Fractal

Άκουσα το νέο cd του τρομπετίστα και συνθέτη Ανδρέα Πολυζωγόπουλου με τίτλο «Anicca».

Από την Κατερίνα Πουλοπούλου //

 

ANICCA-digipack1-600x542

 

Το άκουσα τις ημέρες του Πάσχα που η ορχηστρική μουσική ακούγεται έντονα και γαλήνεψα. Το ίδιο όμως θα συμβεί και ένα καλοκαιρινό ηλιοβασίλεμα δίπλα στη θάλασσα ή χειμώνα με βροχή. Ταξίδεψα με τον ρυθμό, ονειρεύτηκα και τα χρώματα ήταν έντονα. Το κοινό στο εξωτερικό γνώρισε τα κομμάτια νωρίτερα, μέσα από τις ζωντανές του εμφανίσεις. Το «Anicca» είναι η τρίτη προσωπική δισκογραφική δουλειά του τρομπετίστα και συνθέτη Ανδρέα Πολυζωγόπουλου.

Με ένα ανανεωμένο γκρουπ, κουιντέτο αυτή τη φορά, και αντικαθιστώντας το ακουστικό μπάσο με το ηλεκτρικό, ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος μας συστήνει οκτώ νέες συνθέσεις με έντονο άρωμα και αίσθηση μεσογείου.

Οι σπουδές του στο κονσερβατουάρ του Άμστερνταμ είναι εμφανείς. Η μαθητεία του, πλάι στους τρομπετίστες Markus Stockhausen και Paolo Fresu, έντονη. Η αγάπη του στους Pink Floyd ενδιαφέρουσα όσον αφορά στον αντίκτυπο που έχει στη μουσική του. Η μελαγχολία του άλμπουμ με τα «Barbas», «Not Even», «Σε Νοσταλγώ», εναλλάσσεται με τη χαρά στα «Volcano in the Sea», «Vigla» και «Apagio».

Στις βαλίτσες του ένα πρώτο βραβείο του διαγωνισμού «Motives for jazz» του Βελγίου και πολλές συναυλίες σε κοινό Αμερικής, Παρισιού, Βερολίνου, Ολλανδίας, Βελγίου και Ελλάδας.

Επίκεντρο των κομματιών και πηγή της έμπνευσης του καλλιτέχνη στη συγκεκριμένη δουλειά είναι η «Anicca». Ένα από τα βασικά δόγματα του βουδισμού. Πρόκειται για την αίσθηση της προσωρινότητας, έτσι όπως ο ίδιος την βίωσε σε ένα σεμινάριο διαλογισμού βιπάσσανα την άνοιξη του 2014.

Η άσκηση είχε ως εξής. Θα έπρεπε να μείνει στη σιωπή για ένα δεκαήμερο και έτσι απόκτησε μία διαφορετική αίσθηση του εαυτού του, ανακαλύπτοντας ανεξερεύνητες εσωτερικές πτυχές. «Αυτό είναι, νομίζω, και το πνεύμα του άλμπουμ. Η αλλαγή, μέσω της βαθιάς εξερεύνησης».

Μία κυκλοφορία της UTOPIA MUSIC και της ΜΙΚΡΗΣ ΑΡΚΤΟΥ.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top