Fractal

Διάβασέ το (αν λες δεξιά και αριστερά πως θες να γίνεις κινηματογραφιστής).

Του: Stop the Press //

 

film-lab

 

To 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας (16-27/09/2015), φέτος εγκαινιάζει το Athens Film Lab, ένα παράλληλο πρόγραμμα ανάπτυξης κινηματογραφικών ιδεών, επεξεργασίας σεναρίων και αναζήτησης συμπαραγωγών με εξειδικευμένα σεμινάρια και workshop, δίνοντας την ευκαιρία στους Έλληνες κινηματογραφιστές και παραγωγούς να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες διεθνούς φήμης.

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται και η δράση Αθήνα – Ευρώπη, παιχνίδι για 2 παίκτες, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παραχθούν επτά (7) ταινίες μικρού μήκους, με θέμα την Αθήνα και με χρηματοδότηση 7.000 ευρώ η καθεμία.

Οι νέοι κινηματογραφιστές μπορούν να καταθέσουν τη δική τους ιδέα για ταινία μικρού μήκους έως τις 30 Ιουνίου, σχηματίζοντας το δικό τους παιχνίδι για 2 παίκτες, αφού απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι η δημιουργία ομάδας από έναν σκηνοθέτη και έναν παραγωγό. Στην περίπτωση που το σενάριο έχει γραφτεί από κάποιον σεναριογράφο μπορεί και αυτός να συμμετάσχει στην ομάδα. Από τις ιδέες που θα κατατεθούν, θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή 21, οι οποίες θα συμμετάσχουν σε σειρά εργαστηρίων σεναρίου, σκηνοθεσίας και παραγωγής κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Το Athens Film Lab θα ολοκληρωθεί κατά την διάρκεια του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου – Νύχτες Πρεμιέρας (16 – 27/09). Στο τέλος αυτής της διαδικασίας οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα project τους σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας και να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα workshop σεναρίου, σκηνοθεσίας και παραγωγής. Στο τέλος του Φεστιβάλ θα επιλεγούν 7 σενάρια, και θα αρχίσει αμέσως η διαδικασία της παραγωγής τους, στην Ελλάδα.

Σκοπός αυτού του παράλληλου τμήματος είναι η υποστήριξη και η προώθηση των νέων κινηματογραφιστών μέσα από μια σειρά εξειδικευμένων εργαστηρίων, ομιλιών και pitching sessions με Έλληνες και ξένους παραγωγούς, σκηνοθέτες και σεναριογράφους. Συγχρόνως, στόχος είναι και η ανάδειξη της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας της Αθήνας και η προώθηση των στοιχείων που την καθιστούν διαχρονική μητρόπολη, σταυροδρόμι ιδεών και ιδανικό τουριστικό προορισμό.

 

Επιτροπή Αξιολόγησης σεναρίων

Η αξιολόγηση των σεναρίων θα γίνει από πενταμελή κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους: Γιώργο Γκικαπέππα (Σκηνοθέτη), Γιάννη Δασκαλοθανάση (Διευθυντή φωτογραφίας), Ηλιάνα Ζακοπούλου (ΕΚΚ), Γιούλα Μπούνταλη (Σεναριογράφο), και Γιώργο Τσούργιαννη (Παραγωγό).

Βρείτε όλες τις πληροφορίες για το Athens Film Lab εδώ και λύστε όλες τις απορίες σας εδώ. Αν υπάρχουν ερωτήσεις για τη διαδικασία υποβολής των φακέλων, μπορείτε να στείλετε email στο athensfilmlab@aiff.gr

 

Απαραίτητο F.A.Q. (Frequently Asked Questions).

 

1. Στο Athens Film Lab πρέπει να συμμετέχουν και ο σκηνοθέτης και ο παραγωγός και ο σεναριογράφος;

Απάντηση:

Στο Athens Film lab πρέπει να συμμετέχει και ο παραγωγός και ο σκηνοθέτης απαραιτήτως και πρέπει να είναι διαφορετικά πρόσωπα. Σε περίπτωση που ο σεναριογράφος είναι διαφορετικό πρόσωπο πρέπει να συμμετέχει και αυτός.

 

2. Σε περίπτωση που η ιδέα μου περάσει στις 21 καλύτερες αλλά τελικά δεν μπορώ να συμμετάσχω σε κάποιο κομμάτι της διαδικασίας απορρίπτομαι εξ ολοκλήρου;

Απάντηση:

Σε περίπτωση επιλογής, όλη η ομάδα κατάθεσης οφείλει να συμμετέχει σε όλα τα στάδια του Athens Film Lab.

 

3. Μπορεί το ίδιο πρόσωπο να είναι σκηνοθέτης και παραγωγός;

Απάντηση:

Όχι.

 

4. Μπορεί το ίδιο πρόσωπο να είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος;

Απάντηση:

Ναι.

 

5. Μπορεί το ίδιο πρόσωπο να είναι παραγωγός και σεναριογράφος;

Απάντηση:

Ναι.

 

6. Ο παραγωγός ή / και ο σεναριογράφος μπορεί να είναι πρωτοεμφανιζόμενος με αυτή την ιδιότητα;

Απάντηση:

Ναι.

 

7. Μπορεί ο σκηνοθέτης να είναι πρωτοεμφανιζόμενος;

Απάντηση:

Όχι. Ο σκηνοθέτης πρέπει να έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον μία ταινία που έχει προβληθεί σε αναγνωρισμένο φεστιβάλ.

 

8. Υπάρχει περιορισμός στο είδος της ταινίας, πχ. δράμα ή επιστημονικής φαντασίας;

Απάντηση:

Όχι. Ωστόσο η ταινία οφείλει να ανήκει γενικότερα στο είδος της μυθοπλασίας. Δεν θα γίνουν δεκτά ντοκιμαντέρ και animation.

 

9. Σε ποια γλώσσα πρέπει να καταθέσω τον φάκελο;

Απάντηση:

Ο αρχικός φάκελος κατάθεσης με deadline στις 30 Ιουνίου πρέπει να κατατεθεί στα ελληνικά ή στα αγγλικά. Σε περίπτωση πρόκρισης στα 21 καλύτερα σενάρια ο ολοκληρωμένος φάκελος που θα κατατεθεί το Σεπτέμβριο πρέπει να είναι και στα ελληνικά και στα αγγλικά.

 

10. Πότε καταβάλλεται το ποσό των 7.000 ευρώ; Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ;

Απάντηση:

Τα 7.000 ευρώ θα καταβληθούν με την προϋπόθεση της καταβολής της τελικής κόπιας από τους συμμετέχοντες. Η τελική κόπια θα πρέπει να συνοδεύεται από φορολογικό παραστατικό (τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών σκηνοθέτη, παραγωγού, συγγραφέα, σεναριογράφου) καθώς και φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Το ποσό που θα καταβληθεί σε κάθε ταινία είναι 7.000 + ΦΠΑ.

 

11. Τι συμβαίνει σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της ταινίας μέσα στο συμφωνημένο χρονικό πλαίσιο;

Απάντηση:

Δεν υπάρχει δυνατότητα μη ολοκλήρωσης της ταινίας. Οι 7 ταινίες που θα επιλεγούν τελικά οφείλουν να παραδώσουν πρώτο cut της ταινίας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

 

12. Υπάρχει όριο ηλικίας για τους παραγωγούς;

Απάντηση:

Όχι. Ο περιορισμός ηλικίας αφορά μόνο τους σκηνοθέτες που πρέπει να είναι μέχρι 40 ετών (ημερομηνία γεννήσεως έως 31/12/1975)

 

13. Τα 7.000 ευρώ θα καταβληθούν σε δόσεις ή εφάπαξ;

Απάντηση:

Εφάπαξ.

 

14. Σε τι format πρέπει να παραδοθεί η ταινία;

Απάντηση:

Σε DCP.

 

15. Οι 7 ταινίες επιτρέπεται να έχουν χρηματοδότηση και από άλλες πηγές εκτός από τη χρηματοδότηση των 7.000;

Απάντηση:

Καμία άλλη πηγή χρηματοδότησης δεν θα προβάλλεται ως ισότιμη ή μεγαλύτερη από αυτή του ΕΣΠΑ. Επίσης, οι λοιπές χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να εγκριθούν και από τo Athens Film Lab.
Θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες δημοσιότητας των έργων ΕΣΠΑ, σύμφωνα με αναλυτικές οδηγίες που δίνονται στο παρακάτω λινκ: http://goo.gl/D0h3jv

 

16. Ποιο είναι το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα και σημαντικές ημερομηνίες του προγράμματος;

Απάντηση:

Τα 21 projects που θα επιλεγούν θα παρακολουθήσουν masterclasses σεναρίου, σκηνοθεσίας και παραγωγής στις 10,11 και 12 Ιουλίου, ένα masterclass ενημέρωση για τον υποτιτλισμό για ΑμεΑ στις 18 Ιουλίου. Τα 21 projects θα παρακολουθήσουν επίσης τις υπόλοιπες δράσεις του Athens Film Lab κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας 2015.

 

17. Καλύπτονται έξοδα μεταφοράς και διαμονής για συμμετέχοντες που διαμένουν εκτός Αθηνών;

Απάντηση:

Όχι.

 

18. Το σενάριο πρέπει να είναι πρωτότυπο ή μπορεί να βασίζεται σε προηγούμενο έργο, πχ. βιβλίο;

Απάντηση:

Το σενάριο μπορεί να είναι είτε πρωτότυπο είτε να βασίζεται σε κάποιο προηγούμενο έργο με την προϋπόθεση ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν λύσει το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων του αρχικού έργου.

 

19. Τι συμβαίνει εάν κάποιος εκ των συμμετεχόντων χάσει κάποιο στάδιο του είτε τον Ιούλιο είτε τον Σεπτέμβριο;

Απάντηση:

Κάθε μια από τις 21 ομάδες οφείλει απαραιτήτως να παρακολουθήσει όλα τα στάδια και τις δράσεις του Athens Film Lab αλλιώς αποκλείεται από τη διαδικασία. Επίσης, κάθε ένα από τα 7 projects που θα επιλεγούν τελικά οφείλει οπωσδήποτε να παραδώσει την ταινία μέσα στο ορισμένο χρονοδιάγραμμα.

 

20. Μπορώ να καταθέσω παραπάνω από μία πρόταση;

Απάντηση:

Κάθε ομάδα μπορεί να καταθέσει μόνο μια πρόταση. Ωστόσο, τα μέλη κάθε ομάδας μπορούν να καταθέσουν και άλλες προτάσεις αν επιθυμούν, με την προϋπόθεση ότι η σύσταση κάθε ομάδας κατάθεσης είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, ένας παραγωγός μπορεί να συμμετέχει με παραπάνω από μία πρόταση αρκεί σε κάθε περίπτωση να έχει διαφορετικό σκηνοθέτη. Το ίδιο ισχύει και για το σκηνοθέτη.

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top