Fractal

Πόσο BitterSweet είναι ο Νικόλας Αλαβάνος;

Από τον Γιάννη Παναγόπουλο //

 

GeorgeXigos_130415_Bedroom_jam_Greece_0021

(Φωτο: George Xigos)

 

«Το ροκ τα έχει πει όλα» μας λέει ο Νικόλας Αλαβάνος. Ιεροσυλία ή αλήθεια; Όπως κι αν έχει, ο κιθαρίστας και τραγουδιστής των BitterSweet δεν έχει καμία διάθεση να παίξει κρυφτό με τις λέξεις. Λίγο πριν η μπάντα κυκλοφορήσει το νέο της άλμπουμ, «The Age Of New Delirium», τού ζητήσαμε δύο πράγματα. Να απαντήσει ερωτήσεις υπαρξιακού περιεχομένου γύρω από τη ροκ μουσική. Και, το δυσκολότερο, να μας πει ποια είναι τα δέκα καλύτερα κομμάτια της ζωής του.

 

- Τι είναι ροκ σήμερα; Ποιες οι διαφορές του με το ροκ που γνώρισε ο πλανήτης τη δεκαετία του ’60;

- To ροκ ήταν ανέκαθεν τρόπος έκφρασης μιας εσωτερικής ή συλλογικής επαναστατικότητας και μέσο κοινωνικοποίησης, άρα και σήμερα νομίζω ότι αυτό αντιπροσωπεύει πάνω κάτω… Μου λείπει όμως το σαφές ιδεολογικό περιεχόμενο και η πολιτισμική/άκρως καλλιτεχνική διάσταση που είχε στα 60′s. Επίσης, έχει εκλείψει ελαφρώς το φρέσκο, το πρωτότυπο, το τολμηρό, η φαντασία.

 

- Ποιο είναι, κατά την γνώμη σου, το «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» της Ελλάδας;

- Το Sgt.Pepper’s από την άποψη της σχεδίασης/στόχευσης και της mini conceptual λογικής, δεν έχει αντίστοιχό του στον χώρο της ελληνικής pop/rock κατά τη γνώμη μου. Ούτε και στην καινοτόμο προσέγγιση του στούντιο και τους νεωτερισμούς στις τεχνικές ηχογράφησης προφανώς. Θα έλεγα ότι το all-time classic του ελληνικού λυρισμού, της μουσικής φαντασίας και της τολμηρής μελωδικότητας είναι το ανυπέρβλητο «Reflections» του Μάνου Χατζιδάκι. Επαναλαμβάνω όμως καμία σύγκριση με το στήσιμο του Sgt.Pepper’s.

 

- Ποιες είναι οι προσδοκίες σου από τους BitterSweet;

- Εδώ υπάρχει ένα σαφές μουσικό όραμα και θα ήθελα να πιστεύω ότι μ’ αυτό ως γνώμονα θα πορευόμαστε πάντα. Ποιοτική μουσική, μουσικές μίξεις, πειραματισμός, τόλμη και φαντασία. Και φυσικά σεβασμός και στο ακροατήριο που σε καταλαβαίνει και σε πιστεύει. Έχω μεγάλες φιλοδοξίες για το δεύτερο lp μας, ονόματι «The Age Of New Delirium». Κυκλοφορεί οσονούπω. Ευελπιστώ να μας καθιερώσει σε μεγαλύτερη κλίμακα και να μας κάνει πιο αναγνωρίσιμους… Για τους σωστούς πάντα λόγους.

 

- Ποια ήταν η σημαντικότερη στιγμή που βίωσες ως μουσικός εντός της μπάντας σου;

- Μην το θέτεις έτσι. Δεν υπάρχει μία στιγμή. Υπάρχουν στιγμές που κάνoυν τη ζωή μου εντός της μπάντας σημαντική. Ας πούμε, δεν προσπερνώ τις πραγματικά πολύ συγκινητικές κριτικές πάνω στη δουλειά των The BitterSweet που δικαιώνουν τον «αγώνα» και την επιμονή μας και μου δίνουν κουράγιο να συνεχίσω απτόητος. Αυτό θα είναι πάντα το προσωπικό μου top (2012- σήμερα). Σημαντική ήταν επίσης η σύμπραξη με τους Pet Shop Boys και τον Peter Hook στη σκηνή του Ejekt Festival το 2013. Ισόποσα «βαριά» ήταν η συμμετοχή των Bittersweet στο Φεστιβάλ του Άρδα δίπλα στους Locomondo έναν χρόνο αργότερα, το 2014. Σημαντική ήταν και η επαναγέννηση του γκρουπ με τον πυρήνα της σημερινής σύνθεσης το 2011. Και προφανώς η ίδρυση των The BitterSweet το 2007.

 

(Φωτο: George Xigos)

(Φωτο: George Xigos)

 

- Ως μουσικό είδος, τι δεν έχει «πει» ακόμα το ροκ που κατά τη γνώμη σου πρέπει να το πει το συντομότερο δυνατό;

- Ίσως απογοητεύσω και φανώ κυνικός και παρωχημένος αλλά θεωρώ ότι το μουσικό ιδίωμα ονόματι «rock» τα έχει πει όλα πια… Τελευταία έκλαμψη η πειραματική περίοδος των Radiohead. Μακάρι να βρεθεί κάποιος, καλλιτέχνης ή γκρουπ, και να με διαψεύσει! Αν τώρα αυτό το γκρουπ είναι οι The BitterSweet… Ακόμα καλύτερα!

 

- Πώς φαντάζεσαι το μέλλον του συγκροτήματός σου;

- Ευοίωνο, εργατικό, αισιόδοξο, ενδιαφέρον, βελτιούμενο, με δουλειά και πίστη στα μουσικά ιδανικά μας. Πάντα ήμουν της άποψης ότι η δουλειά, η στόχευση και η επιμονή στο όραμα τελικώς δικαιώνονται…Έστω και μετά θάνατον! Πιστεύουμε στο νέο μας άλμπουμ «The Age Of New Delirium» και θα ευχόμασταν πολλά περισσότερα live! Εγώ προσωπικώς θα ήθελα στο μέλλον πολλές συμπράξεις με ενδιαφέροντα ονόματα, κυρίως της διεθνούς, αλλά και της εγχώριας pop/rock σκηνής.

 

To top–10 του Νικόλα Αλαβάνου. Και όπως μας είπε: «Τα κομμάτια δεν είναι με σειρά προτεραιότητας. Μην μου ζητήσετε να το κάνω και αυτό. Με καταφέρατε και άφησα έξω τους Stones. Ωϊμέ!»

1. Fleetwood Mac- Dust.

2. Nick Cave- Watching Alice.

3. The Beatles- I Want You (She’s So Heavy).

4. Beach Boys- Surf’s Up.

5. Radiohead- Wolf At The Door.

6. Syd Barrett- Feel.

7. Bob Dylan- It’s All Over Now, Baby Blue.

https://www.youtube.com/watch?v=ntveBZsYtlM

8. The Doors- Yes, The River Knows.

9. Caravan- Place Of My Own.

10. Pink Floyd- Echoes.

 

-Περισσότερα γύρω από τους BitterSweet και την δουλειά τους μπορείτε να βρείτε εδώ:
www.facebook.com/thebittersweetgr
www.youtube.com/thebittersweetgr
www.dailymotion.com/thebittersweetgr
www.soundcloud.com/thebittersweetgr
www.jumpingfish.gr/thebittersweetgr
www.myspace.com/thebittersweetgr

 

-Οι BitterSweet μας «χάρισαν» ένα κομμάτι, που υπάρχει στο πρώτο τους άλμπουμ. Το λένε: «The Wind»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top