Fractal

Ο φεμινισμός αφορά και τα δύο φύλα

Γράφει η Βιολέττα-Ειρήνη Κουτσομπού //

 

Chimamanda Naozi Adichie «Ας είμαστε όλοι φεμινιστές», Μετάφραση: Μαρία Ξυλούρη, εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 56

 

Θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η διαφορετικότητα

κεντάει ένα πλούσιο χαλί,

και πρέπει να καταλάβουμε

πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία,

 ανεξάρτητα από το χρώμα τους.

Maya Angelou

 

Συμπληρώντας την αγαπημένη μου συγγραφέα Maya Angelou θα έλεγα ότι όχι μόνο ανεξαρτήτως χρώματος αλλά και ανεξαρτήτως φύλου. Η Νιγηριανή συγγραφέας Chimamanda Ngozi Adichie έδωσε μια ομιλία στο TEDx με τίτλο «We should all be feminists» και με βάση αυτή την ομιλία γράφτηκε αυτό το μικρό εγχειρίδιο το οποίο αποτελεί μια τροποποιημένη εκδοχή και μπορούμε να απολαύσουμε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Aυτό το μόλις 60 σελίδων βιβλιαράκι είναι σαν μια μεγάλη εισαγωγή στο θέμα του φεμινισμού, δίνοντας μια εικόνα για το πώς περνάει απαρατήρητο από την κοινωνία του σήμερα. Αυτό συμβαίνει διότι θεωρείται ότι τουλάχιστον στο Δυτικό κόσμο ότι η γυάλινη οροφή δεν υφίσταται. Η Adichie μιλάει για τις εμπειρίες της όσον αφορά το σεξισμό, για τον τρόπο που ανατράφηκε στη Νιγηρία και το πώς όλα αυτά επηρέασαν τη ζωή της. Αναπτύσσει το γιατί εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε το φεμινισμό και γιατί κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι φεμινιστής. Επισημαίνει πολλά ζητήματα τα οποία ενθαρρύνουν αλλά ταυτόχρονα εμπνέουν τον αναγνώστη να θέλει να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες στα θέματα που θίγει. Προσωπικά, μου άρεσε ο άμεσος και εύγλωττος τρόπος αυτού του δοκιμίου. Δεν αναγκάζεται ο αναγνώστης να συμφωνήσει μαζί της αλλά «ανοίγωντας» το μυαλό του θα μπορέσει να κατανοήσει άλλωστε οι ιστορίες της συγγραφέως μιλούν από μόνες τους. Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό κομμάτι του βιβλίου είναι ότι εστιάζει στο ότι ο φεμινισμός έχει να κάνει με την ισότητα και για τα δύο φύλα και τελικά ότι είναι σημαντικός για το ανδρικό φύλο ίσως στον ίδιο βαθμό που είναι σημαντικός για το γυναικείο.

«Το φύλο έχει σημασία παντού στον κόσμο. Και θα ήθελα σήμερα να σας ζητήσω να ξεκινήσουμε να ονειρευόμστε και να σχεδιάζουμε έναν άλλο κόσμο. Έναν πιο δίκαιο κόσμο. Έναν κόσμο πιο ευτυχισμένων αντρών και πιο ευτυχισμένων γυναικών, που θα είναι πιστοί στον πραγματικό τους εαυτό. Και να πως θα ξεκινήσουμε: πρέπει να αναθρέψουμε τις κόρες μας αλλιώς. Και πρέπει να αναθρέψουμε και τους γιους μας αλλιώς»  (σελ. 39)

 

Chimamanda Naozi Adichie

 

Αυτό το βιβλίο είναι μικροσκοπικό, διορατικό και συστήνεται ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να έρθουν σε επαφή με την έννοια του φεμινισμού αλλά και σε ανθρώπους οι οποίοι εδιαφέρονται για τα ζητήματα φύλου. Τέτοιου είδους βιβλία θα έπρεπε να βρίσκονται σε κάθε γωνιά του κόσμου κι αυτό γιατί θεωρώ πως ανοίγουν το δρόμο για να ανακαλύψουμε ξανά τη λέξη φεμινιστής και το τι σημαίνει αυτό. Η Chimamanda Ngozi Adichie συμβάλλει με δυναμικό τρόπο στην έννοια του φεμινισμού  προσπαθώντας να γεμίσει το κενό. Και το κάνει με ηχηρά φεμινιστικό τρόπο σε μια κουλτούρα που επιτακτικά χρειάζεται αλλαγή, μεταδίδοντας μια απλοϊκή αλήθεια: «Ας είμαστε όλοι φεμινιστές». Προσωπικά για εμένα ήταν μια γρήγορη, ξεκούραστη και ευχάριστη ανάγνωση και εύχομαι οι εκδόσεις να μας χαρίσουν περισσότερες τέτοιες στο προσεχές μέλλον.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top