Fractal

7 Ιουλίου –  Άρθουρ Κόναν Ντόυλ

Επιμέλεια: Δήμητρα Ντζαδήμα //

 

 

Ο Σερ  Άρθουρ Κόναν Ντόυλ που πέθανε σαν σήμερα το 1930 ήταν Σκωτσέζος ιατρός και συγγραφέας, ιδιαίτερα γνωστός ως ο δημιουργός των ιστοριών του ντετέκτιβ-σύμβουλου Σέρλοκ_Χολμς, που θεωρήθηκαν σημαντική καινοτομία για το πεδίο συγγραφής αστυνομικών μυθιστορημάτων, και των περιπετειών του Καθηγητή Τσάλεντζερ. Ήταν ένας πολυγραφότατος συγγραφέας και τα έργα του περιλαμβάνουν ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, ιστορικά μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, ρομαντικά διηγήματα, ποίηση και αληθινές ιστορίες. Εντούτοις, θεωρείται ο πιο διάσημος απ’ όλους τους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων.

 

 

Οι διηγήσεις της μητέρας του στιγμάτισαν τον παιδικό ψυχισμό του και έδωσαν τροφή στη φαντασία του. Όπως ανακάλεσε αργότερα στη βιογραφία του ο συγγραφέας: …………

«Στα πρώτα χρόνια μου, όσο μπορώ να θυμηθώ, οι ολοζώντανες ιστορίες που μου διηγούνταν ξεχωρίζουν τόσο καθαρά που συσκοτίζουν τα πραγματικά γεγονότα της ζωής μου».

Το 1890 αποφάσισε να σπουδάσει οφθαλμολογία στην πρωτεύουσα της Αυστρίας. Παράλληλα με το επάγγελμα του ιατρού, ο Ντόιλ έγραφε μανιωδώς. Στον πρώτο χρόνο της σύντομης ιατρικής του σταδιοδρομίας, έγραψε το πρώτο μεγάλο του μυθιστόρημα, με τον τίτλο “Η Φίρμα του Γκέρντλεστον”. Ο ίδιος ο συγγραφέας περιγράφει την υποδοχή του έργου αυτού από τους εκδότες. Μιλώντας για το χειρόγραφο του βιβλίου ο Κόναν Ντόυλ είπε:…………….. «Μου το γυρίζανε με την ακρίβεια οικοσυντήρητου περιστεριού».

Το πρώτο του σημαντικό έργο ήταν η “Σπουδή στο Κόκκινο”, που δημοσιεύτηκε το 1887 στο ετήσιο χριστουγεννιάτικο έντυπο του Μπίτον. Στο έργο αυτό εμφανίζεται για πρώτη φορά ο Σέρλοκ Χολμς, χαρακτήρα που ο Άρθουρ Κόναν Ντόυλ δημιούργησε βασιζόμενος εν μέρει στον πρώην καθηγητή του, Τζόζεφ Μπελ.
Ήταν ένθερμος υποστηρικτής της δικαιοσύνης και ερεύνησε προσωπικά δύο υποθέσεις που είχαν κλείσει, με αποτέλεσμα δύο άτομα να απαλλαγούν από τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορήθηκαν.

Μετά τον θάνατο της γυναίκας του, Λουΐζας, του γιου του, Κίνγκσλεϊ, καθώς και του αδερφού του Ίνες, των δύο γαμπρών του και των δύο ανηψιών του λίγο μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έπεσε σε κατάθλιψη. Βρήκε παρηγοριά στον πνευματισμό και στις προσπάθειές του να αποδειχθεί ότι υπάρχει ζωή μετά θάνατον. Τα έργα του με αυτό το θέμα ήταν ένας από τους λόγους που μία από τις συλλογές μικρών ιστοριών του, Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς, απαγορεύθηκαν στη Σοβιετική Ένωση το 1929, γιατί συνδεδεθήκαν με τον αποκρυφισμό. Η απαγόρευση αυτή αργότερα άρθηκε. Για μία περίοδο ήταν φίλος με τον Αμερικανό μάγο Χάρρυ Χουντίνι, ο οποίος μετά τον θάνατο της μητέρας του έγινε προεξέχων αντίπαλος του πνευματιστικού κινήματος τη δεκαετία του 1920.

Το 1893 σκότωσε τον διασημότερο χαρακτήρα του, τον Σέρλοκ Χολμς. Ο ίδιος αναφέρει ότι είχε βαρεθεί ακόμη και να ακούει το όνομά του και ένιωθε όπως και «την φορά που είχε φάει πάρα πολύ πατέ από Φουά-γκρα». Βέβαια, την ίδια χρονιά πέθανε ο πατέρας του σερ Άρθουρ, που είχε εισαχθεί σε άσυλο με προβλήματα αλκοολισμού. Μετά από απαίτηση των χιλιάδων αναγνωστών, 10 χρόνια αργότερα επανέφερε στην ζωή τον διάσημο ήρωα. Τον παρουσίασε ως σκηνοθετημένο θάνατο του Σέρλοκ, με απώτερο σκοπό την εξόντωση του δαιμόνιου αντίπαλού του, Μοριάρτι.

Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του κρατώντας το στήθος του. Νωρίτερα του είχε διαγνωσθεί στηθάγχη, αλλά αρνιόταν να ακολουθήσει οποιαδήποτε θεραπεία. Πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 71 ετών. Πιάνοντας με το ένα του χέρι το στήθος του και με τα άλλο ένα λουλούδι, γυρίζει προς τη δεύτερη γυναίκα του, Τζιν Ελίζαμπεθ Λέκι, και της απευθύνει τα τελευταία του λόγια: ……….«Είσαι υπέροχη»

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top