Fractal

2 Σεπτεμβρίου – Ανδρέας Εμπειρίκος

Επιμέλεια: Δήμητρα Ντζαδήμα //

 

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος, γεννημένος σαν σήμερα το 1901 ήταν Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, φωτογράφος και ψυχαναλυτής. Χαρακτηρίζεται ως ένας από τους κατεξοχήν «οραματιστές ποιητές», κατέχοντας περίοπτη θέση στον ελληνικό λογοτεχνικό κανόνα, παρά τη δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίστηκε αρχικά το έργο του. Υπήρξε εισηγητής του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα, πιστός στο κίνημα όσο κανένας άλλος Έλληνας συγγραφέας, καθώς και ο πρώτος που άσκησε την ψυχανάλυση στον ελληνικό χώρο, ασκώντας την ψυχαναλυτική πρακτική κατά την περίοδο 1935-1951.
[Σχ. άρθρο: Η ποίηση του εφήμερου μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Ανδρέα Eμπειρίκου – https://www.fractalart.gr/andreas-empeirikos/ ]

 

 

Γεννημένος στη Μπράιλα της Ρουμανίας, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1902 και αργότερα παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας και αγγλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο King’s College του Λονδίνου. Την περίοδο 1926-1931 έζησε στο Παρίσι, όπου συνδέθηκε με τον κύκλο των υπερρεαλιστών και ασχολήθηκε ενεργά με την ψυχανάλυση, κοντά στον ιδρυτή της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Παρισιού, Ρενέ Λαφόργκ. Το 1931 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας την πρώτη εμφάνισή του στα ελληνικά γράμματα το 1935.

Ως λογοτέχνης ανήκει στη Γενιά του ’30 και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού υπερρεαλισμού. Από το σύνολο του έργου του ξεχωρίζει η πρώτη ποιητική συλλογή του, με τίτλο “Υψικάμινος”, ως το πρώτο αμιγώς υπερρεαλιστικό κείμενο στην Ελλάδα, Όπως θυμάται ο ίδιος ο ποιητής.
………….«Το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη πραγματική εκδήλωση και την πρώτη πράξη του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα, αν εξαιρέσω μία διάλεξη που έκαμα περί του κινήματος και των επιδιώξεών του την άνοιξη του ίδιου έτους», αναφέρει στο Αμούρ-Αμούρ (1939).
Ανάμεσα στα πεζά έργα του διακρίνεται το τολμηρό ερωτογράφημα “Ο Μέγας Ανατολικός”, που προκάλεσε αντιδράσεις για την ελευθεροστομία και το ερωτικό περιεχόμενό

Πέθανε στις 3 Αυγούστου 1975, σε ηλικία 74 ετών, από καρκίνο του πνεύμονα. Μετά το θάνατό του, εκδόθηκε για πρώτη φορά το οκτάτομο μυθιστόρημα «Ο Μέγας Ανατολικός», που αποτελεί το εκτενέστερο και τολμηρότερο νεοελληνικό κείμενο, και προκάλεσε αντιδράσεις για την ελευθεροστομία και το ερωτικό περιεχόμενό του.

‘Εχει πει:

• Γιατί δεν υπάρχουν έρωτες νόμιμοι ή μη νόμιμοι. Υπάρχουν μόνον έρωτες χωρίς επίθετο.
(«Μερικές Περιπτώσεις»)

• Στην εναρμόνισι της ηδονής ξεχνά κανείς τις μαστιγώσεις της βιοπάλης και της μοίρας.

• Η πλάστιγξ κλίνει εκεί που προτιμάμε …Κατά την ερμηνεία που της δίνουμε…Κάθε φορά που επιτυγχάνουμε στα ζάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top