Fractal

Παναγιώτης Κουρέτας, ο δημιουργός της βιβλιοφιλικής εφαρμογής “Bookukoo” για κινητά

Συνέντευξη στον Γιάννη Φαρσάρη //

 

kouretas_square_2Ο Παναγιώτης* είναι ένας προγραμματιστής 32 ετών με βαρύ βιογραφικό, που λατρεύει τα βιβλία. Διαθέτοντας τον ελεύθερο χρόνο του δημιούργησε μια δωρεάν εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες με σκοπό την ανταλλαγή βιβλίων. Η τεχνολογία ξεκίνησε να αλλάζει και τον κόσμο του βιβλίου.

(Κατεβάστε την εφαρμογή δωρεάν από εδώ εάν χρησιμοποιείτε συσκευή Android και από εδώ εάν χρησιμοποιείτε συσκευή iPhone ή iPad)

 

-Παναγιώτη, δώσε μας συνοπτικά ένα περίγραμμα των δυνατοτήτων που προσφέρει η δωρεάν βιβλιοφιλική εφαρμογή Bookukoo για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες.

Το bookukoo είναι μια εφαρμογή που βοηθάει τους χρήστες της να βρίσκουν και να ανταλλάσσουν βιβλία μεταξύ τους. Δουλεύει με φυσικά βιβλία, όχι e-books. Σε μια οθόνη εμφανίζεται μια βασική λίστα βιβλίων κάτι σαν εικονική βιβλιοθήκη που έχουν δημιουργήσει όλοι οι χρήστες της εφαρμογής. Μπορούμε επίσης να φιλτράρουμε τα διαθέσιμα βιβλία βάσει θεματικής κατηγορίας και όταν βρούμε κάποιο βιβλίο που μας ενδιαφέρει, το επιλέγουμε και βλέπουμε περισσότερα στοιχεία. Αν πράγματι θέλουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα και να το ζητήσουμε από τον ιδιοκτήτη του, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε ένα κουμπί και η εφαρμογή θα στείλει αυτόματα e-mail και σε εμάς που το ζητάμε αλλά και στον ιδιοκτήτη του. Έτσι ερχόμαστε σε επαφή με τα άλλα μέλη της κοινότητας.

 

-Ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσεις να δουλεύεις πάνω στην ιδέα της εφαρμογής;

Η ιδέα προέκυψε όσο υπηρετούσα τη στρατιωτική μου θητεία. Στο στρατόπεδο περνούσα αρκετές ώρες διαβάζοντας και επίσης ξόδευυα αρκετά χρήματα αγοράζοντας νέα βιβλία. Αυτό που μου έλειπε ήταν μια εφαρμογή που θα μου επέτρεπε να έρθω σε επαφή με κάποιον άλλο βιβλιόφιλο με σκοπό να ανταλλάξουμε τα βιβλία μας και να επωφεληθούμε αμφότεροι διαβάζοντας εντελώς ανέξοδα κάτι καινούργιο.

 

bookukoo

Φώτο: Πέτρος Πουλόπουλος

Ξεκίνησα χωρίς γνώσεις πάνω στα κινητά τηλέφωνα και στον προγραμματισμό τους και τελικά χρειάστηκα περίπου ένα χρόνο πλήρους απασχόλησης από τη στιγμή που ξεκίνησα να τη σχεδιάζω μέχρι να βγει στον αέρα. Αυτή τη στιγμή την εφαρμογή έχουν κατεβάσει μερικές εκατοντάδες χρήστες, οι οποίοι αθροιστικά διαθέτουν περισσότερα από 500 βιβλία μέσω του bookukoo. Επίσης είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι 30 περίπου βιβλία έχουν ήδη αλλάξει χέρια.

 

-Πιστεύεις ότι νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, οι περίφημες startups, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια διέξοδο από την κρίση της χώρας μας, με δεδομένο ότι απευθύνουν τα –συνήθως άυλα- προϊόντα τους σε ένα παγκόσμιο κοινό.

Σίγουρα μπορούν -και πρέπει- να αξιοποιηθούν καλύτερα οι δυνατότητες των Ελλήνων μηχανικών στο χώρο των startups. Αρκετές επιτυχημένες και ακόμη περισσότερες υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις δίνουν διέξοδο σε νέους επιστήμονες που μέχρι πρότινος θα έπρεπε αναγκαστικά να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδος για μια αντίστοιχη θέση. Μπορεί να μη γίνουν ποτέ οι startups “βαριά βιομηχανία” της χώρας ικανή να μας βγάλει από την κρίση, ωστόσο η οποιαδήποτε επιτυχημένη ελληνική startup προσπάθεια δίνει ελπίδα στους νεότερους ότι δεν είναι μάταιο, ότι μπορούν κι εκείνοι στην Ελλάδα του σήμερα με τα τόσα προβλήματα να κάνουν την ιδέα τους πράξη και το όνειρό τους πραγματικότητα!

 

bookukoo2-Το διαδίκτυο και οι δυνατότητές του, σε κάνουν πιο αισιόδοξο για το μέλλον του κόσμου;

Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, και ασφαλώς, η απάντηση είναι ένα εμφατικό “ναι”. Το διαδίκτυο έχει προσφέρει πάρα πολλά σε όσους επιθυμούν και θέλουν να αξιοποιήσουν όσα τους προσφέρονται. Η διάχυση της πληροφορίας, η δωρεάν πρόσβαση στη γνώση, από την wikipedia μέχρι τα εκπαιδευτικά βίντεο στο youtube ή στο khan academy, είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Γενικότερα πάντως, το διαδίκτυο είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο που συνεχώς εξελίσσεται. Και όπως κάθε εργαλείο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό ή λιγότερο καλό σκοπό. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε σωστή χρήση. Εγώ πάντως παραμένω αισιόδοξος!

 

– Ένας προγραμματιστής που δημιουργεί μια εφαρμογή για βιβλιοφάγους, δεν μπορεί παρά να είναι και ίδιος βιβλιοφάγος. Ποια είναι τα 5 βιβλία εκείνα που σε σημάδεψαν;

Αν έπρεπε να διαλέξω μόνο 5, θα έλεγα τα εξής:

  1. Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ (Απόστολος Δοξιάδης)
  2. Στον κήπο του επίκουρου αφήνοντας πίσω τον τρόμο του θανάτου (Irvin Yalom)
  3. Μια ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς (Αλεξάντρ Σολζενίτσιν)
  4. Μικρές ατιμίες (Πάνος Καρνέζης)
  5. Μαραμπού (Νίκος Καββαδίας)

Δεν ξέρω κατά πόσο με έχουν “σημαδέψει”, με την έννιοα δηλαδή του να έχουν επηρεάσει το χαρακτήρα μου ή να έχουν αλλάξει τον τρόπο που σκέφτομαι, όμως σίγουρα τα παραπάνω βιβλία -το καθένα για τους λόγους του- μου έχουν μείνει αξέχαστα.

 

-Ποιοι είναι οι 5 ιστότοποι που επισκέπτεσαι απαρεγκλίτως καθημερινά;

in.gr, emea.gr, facebook.com (με μέτρο όμως!), stackoverflow.com (λόγω της φύσης της δουλειάς μου) και rtve.es (για να μην ξεχάσω τα όσα ισπανικά ξέρω)

 

-Ποιο είναι το πρόσωπο εκείνο (ιστορικό ή εν ζωή) που θαυμάζεις απεριόριστα;

Γενικά δεν θα έλεγα ότι έχω εμμονή με κάποιο ιστορικό πρόσωπο. Θαυμάζω ή καλύτερα εμπνέομαι από πραγματικούς ανθρώπους, ανθρώπους του σήμερα, που συνδυάζουν κριτική σκέψη, διάθεση για στοχασμό και αγάπη για την τεχνολογία. Στην υψηλότερη θέση βρίσκονται ο Βρετανός Paul Graham, και από τους Έλληνες ο Αρίστος Δοξιάδης.

 

-Συμπλήρωσε τη φράση: «Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που…»

…προσπαθούν!

 

* Ο Παναγιώτης Κουρέτας είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στο Πολυτεχνείο Πατρών, με υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Έχει εργαστεί στο Τόκυο και στο Χονγκ Κονγκ και σήμερα εργάζεται σε μία ελληνική startup εταιρεία. Ο ιστότοπος της εφαρμογής βρίσκεται στη διεύθυνση www.bookukoo.com.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top