Fractal

Ένας κορυφαίος και μικροπρεπής διανοούμενος

Γράφει ο Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης //

 

minws2«Άρτουρ Σοπενχάουερ» του Peter B. Lewis, Εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 232

 

Ο Άρτουρ Σοπενχάουερ είναι ένας εκ των κορυφαίων Γερμανών φιλοσόφων, ο οποίος έγινε γνωστός κυρίως για το έργο του «Ο κόσμος ως βούληση και ως παράσταση». Η φιλοσοφία του, που εδράζεται στη διαπίστωση ότι ο κόσμος ουσιαστικά κυβερνιέται από μια ανικανοποίητη βούληση που αναζητά διαρκώς την ικανοποίηση, έμελλε να αλλάξει τον τρόπο σκέψης μιας ολόκληρης γενιάς και να επηρεάσει ανθρώπους όπως τους Τολστόι, Νίτσε, Ζολά, Μοπασάν, Τόμας Μαν, Κάφκα, Κόνραντ, Προυστ κ.ο.κ. Αλήθεια, ποιος πραγματικά ήταν αυτός ο ιδιότροπος διανοούμενος;

Αυτό είναι το βασικό ερώτημα, στο οποίο απαντά το βιβλίο του Peter B. Lewis, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει διδάξει φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και έχει επιμεληθεί την έκδοση «Wittgenstein, Aesthetics and Philosophy». Η βαθειά γνώση του συγγραφέα για τον κόσμο της φιλοσοφίας τον βοηθάει να συνθέσει μια πολύ καλά τεκμηριωμένη, σύντομη βιογραφία, η οποία ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της ζωής του Σοπενχάουερ στο Ντάντσιχ και φτάνει μέχρι τον θάνατό του στην πόλη της Φραγκφούρτης το 1860. Ο νεαρός Άρτουρ ως γιος ενός γνωστού εμπόρου είχε την τύχη να έχει από μικρή ηλικία κοινωνικές συναναστροφές με επιφανείς και καλλιεργημένους Άγγλους, Γάλλους, Πρώσους κτλ. Παράλληλα, η αγάπη του πατέρα του για τα ταξίδια του έδωσαν τη δυνατότητα να ταξιδέψει σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και να έρθει σε επαφή με τον πολιτισμό τους. Ο θάνατος του πατέρα του και η ρευστοποίηση της ιδιόκτητης εμπορικής εταιρείας από τη μητέρα του, Γιοχάνα, θα ελευθερώσουν τον Άρτουρ από την υπόσχεσή του να γίνει έμπορος. Έτσι, θα αποφασίσει να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα, η οποία θα του εξασφάλιζε και έντονες συγκρούσεις με επιφανείς προσωπικότητες όπως τον Χέγκελ  και τον Γκαίτε.

Τα γεγονότα που μας εξιστορεί ο  Lewis παρουσιάζουν ουσιαστικά αυτές τις συγκρούσεις ως φυσικό επακόλουθο, καθώς ο Σοπενχάουερ ήταν ένας εγωκεντρικός, μικροπρεπής, αντικοινωνικός και αγενής άνθρωπος. Δεν είναι τυχαίο ότι διατηρούσε μια πολύ κακή σχέση με τη μητέρα του και τις γυναίκες, τις οποίες θεωρούσε κατώτερα όντα. Όμως παρά την ιδιότροπη προσωπικότητά του είχε αφιερωθεί εξολοκλήρου στη φιλοσοφία και προσπαθούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του να αναδείξει τη θεωρία του, η οποία, όπως πίστευε, θα του εξασφάλιζε μια θέση στο Πάνθεον των κορυφαίων φιλοσόφων όλων των εποχών. Ευτυχώς για εκείνον, τα τελευταία χρόνια της ζωής του κατάφερε να γευτεί την αναγνωρισιμότητα που τόσο αποζητούσε.

Εν κατακλείδι, το  βιβλίο «Άρτουρ Σοπενχάουερ» του Peter B. Lewis είναι μια πολύ καλή, σύντομη βιογραφία του γνωστού φιλοσόφου, που δίνει βαρύτητα – χωρίς να κουράζει – και στις ιδεολογικές και θεωρητικές διαφορές του Σοπενχάουερ με τους άλλους μεγάλους φιλοσόφους. Με το τέλος του βιβλίου, ο αναγνώστης βρίσκεται μπροστά σ’ ένα λεπτομερέστατο πορτραίτο του Άρτουρ Σοπενχάουερ, ενός μικροπρεπή διανοούμενου, που η φιλοσοφία του δεν ταίριαζε με τον δικό του τρόπο διαβίωσης, αλλά έμελλε να γράψει ιστορία.

 

Peter B. Lewis

Peter B. Lewis

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top