Fractal

Δοκίμια ηθικής φιλοσοφίας

Γράφει η Μαρία Λιάκου //

 

platonas-facebookΑντωνία Καπελέρη «Από τον Πλάτωνα στο facebook» Εκδόσεις Παπαζήση-2016

 

Το βιβλίο  αυτό της Αντωνίας Καπελέρη  είναι  το πρώτο της για ενήλικες αναγνώστες, μια και πριν είχε εκδώσει  δυο παιδικά παραμύθια. Τώρα εμφανίζεται στο αναγνωστικό κοινό με  οχτώ δοκίμια ηθικής φιλοσοφίας για επίκαιρα ζητήματα όπως η Δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η σύγχρονη επικοινωνία (από τον Πλάτωνα στο facebook) το κράτος του Χέγκελ, για την ηθική γής, την Ευθανασία, την υγεία και την ευδαιμονία στην εποχή της βιοτεχνολογίας και τέλος – την ζωή μετά θάνατον-ο μύθος του Ηρός.

Το βιβλίο της  έχει  δύο Προλόγους από τον καθηγητή Γιώργο Αραμπατζή (Επίκουρο Καθηγητή Βυζαντινής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών) και από την Καθηγήτρια Μεθοδολογίας Μαρίζα Φουντοπούλου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παραθέτει στο τέλος πλούσια Βιβλιογραφία.

Τα δοκίμια αυτά γράφτηκαν αρχικά στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος που παρακολουθεί η συγγραφέας αλλά επεξεργάστηκαν εκ νέου για να πάρουν τον δρόμο της έκδοσης.

Η φυσιογνωμία του βιβλίου εντάσσεται στο αυστηρό επιστημονικό πλαίσιο που ορίζει η Ηθική Φιλοσοφία και τα ζητήματα που αναπτύσσει απασχολούν διαχρονικά  τις κοινωνίες και τον σύγχρονο άνθρωπο.

Η φιλοσοφική σκέψη που αναπτύσσεται στα κεφάλαια του βιβλίου βασίζεται πάνω στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και στο πως αυτή σήμερα σε εποχές κρίσης μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν καλύτερο κόσμο. Όμως πώς «διαχειρίζεται» ο σύγχρονος άνθρωπος τις προκλήσεις των νέων δεδομένων και την εξέλιξη της τεχνολογίας; Πως βιώνει την φιλία και πως εντάσσει τα ζητήματα της επικοινωνίας του μέσω των κοινωνικών δικτύων, πως στέκεται απέναντι στην βιοτεχνολογία και τι ηθικά ζητήματα καλείται να αντιμετωπίσει είναι ένα μέρος των δοκιμίων του βιβλίου. Ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο αυτό ανατρέχει στις προσωπικές του πηγές γνώσης που κατέχει για τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, τον Χέγκελ, τον Κίρκεγκωρ  αλλά και οι πολύ καλές παραπομπές στο κείμενο τον βοηθούν σημαντικά στην κατανόηση του κειμένου. Η Ηθική Φιλοσοφία προσπαθεί να δώσει μια σαφή τεκμηριωμένη εικόνα του τρόπου με τον οποίον οφείλουμε να ζούμε για πετύχουμε  το ευ ζην (ευδαιμονία). Το βιβλίο μας καλεί σε μια βαθιά προσωπική αναγνώριση με τον εαυτό μας και μας παροτρύνει να βρούμε την αρμονία μια και ζούμε σε έναν κόσμο με υπαρκτές αντιθέσεις. Ας αναλογιστούμε πως ό,τι συμβαίνει δεν θεωρείται και ορθό στις μέρες μας. Τέλος αν ο τίτλος του βιβλίου επίκαιρος και κατά μια έννοια «εμπορικός» σας διαβεβαιώνω ότι έχει εξαιρετική επιστημονική δομή άκρως όμως κατανοητή και δικαίως μπήκε ως τίτλος και έχει την θέση ενός δυνατού σημείου καμπής στην γραφή του Δοκιμίου. Επ’ ουδενί δεν αποτελεί «δόλωμα» για το αναγνωστικό κοινό. Απεναντίας μπορεί να προσελκύσει νέο αναγνωστικό κοινό και αυτό είναι το ζητούμενο κάθε νέου βιβλίο. Η Αντωνία Καπελέρη το πέτυχε επιτυχώς αυτό!

 

kapeleri

 

Η Αντωνία Καπελέρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία στον τομέα της Ηθικής του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου συνεχίζει τη διδακτορική της διατριβή. Το 2015 ίδρυσε το Σχήμα Λόγου και εξέδωσε δυο παραμύθια τα οποία ανέβηκαν στο θέατρο «Η Πουπουλένια Πολιτεία» και «Η Μαγική Κουτάλα». Το 2016 από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο της «Από τον Πλάτωνα στο facebook» -Δοκίμια ηθικής φιλοσοφίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top