Fractal

Ιστορία ενηλικίωσης

Γράφει η Μαρία Λιάκου //

 

Μαρία Φακίνου «Ανατομία κόρης», εκδόσεις Αντίποδες 2017

 

Το μικρό αυτό βιβλίο σε μέγεθος (μόλις 80 σελ.) ορίζεται από τον εκδοτικό του οίκο ως νουβέλα.

Πρόκειται για ένα βιβλίο εσωτερικής επαναπροσέγγισης βιωμάτων και φίλτρων που συμβάλλουν στην νέα ταυτότητα του ατόμου προς την ωρίμανση.

Είναι η αφήγηση μια κόρης προς την ενηλικίωση που περιγράφει ιστορίες σχέσεων –  συναισθηματικών δεσμών με τον πατέρα, τον αδελφό, την μητέρα της, τον κοινωνικό περίγυρο, όπως έχουν καταγραφεί στην δική της παιδική  Εδέμ. Η ενηλικίωση της την καλεί να κλείσει πίσω της την πόρτα του κήπου της Εδέμ και να περάσει από φίλτρο γεγονότα που έζησε «δαμάζοντας λύκους».

Η συγγραφέας αντί τα γεγονότα της ζωής της να τα σπρώξει προς εσωτερικές κρύπτες που δημιουργούν εσωτερικές ρωγμές τα απελευθερώνει ως τμήματα της αλήθειας της και του συναισθηματικού της κόσμου.

«Από νωρίς άφησα τα πράγματα να με διαλέξουν. Οι άνθρωποι, οι σκέψεις, οι συνθήκες. Υπήρχε, ωστόσο, μέσα μου ένας σκοτεινός τόπος που με τα χρόνια βάθαινε, ένας εσωτερικός μικρόκοσμος δαιδαλώδης, που δεν ήξερα ότι έτρεφα, μόνο με γέμιζε με μια απροσδιόριστη ανησυχία, και που στο τέλος θα βρισκόμουν να γνωρίζω τον παραμικρό του παράδρομο, στενό και αδιέξοδο. Θα κατέφευγα σε αυτόν κάθε φορά που το έξω απειλούσε το μέσα» σελ.10-11.

Γιατί κατά την παιδική ηλικία δεν υπάρχει μόνο η ανεμελιά αλλά και ένας ψυχικός εγκλεισμός με τις ευ-υγράνσεις και το ακατανόητο  που χτίζουν την κοινωνική πραγματικότητα του ατόμου.

Η συγγραφέας συλλέγει τα γεγονότα της ζωής της ακόμα και τα ανομολόγητα που τα ορίζει, ως υλικό της μαθησιακής διαδικασίας  της για την ενηλικίωση. Γιατί ανασυγκροτώντας εμάς τους ίδιους  πετυχαίνουμε στην ενήλικη ζωή μας να περιορίσουμε ή να κατανοήσουμε καλύτερα τις πληγές μας και να μην της απωθήσουμε στα βάθη της ψυχής μας ούτε να κουβαλάμε ένα   φορτίο σιωπής και τραυμάτων για χρόνια. Γιατί το ανέκφραστο πάντα αναζητά έναν τρόπο έκφρασης. Δεν βολεύεται με την σιωπή!

«Τώρα ξέρω ότι δεν υπήρχε σωστό ή λάθος. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Όπως ήξερε ο καθένας» σελ.40

Ένα βιβλίο αναμετριέται με τον αναγνώστη όχι μόνο με τις απαντήσεις που δίδει αλλά και με τα ανοιχτά ερωτήματα που  κυρίως αφήνει στον αναγνώστη…..

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και αυτό της Μαρίας Φακίνου  με πολλές αναγνώσεις και προσεγγίσεις.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Η Μαρία Φακίνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Απο τις εκδόσεις Καστανιώτη έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία της «Το καπρίτσιο της κυρίας Ν» το 2007 και «Η αρχή του κακού» το 2012. Έχει  ασχοληθεί και με την μετάφραση. Έχει συμμετάσχει με διηγήματά της στα συλλογικά έργα «Ελληνικά ονόματα» (Κέδρος, 2010) και «Τη νύχτα αυτή τη λέμε εμείς φωτιά: Ιστορίες από τα Εξάρχεια» (Athens Voice, 2009).

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top