Fractal

Αντώνης Πανώρης: “Πολλά και θαυμαστά πρόκειται να δούμε τα επόμενα χρόνια από την τεχνολογία”

Συνέντευξη στον Γιάννη Φαρσάρη //

 

PanorisΈνα 33χρονος μηχανικός βιομηχανικού αυτοματισμού από τη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε πριν μερικά χρόνια να διαθέσει όλον τον ελεύθερο χρόνο του για να δημιουργήσει εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες με τα έργα των αρχαίων μας φιλοσόφων. Στην πορεία έκανε το ίδιο και για έργα σύγχρονης πεζογραφίας, κι έτσι φτάσαμε σήμερα στο σημείο να κυκλοφορούν πάνω από 200 ελληνικά ψηφιακά βιβλία για ελεύθερο κατέβασμα σε συσκευές Android ! Κι όλα αυτά αφιλοκερδώς, με μόνη κινητήρια δύναμη την αγάπη για τη λογοτεχνία και το μεράκι για τους υπολογιστές. Ο Αντώνης Πανώρης είναι ένας ενδιαφέρων τύπος.

 

Αντώνη, ποια ήταν η αφορμή να ξεκινήσεις τη δημιουργία εφαρμογών android με ελεύθερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες;

Αφορμή ήταν και είναι μια ¨εσωτερική μόνιμη ενόχληση¨ με τάσεις δημιουργικότητας που πάνω από 16 χρόνια μου τραβάει την προσοχή. Αυτή η ¨ενόχληση¨ με οδήγησε στο να ασχοληθώ με διάφορα και διαφορετικά projects και ειδικά πάνω στον βιομηχανικό αυτοματισμό και προγραμματισμό λόγω της θέσης εργασίας μου.
Ο προγραμματισμός με ηλεκτρονικά μέσα ήταν μια από τις κλίσεις μου από την παιδική μου ηλικία που τα τελευταία χρόνια βρήκε έδαφος παρέα στα βιβλία.
Το ερώτημα προέκυψε για το πως θα καταφέρω να συμμετέχω και εγώ με εργαλείο τον προγραμματισμό, στο κομμάτι της λογοτεχνίας που ως αναγνώστης είναι και αυτό μέρος της καθημερινότητάς μου.
Το ίδιο χρονικό διάστημα η Google, σε κοινοπραξία με κολοσσούς της τεχνολογίας είχε αναπτύξει, βελτιώσει, σταθεροποιήσει και εδραιώσει στην αγορά των smartphones και των tablets το λειτουργικό σύστημα Android.
Η ιδέα πλέον άρχισε να παίρνει ¨ψυχή και σώμα¨, συνδυάζοντας αρχαία και κλασικά Ελληνικά έργα όπως και τίτλους αρκετών ηλεκτρονικών εκδοτικών οίκων, με τον προγραμματισμό, το λειτουργικό σύστημα Android και την φιλοσοφία AUTOMON (AUTΌματες MONάδες).

 

Screenshot2Πόσες εφαρμογές έχεις υλοποιήσει έως τώρα και τι νέο σχεδιάζεις για το άμεσο μέλλον;

Μέχρι στιγμής έχω επιμεληθεί 289 ΔΩΡΕΑΝ εφαρμογές, βιβλία και παιχνίδια Android. Σε συνεργασία με ελληνικούς ηλεκτρονικούς εκδοτικούς οίκους, πέρα από τους τίτλους/android books που έχω επιμεληθεί ως Automon, όπως οι εκδόσεις Σαΐτα (Ηρακλής Λαμπαδαρίου), Ανοικτή βιβλιοθήκη OpenBook, 24γράμματα (Γιώργος Δαμιανός), ΤοΒιβλίο.net (Κώστας Θερμογιάννης) και DreamTigers (Γιάννης Αντάμης) έχουμε υλοποιήσει πάνω από 200 βιβλία και άπαντα συγγραφέων σε android μορφή.
Επίσης έχω δημοσιεύσει και αρκετές εφαρμογές για εταιρίες, καταστήματα, οδηγούς πόλεων, συλλογές έργων ζωγραφικής, Έλληνες και ξένους YouTubers και ορισμένα παιδικά παιχνίδια μνήμης και πάζλ όπως και εκπαιδευτικά παιχνίδια VivEduGames (με τη βοήθεια πάντα του δημιουργού των εκδόσεων Σαΐτα, Ηρακλή Λαμπαδαρίου).
Στο άμεσο μέλλον ετοιμάζουμε αρκετά και διαφορετικά projects. Ένα από αυτά είναι και τα Android Comics που σύντομα θα είναι διαθέσιμα στο Google Play Store.

 

Η ανταπόκριση του κόσμου ποια ήταν; Πόσα κατεβάσματα έχουν καταγραφεί συνολικά έως τώρα;

Από τον πρώτο μήνα οι αναδράσεις από αναγνώστες Android βιβλίων, ήταν τέτοιες και τόσες που με δεσμεύσανε για μια πιο εντατική και υποχρεωτικά οργανωμένη στάση για όλο αυτό που ξεκίνησε ως μια ιδέα πριν χρόνια.
Αυτή η ανταπόκριση αναλογεί σε έλληνες αναγνώστες κυρίως, από όλον τον κόσμο (Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Βραζιλία, Ολλανδία…) και μεταφράζεται σε αριθμούς ή κατεβάσματα που ξεπερνούν τα 290.000 μέχρι σήμερα.

 

Πρότεινέ μας 5 ανοικτά android βιβλία από τη συλλογή σου για να κατεβάσουμε.

Θα πρότεινα τα ακόλουθα 5 android βιβλία και ο λόγος είναι καθαρά τα αρκετές χιλιάδες downloads/κατεβάσματά τους και ο ρόλος τους στην εξέλιξη της όλης προσπάθειας μου με τις mobile εφαρμογές:

1. Συλλογικό Έργο, Ιστορίες από ένα παγκάκι, Εκδόσεις Σαΐτα (23.682)
2. Μίνως–Αθανάσιος Καρυωτάκης, Μια σειρά από τρομακτικά γεγονότα, Εκδόσεις Σαΐτα (21.159)
3. Αριστοτέλης, Έργα, Επιμέλεια by Automon (12.706)
4. Πλάτωνας, Έργα, Επιμέλεια by Automon (12.284)
5. Ευτυχία Κανάρη, Θάνατος, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας, Εκδόσεις Σαΐτα (8.008)

 

Είσαι φανατικός βιβλιοφάγος; Ποια είναι τα βιβλία εκείνα που σε σημάδεψαν ως άνθρωπο;

Καθυστερώντας να μπω στον μαγικό κόσμο του βιβλίου (πράγμα για το οποίο και μετανιώνω), άρχισα να διαβάζω ¨συνειδητά¨ στα 17 μου, χωρίς βέβαια να τοποθετώ τον εαυτό μου στους φανατικούς βιβλιοφάγους και αυτό καθαρά λόγω της δυσκολίας των τίτλων που επιλέγω.
Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έπεσε στα χέρια μου ¨Η πάλη των Μάγων¨ του James Patterson από τις Εκδόσεις Αρχέτυπο και με οδήγησε σε δυο βιβλία που με έχουν σημαδέψει περισσότερο από άλλα μέχρι σήμερα.
Τα βιβλία αυτά είναι το ¨Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους¨, Γ.Ι.Γκουρτζίεφ, Εκδόσεις Χατζηνικολή και το ¨Αναζητώντας τον κόσμο του θαυμαστού¨, Π. Ουσπένσκυ, Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος.

 

android-bookΠιστεύεις στο μέλλον της ψηφιακής ανάγνωσης; Θα έρθει σύντομα η μέρα που τα βιβλία θα ακολουθήσουν τη μοίρα του βινυλίου και οι άνθρωποι θα διαβάζουν σχεδόν αποκλειστικά από ηλεκτρονικές συσκευές;

Πιστεύω πως η ψηφιακή ανάγνωση, θεωρώντας το υπερβολή ίσως από κάποιους, είναι το παρόν και αυτό είναι ένα πολύ εύκολο στατιστικό συμπέρασμα. Καθαρά παρατηρώντας, καταμετρώντας και συγκρίνοντας το χρονικό ποσοστό που καταναλώνουμε στο χαρτί και αυτό που καταναλώνουμε σε οθόνες εντός της ημέρας μας θα συμπεράνουμε πολύ εύκολα την παραπάνω κατάληξη του τρόπου ανάγνωσης.
Το μέλλον για την ψηφιακή ανάγνωση θα είναι σίγουρα με μορφές τέτοιες που δεν έχουνε ίσως καν φανταστεί αρκετοί από εμάς, θέτοντας πάγια την μοίρα της οποιασδήποτε έντυπης μορφής δίπλα σε αυτή του βινυλίου.

 

Τι είναι αυτό που σε ωθεί να διαθέτεις πάμπολλες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο σου για να δημιουργείς ψηφιακό πολιτισμό, που διανέμεις χωρίς χρηματικό όφελος;

Η αλήθεια είναι πως καταναλώνεται με αυτή μου την ενασχόληση, σχεδόν όλος ο ελεύθερος χρόνος.
Όταν ασχολείσαι εθελοντικά με κάτι τόσο δημιουργικό που σου αρέσει πολύ, απευθύνεται σε αναγνώστες σε όλον τον κόσμο, έχει ανταπόκριση από την πρώτη στιγμή και πόσο μάλλον αν όπως αναφέρεις και εσύ, συμβάλει έστω και λίγο στον με ψηφιακά μέσα πολιτισμό τότε δημιουργείται μια όμορφα διαφορετική αίσθηση του χρόνου που τρέχει παράλληλα με τον ¨γνωστό χρόνο¨ που όλοι ξέρουμε και νιώθουμε.
Το όφελος από τα παραπάνω τελικά είναι κάτι που δεν εξαγοράζεται με χρήματα και αρκεί ως ενέργεια ώθησης για τα επόμενα βήματα.
Φυσικά όλες οι επιλογές έχουν ένα κόστος σε έναν κόσμο φτιαγμένο από αιτίες και αποτελέσματα. Χωρίς την βοήθεια και την ενθάρρυνση αρκετών ανθρώπων γύρω μου, τους οποίους και οφείλω να ευχαριστώ με κάθε ευκαιρία, ίσως όλα αυτά να μένανε σε κάποιο σκονισμένο ράφι ιδεών.
Καθοριστικό ρόλο σε όλα αυτά έχει παίξει η σύζυγος μου, Αλκμήνη Γιαμπανίδου, η οποία και είναι από εκείνους που αδιάκοπα σκαλίζουν αυτά τα ράφια ιδεών και καταφέρνει να βρίσκει πάντα έναν έντεχνο τρόπο να μου θυμίζει πράγματα και ιδέες, ισορροπώντας με παράλληλα. Πιστεύω πως ένα ευχαριστώ στο πρόσωπό της μέσα από την καρδιά μου για αυτόν και για πολλούς άλλους λόγους ίσως να είναι λίγο.

 

Αλήθεια τι είναι για σένα το διαδίκτυο;

Το διαδίκτυο μου μοιάζει σαν ¨μια θάλασσα άπειρων σταγόνων, κάθε σταγόνα η πιο μικρή ανθρώπινη πτυχή¨.
Όλες αυτές οι σταγόνες ενώνονται συντελώντας ένα τεχνολογικό πεδίο συνεχώς αναπτυσσόμενο, με όριο την ανθρώπινη φαντασία και τις ιδιότητες της πρώτης ύλης.
Για εμένα είναι κυρίως ένα εργαλείο χωρίς αισθητά όρια για την δουλειά μου, μια τεράστια βιβλιοθήκη και φυσικά ένα μέσω ενημέρωσης, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας στο οποίο και καταναλώνω αρκετές ώρες της ημέρας μου.

 

Screenshot1Οι υπολογιστές και το διαδίκτυο άλλαξαν ριζικά τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες. Η φορητότητα και οι προηγμένες δυνατότητες των συσκευών που χωράνε στην τσέπη μας, θα φέρουν -πιστεύεις- εξίσου σημαντικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια;

Η φορητότητα ήταν το επόμενο φυσικό βήμα στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Ήρθε ως επακόλουθο των τόσων χρόνων πορείας σε δεκάδες τομείς.
Ας σκεφτούμε για παράδειγμα εκατομμύρια ανθρώπους με τις ¨έξυπνες¨ συσκευές τους στα χέρια, να παρέχουν πληροφορίες θερμοκρασίας και υγρασίας μέσω αισθητηρίων τοποθετημένων σε αυτές, από εκατομμύρια σημεία στον πλανήτη και πως αυτά τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν τα μετεωρολογικά μοντέλα πρόβλεψης καιρού.
Ένα παράδειγμα ακόμη από τα εκατοντάδες που θα μπορούσα να αναφέρω είναι μια νέα προοπτική στο κομμάτι της υγείας, όπως το να μπορείς αδιάλειπτα να στέλνεις δεδομένα (παλμούς, πίεση και θερμοκρασία σημείων του σώματος, κλπ), με ειδικά προσαρμοσμένο εξοπλισμό στη συσκευή σου, προς τον προσωπικό σου γιατρό και να προβλέπει μια πιθανή ακραία εκδήλωση της ειδικής σου πάθησης.
Πολλά και θαυμαστά βήματα πρόκειται να δούμε τα επόμενα χρόνια αν αναλογιστούμε το τι μέχρι σήμερα καταφέραμε και σε πόσο μικρό χρονικό διάστημα.

 

Θα μπορούσε το διαδίκτυο και οι δυνατότητές του να είναι μέρος της λύσης στην κρίση που βιώνουμε ως χώρα;

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες και να αναλύουμε αυτό το θέμα αναφέροντας χρονικές στιγμές και γεγονότα, πρόσωπα της ιστορίας και του σήμερα που συντέλεσαν και συντελούν στη λύση της κρίσης σε κάθε τομέα μέσω της τεχνολογίας, αλλά…
Παρατηρώντας και αναλύοντας όσα γίνονται και διαβάζοντας όσα έγιναν, υπάρχει μια ανάγνωση διαφορετική που με προβληματίζει.
Η τεχνολογία στο σύνολό της και το διαδίκτυο ως ¨τέκνο¨ αυτής, από τα πρώτα χρόνια εμφάνισης τους έως και σήμερα βοήθησαν σε τεράστιο βαθμό και σε πολλούς τομείς.
Το πρόβλημα νομίζω είναι η λάθος και προς αδιέξοδο κατεύθυνση που έχουμε επιλέξει χωρίς καλά καλά να το γνωρίζουμε.
Οι τάσεις θα έπρεπε να είναι περισσότερο ¨Ανθρωποκεντρικές¨ και λιγότερο ¨Τεχνολογικοκεντρικές¨. Όσο ατροφεί ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας μας, τόσο η κατεύθυνση θα είναι λάθος και θα οδηγεί σε κρίσεις κάθε μορφής.
Έτσι πιστεύω ότι το διαδίκτυο είναι ίσως ένα εργαλείο προς πιθανή λύση και όχι η ίδια η λύση στην κρίση.
Όταν αρχίσουμε να ασχολούμαστε συνειδητά με την ¨μέσα μας¨ κρίση, σε συλλογικό βαθμό, πιστεύω ότι θα γίνουν ¨θαύματα¨ στην ¨έξω μας¨ κρίση. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε να αλλάξει το ¨μέσα μας¨ ψάχνοντας ¨έξω μας¨. Η ιστορία δείχνει πως γίνεσαι καλός προς το σημείο που έχεις στραμμένο το βλέμμα σου ¨περισσότερο¨. Νομίζω πως είναι καιρός πλέον να αρχίσουμε να προσέχουμε προς τα πού κοιτάμε και ειδικότερα να ¨προσέχουμε περισσότερο¨…

 

* Τα ψηφιακά βιβλία για συσκευές Android που έχει επιμεληθεί ο Αντώνης Πανώρης διανέμονται ελεύθερα ΕΔΩ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top