«Απόκρεω»
Γράφει [και ζει] η Μαίρη Πετρούλια //
«Ότι πας ο Υψών εαυτόν ταπεινού εισέτι ο δε ταπεινών εαυτόν Υψωθήσεται» Λουκά ιη’ 10-14 Ευαγγέλιο της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου.
Το Τριώδιο άρχισε με την παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου. Και οι δυο αυτοί άνθρωποι ….Θεό αναζητούσαν αλλά με διαφορετικό τρόπο ο καθένας τους ! Ο μεν Τελώνης με ταπείνωση και Τον κέρδισε. Ο δε Φαρισαίος με έπαρση υπεράσπιζε τον εαυτό του και τον έχασε. Το Τριώδιο έχει λάβει την ονομασία του από το ομώνυμο βιβλίο των Ύμνων του Τριωδίου και οι ύμνοι αυτοί έχουν τρεις Ωδές. Είναι βέβαια και η κινητή εκκλησιαστική περίοδος που αρχίζει από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου έως το Μεγάλο Σάββατο. Η περίοδος αυτή για όλους εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς είναι περίοδος Ταπείνωσης και Προσευχής. «Της μετανοίας άνοιξόν μοι Πύλας Ζωοδότα», Χρόνια μας Πολλά, λοιπόν, και καλή Αποκριά με παραδοσιακή Μεσογείτικη Τραχανόπιτα.
Υλικά :
- 1 φλιτζάνι τραχανά (μουσκεμένο μία ώρα σε νερό)
- 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα.
- 1 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροκομμένα καβουρντισμένα.
- 1 φλιτζάνι σουσάμι, 1/2 φλ. Ζάχαρη, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα.
- 1 φλιτζάνι γαρίφαλο, ξύσμα από δυο πορτοκάλια.
- 1 κιλό φύλλο για μπακλαβά. Ελαιόλαδο για επάλειψη.
Σιρόπι:
- 1 κιλό ζάχαρη,
- 3 ποτ. νερό χυμό από μισό λεμόνι (να μη ζαχαρώνει),
- 2 ξύλα κανέλας.
Εκτέλεση:
- Σουρώνουμε καλά τον τραχανά και προσθέτουμε το ξύσμα, τις βανίλιες, τα κανελογαρίφαλα, το σουσάμι, τη ζάχαρη και τέλος τα ξηροκάρπια και ανακατεύουμε.
- Στρώνουμε στο ταψί μας 4 φύλλα κάτω και μετά εναλλάξ φύλλο και μείγμα τραχανά αλείφοντας με λάδι και 4 φύλλα στο τέλος. Το βάζουμε λίγο στο ψυγείο να παγώσει για να χαράξουμε τα κομμάτια καλύτερα.
- Ψήνουμε για 1 ½ στους 160°, σιροπιάζουμε ζεστά και τα δυο.
Καλή σας απόλαυση! Χρόνια Πολλά!