Fractal

«Εδώ Δεν Υπάρχει Άσυλο». Πράξη Δέκατη Τέταρτη. Μαμά, μπαμπά είχατε πάει στο Rock In Athens;

Από τον Γιάννη Παναγόπουλο //

 

photo 3

 

 

Το μανιφέστο της ταινίας (ντοκιμαντέρ με γερές δόσεις μυθοπλασίας) «Εδώ Δεν Υπάρχει  Άσυλο», όπως  το «κατέθεσε» γραπτώς ο παραγωγός της, Θανάσης Γιαννόπουλος, στο blog του (sportingsucks.blogspot.gr), είναι ξεκάθαρο. Λέει πως το διήμερο φεστιβάλ «Rock in Athens», που έγινε στο  Καλλιμάρμαρο το καλοκαίρι του 1985, είναι γεγονός ορόσημο στην εξέλιξη της ελληνικής ανεξάρτητης ροκ σκηνής. Χωρίς  διδασκαλία. Χωρίς εξιδανίκευση. Χωρίς διάθεση αναβίωσης, το fractal συμπαραστέκεται στην παραπάνω εξίσωση και παρουσιάζει τη δική του εκδοχή γύρω από την πρώτη ροκ υπερπαραγωγή που έγινε στη χώρα (μας).

 

Αυτό το rock n’ roll «λεύκωμα» δεν θα γινόταν πράξη, αν κάποιοι άνθρωποι* δεν δέχονταν να παραχωρήσουν φωτογραφικό τους υλικό.

“Rock in Athens” – fractalart remix.

 

photo 2

 

 

Το 1985 η Αθήνα, έστω και για ένα διήμερο, δεν ήταν καθόλου βαρετή.  Στις  26 και 27 Ιουλίου, στο  Καλλιμάρμαρο, πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ «Rock In Athens».  Η Μέλινα Μερκούρη, η τότε υπουργός Πολιτισμού, είναι λάρτζ. Αδιαφορεί για το ροκ που ακούγεται στις γειτονιές της Αθήνας. Φέρνει στην πόλη έναν ροκ θίασο που καίει. Την πρώτη μέρα στο Rock in Athens εμφανίστηκαν οι Stranglers, οι Depeche Mode και οι Culture Club. Τη δεύτερη οι αδιάφοροι Γάλλοι Telephone, οι βρετανοί Talk – Talk, οι The Cure, η γερμανίδα σούπερ – σταρ του πανκ Nina Hagen και οι The Clash. Η Αθήνα δεν έχει ούτε ένα κλαμπ να παίξουν λάιβ οι πανκ μπάντες της. Θα το κάψει όμως με εκείνους που γέννησαν το είδος. Οι Culture Club  έκλεισαν την πρώτη βραδιά του φεστιβάλ.  Ήταν στη σκηνή και το κοινό τούς κερνούσε μούντζες. Τους πετούσε μπουκάλια. Κάποια δεν είχαν νερό αλλά ούρα. Το συγκρότημα που έχει κάνει απανωτά χιτς στην Βρετανία, στην Ελλάδα προσπαθεί να τελειώσει την εμφάνισή του χωρίς να τραυματισθεί. Η πρώτη βραδιά του φεστιβάλ «Rock In Athens» έχει τα πάντα. Την αποθεωτική εμφάνιση των Depeche Mode. To φιάσκο των Culture Club. Την αδιάφορη εμφάνιση των Stranglers. Οι τελευταίοι ήταν οι αδικημένοι της ημέρας. Ανέβηκαν στη σκηνή απογευματάκι. Είναι ποτέ δυνατό μια μπάντα που κυκλοφορεί στην rock μπίζνα με το παρατσούκλι «Men in Black» να εμφανιστεί με φως ήλιου στον ουρανό;  Ααα… και για να μην ξεχνιόμαστε. Είχαμε και επεισόδια. Η αστυνομία επιτέθηκε σε ανθρώπους που δεν είχαν εισιτήριο και περίμεναν να μπουν με το πρώτο ντου στον χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου. Τα κατάφερε. Οι πόρτες άνοιξαν. Οι τζαμπατζήδες μπήκαν μέσα. Τα ρεπορτάζ της εποχής είπαν πως διοργανωτές και αστυνομία συμφώνησαν στην ελεύθερη είσοδο όσων δεν είχαν εισιτήριο, μετά από επέμβαση του τότε υφυπουργού πολιτισμού Γιώργου Παπανδρέου.

 

photo 4

 

 

Η δεύτερη μέρα του Rock In Athens ήταν ονειρική. Την θυμάμαι σαν χτές. Πήγα στο Καλλιμάρμαρο αρκετά νωρίς. Γύρω στη μία το μεσημέρι. Από τα ηχεία ακούγονταν οι The Clash. Δεν ήταν ηχογραφημένη μουσική. Ανέβηκα στον διπλανό λόφο για να το τσεκάρω. Είχα δίκιο. Εκείνη τη στιγμή η μπάντα έκανε πρόβα το τραγούδι «Police On My Back». Σάλταρα στις εξέδρες του σταδίου. Ο Strummer δεν ήταν στη σκηνή. Ήταν ο Paul Simonon και τα άλλα μέλη της. Απίστευτο και όμως έτσι έγινε. Άκουσα τους The Clash να προβάρουν! Τι άλλο; Τη δεύτερη βραδιά του φεστιβάλ, ιστορία έγραψαν οι The Cure. Από εκείνη τη στιγμή και μετά είχαν γίνει οι πρεσβευτές του dark wave ήχου στην Ελλάδα. Ενώ η εμφάνιση της Nina Hagen ήταν απλώς μια παρένθεση ανάμεσα σε εκείνη των The Cure και των The Clash.

 

photo 5

 

 

* Αυτό το λεύκωμα δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς την βοήθεια μελών της ομάδας «New Wave in Athens in the 80′s – The Scene, the People, the Places» (Ταξιάρχης Λιάσκας, Νίκος Βαξεβανίδης, Σπύρος Τρούσας, Αλέξανδρος Μικρός), του Μπάμπη Δαλίδη και του Θοδωρή Βλαχάκη.

 

photo 6

 

photo 1

 

photo 14

 

photo 7

 

photo 11

 

photo 13

 

photo 10

 

photo 9

 

photo 8

 

photo 12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top