσο artist book “Το μαύρο φόρεμα” / Τhe black dress” (RCIPP, 2002), σε συνεργασία με τη φωτογράφο Diane Neumaier, το λεύκωμα “Encounters” (Listasafn Reykjavikur, 2003) και το δοκίμιο “Το διπλό όνειρο της γραφής” σε συνεργασία με τον ποιητή Χάρη Βλαβιανό (Πατάκης, 2010). Βιβλία του έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε Γαλλία, Σλοβενία, Σουηδία, Αλγερία, ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία και Ουγγαρία. Συνεργασίες του υπάρχουν στις ανθολογίες: “Η δική μας Αμερική” (Μεταίχμιο, 2010), Τ”ο βιβλίο του κακού” (Μαγικό κουτί, 2009), “Χαμένοι στο διαδίκτυο” (Πατάκης, 2008), “Θεωρία, λογοτεχνία, αριστερά” (Το πέρασμα, 2008), “Ονόματα” (Κέδρος, 2008), “Με ορθάνοιχτα μάτια” (Καστανιώτης, 2004), “Μυθιστόρημα μιας πόλης” (Ωμέγα, 2004), “Θρυμματισμένος πλανήτης” (Μίνωας, 2004), “Γρανίτα από λεμόνι” (Κέδρος, 2004), “Η Αθήνα τη Νύχτα” (Intro Books, 2006). Μεταφράζει από τα αγγλικά. Έχει φιλοξενηθεί σε κέντρα συγγραφέων και έχει δώσει διαλέξεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ήταν επισκέπτης του προγράμματος Δημιουργικής Γραφής του τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας του ΑΠΘ. Ήταν επισκέπτης καθηγητής και fellow στο MFA Creative Writing Program και στο International Writer’s Program του Πανεπιστημίου της Αϊόβα και research fellow στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολιτισμού (European Cultural Parliament – ECP). Ίδρυσε και διευθύνει, σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό δίκτυο Literature Across Frontiers, το διεθνές λογοτεχνικό φεστιβάλ DASEIN στην Αθήνα (http://daseinfest.blogspot.com), στο πλαίσιο του οποίου έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα συγγραφείς από 12 χώρες. Αρθρογραφεί τακτικά στα περιοδικά “Ποιητική” και “Athens Review of Books”. Εγκαινίασε τον Απρίλιο του 2010 τη στήλη λογοτεχνικής θεωρίας “Ο δανεισμένος λόγος” στο περιοδικό “Νέα Εστία”.

Η ιστοσελίδα του είναι: http://chrissopoulos.blogspot.com

CHRYSOPOULOS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top