Fractal

Ο πολυπρόσωπος χαρακτήρας του εγχειρήματός μας

Του Ανδρέα Καρίτζη //

 

Πηγή: avgi.gr

 

PAP_8614al

 

Η ανάπτυξη του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ έλαβε χώρα παρά το γεγονός ότι είχαν ήδη αποδιαρθρωθεί η ηγεσία και ο οργανωτικός ιστός του ΚΚΕ με την τακτική των φυλακίσεων και των εξοριών. Οι κινήσεις κορυφής για τη συγκρότηση της αντίστασης απέκτησαν πραγματική επίδραση στην κοινωνία επειδή τα μέλη αλλά και πλήθος άλλων αυτενέργησαν χωρίς ιδιαίτερο κεντρικό συντονισμό. Η αναγέννηση ενός εξουθενωμένου λαού κατέστη δυνατή εν πολλοίς από την πρωτοβουλία χιλιάδων που έκαναν δική τους υπόθεση την υλοποίηση του πολιτικού στόχου (επιβίωση και αντίσταση με κάθε μέσο στον κατακτητή) παρά τις αδυναμίες σε κεντρικό επίπεδο.

Σε κάθε συγκυρία η δική μας στρατηγική καθίσταται αποτελεσματική μόνο όταν καταφέρνει να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες και την πρωτοβουλία των πολλών. Ο χαρακτήρας του εγχειρήματός μας για ταυτόχρονη υπεράσπιση και χειραφέτηση της κοινωνίας είναι αναγκαστικά πολυπρόσωπος.

Σήμερα, σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, ο πολυπρόσωπος χαρακτήρας της δικής μας προσπάθειας θα καθορίσει την επιτυχία της. Ο ρόλος του κόμματος στον μετασχηματισμό του κυβερνητικού έργου από υπόθεση των μελών της κυβέρνησης και των στελεχών μας σε ανώτερες κρατικές θέσεις σε υπόθεση χιλιάδων ανθρώπων είναι κρίσιμος.

Οι λιγοστές δυνάμεις μας στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής δραστηριότητας βρίσκονται υπό διαρκή πίεση. Η κυβέρνηση σε μια χώρα σήμερα έχει περιορισμένη εξουσία από ό,τι παλαιότερα: πλειάδα εξουσιών έχουν εκχωρηθεί απευθείας στις οικονομικές ελίτ ή σε διεθνικές θεσμίσεις (ευρωπαϊκές εν προκειμένω) οι οποίες έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποτραπεί η πρόσβαση από την κοινωνία. Ένα πολυδαίδαλο πλέγμα ρυθμίσεων και κανονισμών διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο ώστε ακόμη και το άνοιγμα ελάχιστου χώρου εφαρμογής διαφορετικής πολιτικής να απαιτεί παρατεταμένη προσπάθεια.

Το σύγχρονο κράτος έχει απολέσει σημαντική τεχνογνωσία και ικανότητες σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών σε παραγωγικούς και κοινωνικούς τομείς, ενώ η ιδιοτυπία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης διαμορφώνει συνθήκες ακινησίας στις δυνάμεις μας. Επιπρόσθετα η τραγική κατάσταση της κοινωνίας δημιουργεί συνθήκες ασφυκτικής πίεσης για την αντιμετώπιση άμεσων εκρηκτικών προβλημάτων. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ότι οι δικές μας δυνάμεις βρίσκονται σε ένα καθεστώς καθημερινής ασφυκτικής πίεσης, με μικρούς βαθμούς ελευθερίας κινήσεων και με έναν δυσκίνητο, εχθρικό και διατεταγμένο με διαφορετική λογική κρατικό μηχανισμό.

Χωρίς την αποφασιστική είσοδο στη μάχη των χιλιάδων μελών και των πάρα πολλών άλλων που θέλουν να βοηθήσουν δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις. Χωρίς μια πλημμυρίδα αυτενέργειας και την πρωτοβουλιακή αναδιάταξη των δυνάμεών μας σε λειτουργικότερα σχήματα παραγωγής εφαρμοσμένης πολιτικής για την τροφοδοσία της κυβέρνησης με λύσεις και περιεχόμενα που ενισχύουν τη δική μας λογική, το αίσθημα ασφυξίας και αδυναμίας θα εντείνεται.

Η τακτική συνεργασία ανά τομέα κυβερνητικών στελεχών και των αντίστοιχων κομματικών δυνάμεων με στόχο τον έλεγχο, όχι με επικριτική διάθεση αλλά ως ευκαιρία αναστοχασμού, είναι απαραίτητη. Δεν μπορεί να επιτευχθεί μια διαφορετική πολιτική χωρίς την υποβοήθηση από δυνάμεις που δεν βρίσκονται κάτω από την πίεση της σκληρής καθημερινότητας.

Οι σχετικές κομματικές δυνάμεις μπορούν να αναλάβουν την προεργασία και τον μεθοδικό σχεδιασμό συγκεκριμένων πολιτικών ώστε η κυβέρνηση να μην τρέχει πίσω από τα προβλήματα, αλλά να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η συγκρότηση ομάδων παραγωγής εστιασμένων πολιτικών από μέλη, και όχι μόνο, με τις κατάλληλες γνώσεις, θα αναδιατάξει τις δυνάμεις μας σε πιο λειτουργικά και αποτελεσματικά σχήματα.

Για τους αντιπάλους μας η προετοιμασία συγκεκριμένων πολιτικών αναλαμβάνεται από επιχειρηματικούς ομίλους σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Στη δική μας περίπτωση η επεξεργασία πολιτικών πρέπει να αναληφθεί από τους εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν τις ικανότητες και τη διάθεση να δουλέψουν για το κοινό καλό και την ανασυγκρότηση της κοινωνίας μας.

Τα μέλη μας πρέπει να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την αναδιάταξη των δυνάμεων του κόμματος και της κοινωνίας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την ηγεσία να μας καλέσει, γιατί οι δυνατότητές της να ανταποκριθεί στις οργανωσιακές απαιτήσεις της συγκυρίας υπονομεύονται από το ασφυκτικό καθεστώς που περιέγραψα παραπάνω. Πρέπει να την συναντήσουμε κάπου στη μέση του δρόμου, αυτενεργώντας, οργανώνοντας πολλούς μικρούς “κύκλους” παραγωγής συγκεκριμένης πολιτικής: ολοκληρωμένα διατμηματικά έργα (projects) παραγωγικών δραστηριοτήτων σε περιοχές και κλάδους, σχεδιασμός συγκεκριμένων “οικοσυστημάτων” συνεργατικής παραγωγής, επεξεργασία ειδικών ρυθμίσεων σε όλους τους τομείς κ.ο.κ.

Η φύση του δικού μας εγχειρήματος και οι ειδικές συνθήκες της περιόδου μας καλούν όλους και όλες σε αυτενέργεια, ώστε με επινοητικότητα και αποφασιστικότητα να διαμορφώσουμε ένα πολυπρόσωπο κύμα “κύκλων” παραγωγής πολιτικής που θα παράσχουν στην κυβέρνησή μας το “καύσιμο” για να μπορέσει να σπάσει τον σημερινό κλοιό. Για ακόμη μία φορά, η έκβαση μιας κρίσιμης αναμέτρησης για την κοινωνία μας εξαρτάται από την πρωτοβουλία των πολλών. Όπως μας διδάσκει η ιστορία και αναλογεί στον στόχο μας.

 

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top