Fractal

✔ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε 10 βιβλία από τις εκδόσεις Ιωλκός

 

iolcos_books

 

Το περιοδικό Fractal, σε συνεργασία με τις  εκδόσεις Ιωλκός  www.iolcos.gr ) προσφέρουν 10 αντίτυπα από τα ακόλουθα βιβλία (2 αντίτυπα από κάθε βιβλίο):

 

  • “Κραυγάζοντας με τον Καζαντζάκη” – Αφήγημα της Μαρίας Πολενάκη
  • “Η αναφορά μου στο Ν. Καζαντζάκη” – Ποιητικό δοκίμιο της Άννας Τακάκη-Μαρκάκη
  • “ΓυμνΑσματα” – Ποιήματα του Γεώργιου Π. Τερζή
  • “Η μουτζούρα” – Μυθιστόρημα του Αντώνη Γκαιρώ
  • “Οδοντωτή μνήμη” – Νουβέλα της Ευρυδίκης Νικήτα

 

Για να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό μας, θα πρέπει:

✔ να κάνετε Like στη σελίδα του περιοδικού Fractal: https://www.facebook.com/fractalart.gr

✔ να κάνετε Like και Share (κοινοποίηση) στον τοίχο σας στο Facebook την ακόλουθη σχετική ανάρτηση του διαγωνισμού: (https://www.facebook.com/fractalart.gr/posts/1724137767848856)

 

Ο διαγωνισμός ισχύει έως και την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016, στις 12 τα μεσάνυχτα.

Η κλήρωση των 10 τυχερών θα πραγματοποιηθεί μέσω του Random.org και οι νικητές θα ειδοποιηθούν μέσω μηνύματος στο Facebook για την παραλαβή των δώρων τους.

Τα αποτελέσματα της κλήρωσης θα ανακοινωθούν έως την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016 στην παρούσα σελίδα και στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/fractalart.gr

 

Στην κλήρωση έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο όσοι είναι κάτοικοι Ελλάδας και όχι εξωτερικού και έχουν πραγματοποιήσει και τις 2 ανωτέρω ενέργειες. Τα δώρα είναι προσωπικά και συγκεκριμένα, δεν μεταβιβάζονται σε τρίτους και δεν ανταλλάσσονται με χρήματα ή άλλα είδη. Τα προσωπικά σας στοιχεία θα τηρηθούν εμπιστευτικά και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για επικοινωνία μαζί σας σχετικά με τον παρόντα διαγωνισμό. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τον διαγωνισμό, επικοινωνήστε με το fractalart.gr@gmail.com

 

Τα ονόματα των 10 νικητών του διαγωνισμού:

★ Τα ονόματα των 10 νικητών του διαγωνισμού των Εκδόσεων Ιωλκός, έπειτα από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε μέσω του Random.org.

★★ Οι νικητές θα ενημερωθούν μέσω προσωπικού μηνύματος στο Facebook για τον τρόπο παραλαβής των δώρων τους. (Αν είστε ανάμεσα στους νικητές, εκτός από τα Εισερχόμενα, δείτε και τον φάκελο Αιτήματα μηνυμάτων / Φιλτραρισμένα στα μηνύματά σας στην Αρχική σελίδα στο Facebook)

 

✔ Το βιβλίο “Κραυγάζοντας με τον Καζαντζάκη” – Αφήγημα της Μαρίας Πολενάκη κερδίζουν οι:

 

✔ Το βιβλίο “Η αναφορά μου στο Ν. Καζαντζάκη” – Ποιητικό δοκίμιο της Άννας Τακάκη-Μαρκάκη κερδίζουν οι:

 

✔ Το βιβλίο “ΓυμνΑσματα” – Ποιήματα του Γεώργιου Π. Τερζή κερδίζουν οι:

 

✔ Το βιβλίο “Η μουτζούρα” – Μυθιστόρημα του Αντώνη Γκαιρώ κερδίζουν οι:

 

✔ Το βιβλίο “Οδοντωτή μνήμη” – Νουβέλα της Ευρυδίκης Νικήτα κερδίζουν οι:

 

 

>> Διαβάστε περισσότερα για τα βιβλία των εκδόσεων Ιωλκός:

 

iolcos_2“Κραυγάζοντας με τον Καζαντζάκη” – Αφήγημα της Μαρίας Πολενάκη

Στην «Ασκητική» του ο Καζαντζάκης μιλάει για τη φοβερή κραυγή μέσα του, την κραυγή του Θεού που υποφέρει από όλες τις ανθρώπινες συμφορές.

Σ’ αυτό το αφήγημα, δύο συγγραφείς διαφορετικού μεγέθους και σε διαφορετικές εποχές, συναντώνται στη Σίφνο τη δεκαετία του ’40 για να μπορέσουμε πιο εύκολα, πιο απλά και πιο ελαφρά:

– Να γνωρίσουμε πώς ακριβώς εννοούσε το Θεό ο Καζαντζάκης.

– Να συμφιλιωθούμε με τη μη ανάμειξη του Θεού στις ατέλειωτες συμφορές μας.

– Να μη φοβόμαστε τίποτα, αλλά να ελπίζουμε τα πάντα.

– Να συγκλονιστούμε με τις απίστευτες, μαγικές ιδιότητες του αόρατου εαυτού μας.

– Να εννοήσουμε πέρα από ποίηση αυτή τη «φοβερή αιματηρή κραυγή που τώρα οι άνθρωποι καταλαβαίνουν μονάχα την ποιητική της φόρμα» όπως παραπονιόταν ο ποιητής μετά την κυκλοφορία της «Ασκητικής» του, το 1927.

 

iolcos_1“Η αναφορά μου στο Ν. Καζαντζάκη” – Ποιητικό δοκίμιο της Άννας Τακάκη-Μαρκάκη

Μια μεγάλη έγνοια πανανθρώπινη γίνεται η φωνή που κραυγάζει από τα έγκατα της Γης κι από τα σώψυχα του καθενός, πως ετούτη η ζωή που μας χαρίστηκε, έχει χάσει πια το πραγματικό της νόημα. Αναζητήσεις, θέματα υπαρξιακά και κοινωνικά αναπτύσσονται μέσ’ από ένα μονόλογο που πολλές φορές γίνεται διάλογος από το ίδιο πρόσωπο καθώς επεμβαίνει και η συνείδηση – η «Μάγισσα Μοίρα» ή «Καλομοίρα». Όλα αυτά αναφέρονται πρωτίστως στο μεγάλο μας στοχαστή και εμπνευστή Ν. Καζαντζάκη κι εμμέσως στο κοινωνικό σύνολο.

«Η αναφορά μου στο Ν. Καζαντζάκη» (εκδ. Ιωλκός, 2016) της Άννας Τακάκη-Μαρκάκη είναι ακόμη μια κραυγή αγωνίας και απελπισίας για όλες τις αλλοιώσεις, την εξαθλίωση και τον αφανισμό που έχει φέρει το καπιταλιστικό σύστημα και ο εξωραϊσμός, στον άνθρωπο και στον τόπο.

Απανωτά βγαίνουν τα ερωτήματα μέσ’ από τους στίχους που άλλοτε είναι σαφείς και ρεαλιστικοί, άλλοτε γλαφυροί και παροιμιακοί. Ερωτήματα και απαντήσεις συγχρόνως σ’ ένα δοκιμιακό ποιητικό έργο με στοιχεία της «Ασκητικής» του Καζαντζάκη και ιδεολογικές φράσεις του, όπου ενέπνευσαν τη δημιουργό να «σηκωθεί πάνω στους ώμους του», να σκιαγραφήσει εικόνες του παρελθόντος, να οραματιστεί καταστάσεις του μέλλοντος και να γράψει ένα έργο της δικής της εποχής, που αναταράσσεται από πολιτικοκοινωνικά γεγονότα, δίδοντας στο τέλος ένα αισιόδοξο μήνυμα.

 

iolcos_3“ΓυμνΑσματα” – Ποιήματα του Γεώργιου Π. Τερζής

Η Ποίηση δεν αναζητά αναγνώστη, μα εξομολογητή, προσδοκώντας να τη δεχτεί όπως είναι. Γυμνή, ματωμένη, άκρως καταγγελτική, μα ατόφια, αποσκοπώντας στην Κάθαρση. Να σπαράξει στα βλέμματα, σαν βρέφος που τινάχτηκε βαθιά απ’ τη μήτρα των εγκεφαλικών νευρώνων του δημιουργού.

Η ποιητική συλλογή «ΓυμνΑσματα» (εκδόσεις Ιωλκός, 2016) του Γεωργίου Π. Τερζή, αρωματισμένη συναισθηματικά και εκφραστικά με έναν αέρα Τέχνης μεσοπολεμικού νεοσυμβολισμού-Γενεάς της διάλυσης, είναι αφιερωμένη στους απανταχού ποιητές, μα πρωτίστως, τιμής ένεκεν, στον πρωτοστάτη του μοντερνισμού εδώ στην Ελλάδα, Κ. Γ. Καρυωτάκη.

Ένα πανίσχυρο κοκτέιλ ειρωνείας, πικρίας κι αυτοσαρκασμού για όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια γύρω μας. Προβληματισμός κι αγωνία για το παρόν και το μέλλον των ανθρώπων, μέσα σε ογδόντα σελίδες άπλετου λυρισμού. Μία αγωνία, που μας κρατάει –άγνωστο το γιατί…– ακόμη ζωντανούς.

 

 

iolcos_4“Η μουτζούρα” – Μυθιστόρημα του Αντώνη Γκαιρώ

Πώς διαβάζεται μια μουτζούρα; Πού αρχίζεις και πού τελειώνεις;

Στην προσπάθειά μας να ξεμπλέξουμε το νήμα της ύπαρξης, οδηγούμαστε στην αποδόμηση των μορφών που δίνουν σχήμα στο πραγματικό και γαντζωμένοι από τις γραμμές που ξετυλίγονται, ανακαλύπτουμε το πλέγμα μιας σύγχυσης. Είμαστε αυτή η σύγχυση; Ο ένας πάνω στον άλλον, μες στον άλλον, όλοι μια μουτζούρα κι ο καθένας μια γραμμή, που χάνεται μέσα σε αμέτρητες άλλες. Η φαντασία πυροδοτεί την αναζήτηση του νοήματος μες στην αόριστη θέληση μιας τυφλής εποχής. Η δημιουργία κάθε Θεού, κάθε συμβόλου και κάθε είδους πεποίθησης, γεννιέται από την ανάγκη μας να υπερβούμε τον αναπόφευκτο τερματισμό μας.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν κάποιος προσπαθεί να αποσαφηνίσει αυτή την ασυνάρτητη κι αγχωτική ανάγκη για γνώση;

«Η μουτζούρα» (εκδόσεις Ιωλκός, 2016) του Αντώνη Γκαιρώ είναι ένα βιβλίο που εξετάζει την πολυπλοκότητα των πολλαπλών πραγματικοτήτων από μια στοχαστική κι αρκετά φιλοσοφική ματιά. Με λίγα και πιο απλά λόγια, αν τα βιβλία και οι ήρωες των βιβλίων αποκτούσαν συνείδηση της υπόστασής τους ως δημιουργήματα, τι θα συνέβαινε τότε και με ποιον τρόπο θα το διαχειρίζονταν;

 

iolcos_5“Οδοντωτή μνήμη” – Νουβέλα της Ευρυδίκης Νικήτα

Στην «Οδοντωτή μνήμη» (εκδ. Ιωλκός, 2016) της Ευρυδίκης Νικήτα παρουσιάζονται δύο αλληλοσυνδεόμενες ιστορίες εξάρτησης.

Δύο παράλληλες –όχι χρονικά– αλλά συναισθηματικά ιστορίες ζωής. Ίσως και αγάπης, εάν η αγάπη φτάνει ως εκεί που βλέπει κανείς τα λάθη του στο πρόσωπο του άλλου ή βλέπει στο πρόσωπο αυτό τη σωτηρία από αυτά τα λάθη.

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, κάποτε γονιών, πατέρας – θύμα του πατέρα, μητέρα – θύμα εκείνου.

Ένα ζευγάρι νεαρών, άντρας – θύμα του εαυτού, κοπέλα – θύμα της μητέρας της.

Ο καιρός κυλά μέσα σε τεχνητές χαρές, δάκρυα δειλίας, αλλά και αχτίδες ελπίδας, γιατί κάποτε, κάποιος χόρεψε πάνω στην μπαλαρίνα με τα κερασένια χείλη του λούνα παρκ, κάποια κολύμπησε ξέγνοιαστα σ’ ένα κυκλαδίτικο νησί, κάποιος άλλος ζωγράφιζε τα χωράφια του χωριού του και κάποια άλλη αποκοιμιόταν μυρίζοντας την πίπα του πατέρα της στο σαλόνι.

Στ’ αλήθεια, γινόμαστε αυτό που μας κάνουν οι γονείς μας;

 

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top