Fractal

19 Φεβρουαρίου – Αντρέ Ζιντ

Eπιμέλεια: Δήμητρα Ντζαδήμα //

 

Ο Αντρέ Ζιντ, που έφυγε σαν σήμερα το 1951, ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Το 1947 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ της Λογοτεχνίας.

 

 

 

Το συγγραφικό του έργο άσκησε μεγάλη επίδραση στην παγκόσμια λογοτεχνία και έδωσε αφορμή για μεγάλες και μακρόχρονες συζητήσεις. Μέσα από τα έργα του τάχτηκε ενάντια σε κάθε συμβατικότητα και διακήρυξε την πίστη του στην απόλυτη ειλικρίνεια. Με τα μυθιστορήματά του “Στενή πόρτα”, “Ποιμενική συμφωνία” και “Ανήθικος” εξέφρασε την αβεβαιότητα των πνευματικών τάσεων και εκδηλώσεων, καθώς και την ανησυχία της εποχής του. Τα πρώτα του έργα τα δημοσίευσε με το ψευδώνυμο Ανδρέας Βάλτερ και έμεινε για αρκετά χρόνια άγνωστος στο ευρύ κοινό. Αμέσως όμως μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο ξανακυκλοφόρησε το έργο του “Γήινες τροφές”, το οποίο είχε εκδοθεί το 1897 και διαβάστηκε με μεγάλο ενδιαφέρον. Γιατί μέσα από το έργο αυτό αντιμετώπιζε τη ζωή με αισιοδοξία και τόνιζε την αξία της απελευθέρωσης του ατόμου.

Το συγγραφικό έργο του εκτιμήθηκε για τον αυθορμητισμό και την πλαστικότητα από τη μεταπολεμική γενιά, που τον τοποθέτησε στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το 1947 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ. Τα σπουδαιότερα από τα έργα του: “Ο βασιλιάς Καντόλ”, “Ο Σαούλ”, “Επιστροφή του ασώτου”, “Κρασαποθήκες του Βατικανού”, “Ταξίδι στο Κονγκό”, “Σχολείο Γυναικών”, “Οιδίπους”, “Κιβδηλοποιοί” κ.ά. (protoporia.gr)

Έχει πει:

 

• Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ανακαλύψει νέους ωκεανούς αν δεν έχει το θάρρος να απομακρυνθεί από την ακτή.

• Διάλεξε τους εχθρούς σου. Αλλά άφησε τους φίλους να σε διαλέξουν.

• Δεν μπορούμε να ορίσουμε την ευτυχία. Μπορούμε μόνο να μιλήσουμε γι’ αυτό που την καταστρέφει και γι’ αυτό που τη δημιουργεί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top