Fractal

Είδαμε την παράσταση “Alarms” στο θέατρο Άλφα-Ιδέα

Γράφει η Ελένη Αναγνωστοπούλου //

 

 

 

Παραμονή Χριστουγέννων με Alarms στο θέατρο Άλφα- Ιδέα. Γίνε ευτυχισμένος και ισορρόπησε με τον εαυτό σου προτού βάλεις συναγερμούς στη σχέση σου. «Alarms», ένα συνονθύλευμα κραυγών, ματαιότητας και πλήξης.

Η ποιητική φάρσα Alarms του Βρετανού συγγραφέα Michael Frayn, παρουσιάζεται στη σκηνή του θεάτρου Άλφα- Ιδέα από τους ηθοποιούς: Κωνσταντίνο Μπιμπή, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Νεφέλη Κουρή και Γιώργο Βουρδαμή.

 

 

Παρακολουθούμε τις διακοπές των δύο ζευγαριών σε εξέλιξη. Ζευγάρια σε τέλμα, ζευγάρια σε απόγνωση, αναζητούν να εκφράσουν τις αδυναμίες και τα παράπονα τους. Οι συναγερμοί ηχούν τεταμένα, δίνοντας μας την εντύπωση ότι πρόκειται να προκληθούν σοβαροί και ίσως αμετάκλητοι τριγμοί. Η υπόθεση του έργου είναι λίγο πολύ κοινότυπη και συνηθισμένη, ο θεατής μπορεί να προβλέψει τι θα επακολουθήσει στη συνέχεια. Τα θετικά στοιχεία της παράστασης οφείλονται στη σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη, ο οποίος έχει βάλει τους ήρωες- πρωταγωνιστές να δίνουν έμφαση στις κινήσεις του σώματος καθώς και στις εκφράσεις των προσώπων τους.

 

 

Το δεύτερο θετικό στοιχείο στο Alarms έγκειται στο ότι εξάγεται ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Μην αφήσεις τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, να σου φύγει, επειδή εσύ αντιμετωπίζεις και ζυγίζεις τα πράγματα με βάση τα όποια εγωιστικά σου θέλω. Ο διπλανός σου ίσως να έχει τις ίδιες ανάγκες με σενα, μα να τις επικοινωνεί με το δικό του τρόπο. Συμπερασματικά, μαθαίνουμε να αφουγκραζόμαστε το συνάνθρωπο. Ο Frayn «ζωγραφίζει» το πορτραίτο των ζευγαριών με τέτοιο τρόπο, ώστε να δείξει την ασχήμια του εγωκεντρισμού από τη μια και την υπερβολική εστίαση στα αρνητικά χαρακτηριστικά που εκτοξεύει ο άνδρας στη γυναίκα και αντίστροφα. Τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα είναι σύγχρονα και κινούνται σε σκούρες αποχρώσεις. Τα σκηνικά του Αντώνη Χαλκιά, μας παραπέμπουν σε ένα σκοτεινό και άχαρο δωμάτιο ξενοδοχείου.

 

 

 

Στο Alarms, ο Frayn καταγράφει με πικρό βλέμμα, τις ανθρώπινες σχέσεις οι οποίες είναι έτοιμες να διαλυθούν για ασήμαντους λόγους και αφορμές. Πόσο πρωτοπόρος ήταν όταν έγραφε το Alarms το 1998… βλέποντας το μέλλον των διαπροσωπικών σχέσεων να διαγράφεται ζοφερό. Το βρετανικό χιούμορ ίσως θεωρείται κάπως μακρινό και ακαταλαβίστικο για τα ελληνικά δεδομένα, όμως έχει την ιδιότητα να χτυπάει στο κόκκαλο και να στηλιτεύει ανεπάρκειες που πηγάζουν από τα πάθη, από το θυμικό, από τα απωθημένα του ανθρώπου.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top