Fractal

Soundtrack Φθινοπώρου: 9 Ελληνικά + 2 ξένα κομμάτια

Από τον Βαλάντη Τερζόπουλο (a.k.a. Electric Looser) //

 

Έως τώρα το φετινό φθινόπωρο έχει περιποιηθεί σωστά τη φήμη του. Πρωτοβρόχια. Οι άνθρωποι κουβεντιάζουν “υποσχέσεις”, που λένε πως θα κάνουν τον επόμενο χειμώνα λίγο καλύτερο από τον προηγούμενο. O Βαλάντης Τερζόπουλος, a.k.a. Electric Looser, έπιασε το μήνυμα. “Έσκαψε” τη μεγάλη δισκοθήκη του και σήμερα μας παρουσιάζει την ηχητική υπερπαραγωγή 9 (ελληνικά) + 2 (μη ελληνικά) τραγούδια για τον Σεπτέμβρη. Ο Βαλάντης είναι ένας digger της μουσικής. Και ο μοναδικός ανάμεσά μας που θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος να επιλέξει εκείνα τα κομμάτια που ακούγονται καλύτερα στη χαρμολύπη της εποχής.

 

12077386_409289162604250_255510545_n

​1. Τζίμης Μακούλης. Τεράστιος Έλληνας τροβαδούρος, από τους χαρακτηριστικότερους εκπροσώπους της ελαφριάς μουσικής της δεκαετίας του ’50. Με τη φωνή του βαρύτονου, αλλά και με την «καλογυαλισμένη» εμφάνιση ενός κοσμοπολίτη, άφησε το δικό του ιδιαίτερο στίγμα στην ελληνική μουσική σκηνή. Μακάρι να είχαμε και άλλους τέτοιους παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες. “Ηλιος και Βροχή” και κάπως έτσι ξεκινάει το φθινόπωρο.

 

autumn2

​2. Η Πόπη Αστεριάδη υπήρξε μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του «Νέου Κύματος». Πρωτοεμφανίστηκε σε ηλικία 15 χρονών στα «Νέα Ταλέντα» του Γ.Οικονομίδη, πέρασε τις εξετάσεις τής τότε Ραδιοφωνίας και έγινε αμέσως γνωστή. Η συμμετοχή της, τρία χρόνια αργότερα, στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης και αμέσως μετά η κυκλοφορία του πρώτου της δίσκου ήταν η αρχή της μεγάλης της καριέρας στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Εδώ απ’ τον δεύτερο δίσκο της μαζί με τον Λάκη Παπά “Πάει Kι Aυτή H Κυριακή” το κομμάτι “Δάκρυα Μες Στις Πέτρες”. Είναι τα καλοκαιρινά κατάλοιπα ακόμα.

 

autumn3

3. Ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Πασχάλη ηχογραφημένος το 1972. “Ψεύτικη Αλήθεια” και τα καλοκαιρινά κατάλοιπα συνεχίζονται.

 

autumn4

​4. Ο Πάνος Κόκκινος με τρεις συμμέτοχες στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το 1969 με το κομμάτι “Πικρό Παράπονο” που πήρε το πρώτο βραβείο. Το 1970 με το κομμάτι “Σαν Προσευχή” που παίρνει το τρίτο βραβείο και το 1971 με το δικό του τραγούδι, δική του σύνθεση, στίχο και ερμηνεία απέσπασε το τρίτο βραβείο για το τραγούδι “Ο Ανεμος”.

https://www.youtube.com/watch?v=c0aHzp7FMSI

 

autumn5

​5. Γιώργος Τρανταλίδης, Γιώργος Φιλιππίδης, Λάκης Ζώης, Μάρκος Αλεξίου. Ο πρώτος επίσημα ελληνικός Jazz δίσκος. Κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1979. Ηχογραφήθηκε στο ERA Studio με ηχολήπτη τον Κώστα Φασόλα. Στην παραγωγή του δίσκου ο Γρηγόρης Φαληρέας. Ο δίσκος περιέχει τρεις συνθέσεις του Μάρκου Αλεξίου κ δύο διασκευές. Το Nardis του Miles Davis και το Round Midnight του Thelonius Monk.

 

autumn6

6. Oι “Momo trio” είναι ένα μοναδικό σύνολο τριών ιδιαίτερων μουσικών, που επιχειρούν παίζοντας πρωτότυπες συνθέσεις. Ο ήχος τους κινείται στα πλαίσια της σύγχρονης ευρωπαϊκής Jazz-Fusion, με όμορφα μελωδικά θέματα και πολύ groove. 25 Οκτωβρίου το event της επίσημης παρουσίασης του 2ου δίσκου στο beton7. Εδώ το “Lesson Seven” απ’ τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο “No Vacancy”.

 

12083804_409289212604245_1941635351_n

​7. Οι Pete & Royce ήταν μία από τις ελάχιστες συμφωνικές progressive rock μπάντες από την Ελλάδα. Με ηγέτη τον ζωγράφο Παναγιώτη “Pete” Τσίρο, έγιναν γνωστοί στον underground μουσικό χώρο, με τις μακροσκελείς συναυλίες και την αντισυμβατική τους νοοτροπία. Ο ήχος τους ήταν βαθιά επηρεασμένος από τη βρετανική progressive ροκ σκηνή, κάπου μεταξύ του psych/prog ήχου των Pink Floyd στα 70s και της βρετανικής σχολής του mellotron (Fantasy, Cressida, Kestrel και πρώιμοι Barclay James Harvest), σε ένα στυλ βασιζόμενο στα ήρεμα ηχοτοπία των πλήκτρων. O Βασίλης Δερτιλής και ο Γιάννης Παλαμίδας των Apocalypsis συμμετείχαν για ένα διάστημα στο πρότζεκτ του Τσίρου. Το ντεμπούτο των Pete & Royce με τίτλο “Suffering From Tomorrow” κυκλοφόρησε το 1980 σε ανεξάρτητη παραγωγή και θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα δείγματα ελληνικού progressive rock. (πηγή: Pete & Royce)

 

autumn9

​8. Ναι, υπήρχαν τέτοιες μπάντες στην Ελλάδα. Τα κομμάτια ηχογραφήθηκαν μεταξύ 1987 και 1990. Ανέκδοτο τρίτο album των Jack Of All Trades. Ό,τι και να πω θα μεροληπτήσω.

 

autumn10

​9. Οι Universe217 πραγματοποίησαν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο το 2007 με το ομώνυμο άλμπουμ τους. Μια μπάντα που κινείται στον χώρο του domm metal με αρκετά ψυχεδελικά ξεσπάσματα. Η φωνάρα της Τάνιας αλλά και τα συμπαγή (άρτια τεχνικά) παιξίματα της μπάντας είναι εντυπωσιακά. Το “Ministry” είναι ένα κομμάτι που προμηνύει βαρυχειμωνιά ελπίζοντας σε κάποιες ηλιόλουστες μέρες.

 

au11

au12

​10. Για τους Porcupine Tree δεν χρειάζεται να πω κάτι. Το “Deadwing” κυκλοφόρησε το 2005 και είναι απ’ τους τελευταίους τους δίσκους. Μέσα στις 15 versions ξεχωρίζουν αυτή με το κόκκινο βινύλιο, που η αξία της ξεπερνά τα 1500 ευρώ, για να ακολουθήσει αυτή με το μπλε βινύλιο όπου η τιμή του δίσκου φτάνει και τα 600 ευρώ. Το “Lazarus” είναι το κομμάτι που ακούς μέσα στο αυτοκίνητό σου πηγαίνοντας ταξίδι ενώ έχει αρχίσει να ψιλοβρέχει.

 

au13

​11. Ο Steve Miller γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 1943 στο Μιλγουόκι. Ο πατέρας του, γιατρός στο επάγγελμα, τού εμφύσησε την αγάπη για τη μουσική και τον έφερε σε επαφή με δυο φίλους του, τον Charles Mingus και τον Les Paul ο οποίος του δίδαξε τα πρώτα μυστικά της κιθάρας. Το 1955, στα 12 του χρόνια, σχημάτισε με τον φίλο του Boz Scaggs τους Ardells που μετονομάζονται αργότερα σε Fabulous Night Trains. Το ’64 μετακομίζει στο Σικάγο για να εντρυφήσει στην blues παράδοση των μεντόρων του Muddy Waters, Howlin Wolf και Jimmy Reed, ενώ στη συνεχεία πήγε στο Σαν Φρανσίσκο όπου αρχικά σχημάτισε τους Steve Miller Blues Band οι οποίοι σύντομα αφαίρεσαν από το όνομα τους την λέξη “Blues”. Το “Windertime” είναι από τον δίσκο “Book Of Dreams”, 1977. Πολυπαιγμένο αλλά πάντα αγαπημένο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top