Fractal

Για τον «Αναγνώστη»

Γράφει ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης //

 

O αναγνώστης, περιοδικό για το βιβλίο και τις τέχνες, εκδόσεις GUTENBERG

 

thumbnail

 

Τον περασμένο χρόνο εμφανίστηκε στο διαδίκτυο ένα νέο ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό Ο Αναγνώστης. Με καταγωγή από το ιστορικό περιοδικό Διαβάζω ανοίχτηκε στους νέους καιρούς και προσδιόρισε το ενδιαφέρον του στο βιβλίο και στις τέχνες. Με μια φρεσκάδα κατάφερε σε ένα χρόνο να φιλοξενήσει πολλά κείμενα των συγγραφέων αλλά και γενικότερα κριτικών και καθηγητών Πανεπιστημίων. Το ένα έτος ζωής συνδυάστηκε με ένα αφιερωματικό τεύχος σε έντυπη μορφή που εκδόθηκε με την συμβολή του εκδοτικού οίκου GUTENBERG.

Επιλέχτηκαν κείμενα από τα καλύτερα δημοσιεύματα της χρονιάς αλλά και αδημοσίευτα κείμενα όπως η τελευταία συνέντευξη του ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου. Σημαντική είναι κατά τη γνώμη μου και η προσωπική κατάθεση του Δημήτρη Ραυτόπουλου για την εμπειρία του ως ενός εκ των ιδρυτών και μέλους της συντακτικής ομάδας της Επιθεώρησης Τέχνης. Το λογοτεχνικό περιοδικό διευθύνεται από συντακτική επιτροπή των οποίων μέλη είναι ο Γιάννης Μπασκόζος, η Λίλα Κονομάρα, η Μαρίζα Ντεκάστρο , η Κατερίνα Σχινά , Ο Στρατής Χαβιαράς, ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου και η Έλενα Χουζούρη. Το αφιερωματικό τεύχος του Αναγνώστη έχει χωριστεί σε πέντε κεφάλαια.

Στο πρώτο που έχει τον τίτλο Η ανάγνωση – Το βιβλίο περιλαμβάνει σημαντικά κείμενα που μας βοηθούν να καταλάβουμε όχι μόνο τον κόσμο του βιβλίου αλλά και την σημερινή κρίση στο χώρο των εκδόσεων. Στο δεύτερο κεφάλαιο Ο Συγγραφέας γράφουν ο Τίτος Πατρίκιος , η Κατερίνα Σχινά η Λίλα Κονομάρα και ο Στρατής Χαβιαράς, ο οποίος περιγράφει τη γνωριμία του με τους Ρ. Κάρβερ Ι. Καλβίνο και Σ. Χίνι. Το τρίτο κεφάλαιο Τα Ταξιδιωτικά ο Α. Βιστωνίτης , η Ν. Τρουλλινού και ο Γ. Βέης μας ταξιδεύουν σε πόλεις και μέρη που τους έμειναν στην μνήμη. Στο τέταρτο κεφάλαιο Επιλογές υπάρχουν κείμενα για την γαλλική λογοτεχνία του φανταστικού, το Γιάννη Μαρή και την αστυνομική λογοτεχνία, τους σύγχρονους συγγραφείς ,τον Τζακ Κέρουακ ,τον κινηματογράφο ,τον συμβολισμό και για το ιστορικό περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης. Στο τελευταίο κεφάλαιο Πτερόεντα και Διαχρονικά φιλοξενούνται κείμενα των Φ. Απέργη, Β. Δανέλλη, Π. Ροιλού, Μάριο Βίττι, Α. Σαμοθράκη, Α. Χαρκιολάκη και Ο. Σελλά.Στο τέλος υπάρχει η συνέντευξη του ελληνιστή Μάριο Βίττι στους Μ. Προβατά και Γ.Μπασκόζο.

Συνολικά θα έλεγα ότι τα άρθρα του τόμου βοηθούν τον αναγνώστη να γνωρίσει το χώρο του βιβλίου βαθύτερα και να κατανοήσει την σχέση του συγγραφέα με το έργο του. Ο παρών τόμος κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητος για τους κριτικούς αλλά και για τους συγγραφείς. Αν σκεφτούμε την ισχνή βιβλιογραφία των δοκιμίων τα τελευταία χρόνια, η έκδοση του Αναγνώστη έρχεται να ενισχύσει και να διευρύνει την γνώση μας αλλά και να μείνει ως βιβλίο που το θεωρούμε απαραίτητο για την βιβλιοθήκη μας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top