Fractal

Περιδιαβαίνοντας τα αρχαία μονοπάτια (Υμηττός // Κυριακή 24 Απριλίου)

 

Ymittos

 

Πεζοπορία σε Μονοπάτι του Υμηττού: Από Ντούκα μέχρι την Τρύπια Σπηλιά

 

ym_1Το μονοπάτι βρίσκεται στην περιοχή του ρέματος της Ντούκας χιλιόμετρα δυτικά της πόλης του Κορωπίου μετά το λόφο Κάστρου όπου η ακρόπολης του αρχαίου δήμου ΣφηττούΤο ρέμα της Ντούκας χωρίζει” το λόφο του Προφήτη Ηλία (κορυφή 659 μ.) από το λόφο του Μαυροβουνίου (κορυφή 770 μ.). Το διάσελο της Ντούκας (“Σταυρός”) ανάμεσα στους λόφους είναιστα 454 μ., τοχαμηλότερο υψομετρικά πέρασμα” του κυρίως όγκουτου Υμηττού.

Το συνολικό μήκος του τμήματος αυτού το μονοπατιού είναι 560 μέτρα. Στα μέσα της διαδρομής συναντά το “πηγάδι της Ντούκας”. Στο Σταυρό, το μονοπάτι συνδεέται με το μονοπάτι προς τα Σούρμενα, μέσα από το ρέμα τηι” το λόφο του Προφήτη Ηλία (κορυφή 659 μ.) από το λόφο του Μαυροβουνίου (κορυφή 770 μ.). Το διάσελο της Ντούκας (“Σταυρός”) ανάμεσα στους λόφους είναι,στα 454 μ., το χαμηλότερο υψομετρικά πέρασμα” του κυρίως όγκου του ΥμηττούΠιρναρής ή Γυρισμού και το μονοπάτι προς τον Προφήτη Ηλία. Διασταυρώνεται επίσης με το μονοπάτι που έρχεται από το οροπέδιο Σέσι προς την Τερψιθέα, στην κατεύθυνση της Τρύπιας Σπηλιάς.

Τα πετρώματα της περιοχής είναι δολομιτιωμένα μάρμαρα και λίγα μέτρα σχιστόλιθος. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν επίσης διάφορα σπήλαιακαι βάραθρα.

 

ym_2

 

Τρύπια Σπηλιά – Πέτρινο γεφύρι ή μεταλλείο

Η Τρύπια Σπηλιά βρίσκεται νότια του διάσελου του Σταυρού στη δυτική πλευρά το λόφου του Μαυροβουνίου σε υψόμετρο 520 μ.

Ο σπηλαιολόγος Ι. Ιωάννου περιγράφει την Τρύπια Σπηλιά ως Φυσικό Γεφύρι ως εξής:«Το άνοιγμα της φυσικής γέφυρας στη βάση της είναι 10μ., το πλάτος 6 μ., και το ύψος ..15 μ. Το κατάστρωμα της είναι 5 μ. επί 2 μ. Πριν καταπέσει ο θόλος υπήρχε σπήλαιο με διαστάσεις 42 μ. επί 20 μ. και περίπου ύψος οροφής 30μ. Από το παλιό σπήλαιο απέμεινε η είσοδος ως μεγάλη πέτρινη γέφυρα».Λέγονται διάφοροι θρύλοι που συνδέονται με πέτρινο γεφύρι: νεράιδες που τραγουδούσαν ….

Ο Χ. Κορρές Χημικός Μηχανικός PRD υποστηρίζει ότι:

«Ο κρατήρας … προήλθε από κατάρρευση της σκεπής.. .υπόγειων μεταλλείων…

Στην Τρύπια Σπηλιά βρέθηκε.. κατακόρυφο μεταλλευτικό φρέαρ, διαμέτρου 80 εκ. και βάθους περίπου 10μ, το οποίο επικοινωνούσε μέσω κεκλιμένου επιπέδου με την επιφάνεια. Το πηγάδι είναι λαξευμένο σε συμπαγή ασβεστόλιθο και είναι φραγμένο στηνκορυφή με ογκόλιθο. Ο Tomlinson το έχει χαρακτηρίσει ως αρχαϊκό μεταλλευτικό πηγάδι…»

Σήμερα, είναι πλούσιο σε ανθρακικό ασβέστιο και πολύ φτωχό σε γκαιτίτη, δηλαδή ένα από τα οξείδια του τρισθενούς σιδήρου». Τα συγκεκριμένα μεταλλεία( ύστερα από ιστορική έρευνα) χρονολογούνται ότι κατασκευάστηκαν στο τέλος του 15ου με αρχές 14ου αι.π.Χ

ym_3Στην πορεία μας θα βρούμε πολλά αγριολούλουδα και είδη θυμαριού

 

Σημείο Συνάντησης 9.30 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας

(επί της Λεωφ. Βασ. Κων/νου απέναντι από το Δημαρχείο Κρωπίας)

Ώρα αναχώρησης 9.45 π.μ. 

 

Χρειάζεται να έχουμε μαζί μας:

  • Αντιανεμικό μπουφάν
  • Μπότες
  • Καπέλο για τον ήλιο
  • Μπατόν
  • Νερό
  • Ελαφριά τροφή

 

Περιήγηση στον Καταρράκτη του Πικερμίου

Katarraktis

 

Το Πικέρμι ανήκει στον Δήμο Ραφήνας –Πικερμίου

Το Ντράφι Οικισμός στο βόρειο άκρο του Πικερμίου , δασώδης περιοχή με πυκνή βλάστηση πήρε το όνομά του από τον παλιό οικισμό Ντράφι που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Πεντέλης.

Ο Βαλανάρης πηγάζει από το πεντελικό όρος και συγκεκριμένα από την κορυφή της οροσειράς Μαυρινόρας (νότια του Αγ. Πέτρου) και εκβάλλει στην κοίτη του μεγάλου Ρέματος στο τμήμα που βρίσκεται μέσα στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Ραφήνας.

 

27193154

 

Ο καταρράκτης που  βρίσκεται στην κοίτη του ρέματος Βαλανάρη ,στην πλαγιά της Πεντέλης στην περιοχή Ντράφι  έχει ύψους περίπου 7-8 μέτρα. Είναι  μια πραγματική όαση . Εάν επισκεφτεί κανείς το σημείο μια ηλιόλουστη μέρα θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την ομορφιά του καταρράκτη αλλά και τα χρώματα της μικρής λίμνης που σχηματίζεται εκεί. Ο καταρράκτης διαφοροποιείται ανάλογα με τη βροχή , όταν τα νερά είναι λιγότερα  δημιουργούνται δύο  καταρράκτες. Όταν όμως υπάρχει έντονη βροχόπτωση, το ρέμα μετατρέπεται σε δυνατό χείμαρρο. Παλιότερα, πριν τις  πυρκαγιές το σημείο είχε πυκνή βλάστηση(πεύκα, πουρνάρια, σκοίνα, λυγαριές, μυρτιές κ.α.) ενώ τώρα  η περιοχή  είναι θαμνώδης  και τα τελευταία χρόνια το Δασαρχείο Πεντέλης έχει κάνει αναδάσωση. Παρόλα αυτά, λόγω της μόνιμης παρουσίας του νερού, το ρέμα προσελκύει πολλά άγρια ζώα. Η θέα από την γύρω περιοχή είναι επίσης εντυπωσιακή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top