Fractal

H πολιορκία της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς το 1537

Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου //

 

Εκτός των τειχών, Αντώνης Δεσύλλας , Εκδόσεις ΑΛΔΕ, 2014, σελ. 128

 

b201927Ο Αντώνης Δεσύλλας που γεννήθηκε και ζει στην Κέρκυρα (σπούδασε πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες στην Πάντειο), είναι πολυγραφότατος. Μολονότι ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα το 1997 με το βιβλίο Βόλτα στη Σπιανάδα, μέχρι σήμερα έχει εκδώσει δώδεκα βιβλία (μυθιστορήματα, αφηγήματα, νουβέλες, διηγήματα), όλα σχεδόν κερκυραϊκού ενδιαφέροντος, δηλαδή το γενέθλιο νησί του παίζει σε αυτά ουσιαστικό ρόλο. Στο πιο πρόσφατο βιβλίο του, την ιστορική νουβέλα Εκτός των τειχών, αφηγείται μια ιστορία που διαδραματίζεται στην Κέρκυρα την περίοδο 1530-1537. Όπως διαβάζουμε στον πρόλογο, το βιβλίο ανασύρει από την Ιστορία γεγονότα, φήμες και δοξασίες και μας ξεναγεί στα χρόνια τα παλιά, χρόνια αναρχίας στη θάλασσα, όπου δρούσαν πειρατές, όταν το νησί του Ιονίου διαμορφωνόταν σε πόλη. Έλληνες, Τούρκοι, Ενετοί, Γενουάτες και Γάλλοι βρίσκονταν σ’ ένα ανηλεή πόλεμο μεταξύ τους. Από αυτούς είχαν ξεχωρίσει τρία πρόσωπα που το όνομά τους έγινε θρυλικό και ακούγεται μέχρις τις μέρες μας: ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα,, ο Αντρέα Ντόρια και ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής.

Η ιστορία που διαβάζουμε αρχίζει τον Μάρτιο του 1530 σε μια εκκλησία στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, όπου οι Ενετοί αξιωματούχοι, πολιτικοί και θρησκευτικοί, κυρίαρχοι του νησιού, συζητούν για το μέλλον. Γύρω τους το πλήθος θαυμάζει την λαμπρή τελετή, ξεχνώντας για λίγο την καταπίεση που υφίσταται από τους ξένους δυνάστες, τους Ενετούς, και τους ντόπιους γαιοκτήμονες. Στη συνέχεια, με άλμα προς τα πίσω μεταφερόμαστε στην Τύνιδα και μετά με ένα άλμα προς τα εμπρός πάλι στην Κέρκυρα, στην Κασσιώπη, σ’ ένα καπηλειό, όπου ο γερο-Αριστοτέλης αφηγείται στους θαμώνες παλιές ιστορίες στη γλώσσα «των αρχαίων ημών προγόνων», πίνοντας κρασί: «Η πόλις μας έλαβε το όνομά της από τον Κάσσιον Δία, όστις κατά την αρχαιότητα ελατρεύετο υπό τον Κορκυραίων, φαίνεται όμως πιθανότερον ότι η αρχαία Κασσιώπη έλαβε το όνομά της από τους Κασσωπαίους κατοίκους της απέναντι Ηπείρου, οίτινες κατέφυγον εις το μέρος τούτο της νήσου ταύτης, όταν ο Παύλος Αιμίλιος κατέστρεψε εβδομήκοντα Ηπειρωτικάς Πόλεις…»

Τον Ιούλιο του 1537, στο νησάκι Οθωνοί, ο στόλος του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, του εξισλαμισμένου Έλληνα από τη Λέσβο, είχε αποβιβάσει τις δυνάμεις του. Στόχος του ήταν να λεηλατήσει την Κέρκυρα και να καταλάβει την πόλη των Κορυφών για λογαριασμό του σουλτάνου Σουλεϊμάν. Μάλιστα, βέβαιος για τον θρίαμβό του, στην απέναντι ακτή της Ηπείρου, στη Σαγιάδα, ετοίμαζε μεγαλοπρεπή τέντα για να φιλοξενήσει τον σουλτάνο και το επιτελείο του που θα παρακολουθούσαν την κατάληψη της Κέρκυρας. Πάλι το 1530, μεταφερόμαστε στο κάστρο, όπου ο Στέφανος, νεαρός κρατούμενος, αποφυλακίζεται: είχε κλειστεί στη φυλακή για μια ληστεία στην οποία όμως δεν είχε καμιά συμμετοχή.

Στα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου έχει αποτυπωθεί η πολιορκία της Κέρκυρας τον Αύγουστο του 1937, όταν οι στρατιώτες του Μπαρμπαρόσα (είκοσι πέντε χιλιάδες άντρες), λεηλάτησαν και κατάστρεψαν το νησί. Οι Βενετοί που κατείχαν την Κέρκυρα παρέταξαν τέσσερις χιλιάδες στρατιώτες (δύο χιλιάδες Ιταλούς και άλλους τόσους ντόπιους), για να αντιμετωπίσουν τα εχθρικά στρατεύματα και να προστατεύσουν το κάστρο που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν απόρθητο. Στο μεταξύ ο ναύαρχος Αντρέα Ντόρια, Γενουάτης την καταγωγή, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον Μπαρμπαρόσα.

 

b2019271

 

Ύστερα όμως από δώδεκα μέρες η πολιορκία λύθηκε, καθώς μια επιδημία αποδεκάτισε το στρατό του Σουλεϊμάν. Ήταν και η έλλειψη τροφών που ανάγκασε τα τούρκικα στρατεύματα να αποχωρήσουν άρον άρον, παίρνοντας μαζί τους είκοσι δύο χιλιάδες αιχμαλώτους. Ανάμεσά τους ήταν και η νεαρή Καλή, κόρη του άρχοντα Καρτάνου, η οποία σύμφωνα με τον θρύλο έγινε μητέρα του σουλτάνου Μουράτ Γ΄.

Χρησιμοποιώντας πλείστες γραπτές πηγές, ο Αντώνης Δεσύλλας έχει γράψει ένα εξαιρετικό μυθιστορηματικό χρονικό της πολιορκίας της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς που αξίζει να αναγνωστεί.

 

 

51280Ο Αντώνης Δεσύλλας, γεννήθηκε και ζει στην Κέρκυρα. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 12 βιβλία με όλη τη γκάμα του πεζού λόγου, μυθιστορήματα, διηγήματα, αφηγήματα, συλλογές πεζογραφημάτων. Έχουν επίσης κυκλοφορήσει βιβλία του με αναφορές στον άξονα της κοινωνικής ευαισθησίας και της αγάπης. Το βιβλίο “Μικροί άγιοι” έχει μεταφραστεί στην Αλβανική Γλώσσα.Είναι ιδρυτής και συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης Κέρκυρας.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top