Fractal

Λογιστικός έλεγχος του χρέους, μια διαδικασία επιμόρφωσης πολιτών

Των Esther Gómez Morante και Jorge García Castaño // *
Μετάφραση: Γιώργος Μητραλιάς

 

Πηγή: contra-xreos.gr

 

ahora

 

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες προτάσεις από τότε που δημιουργήθηκε η Ahora Madrid ήταν η σχετική με τη δυνατότητα να ξεκινήσουν πολίτες το λογιστικό έλεγχο του δημοτικού χρέους. Ενός χρέους που, δίκαια, εκλαμβάνεται ως ένας από τους κύριους ρυθμιστικούς παράγοντες μιας μεταρρυθμιστικής πολιτικής στη τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτό είναι αναμενόμενο  καθώς στη Μαδρίτη, το χρέος εξηγεί σχεδόν τα πάντα, και η αποπληρωμή του έφτασε να καλύπτει το ένα τρίτο του προϋπολογισμού του 2013 και 2014, αρκετά περισσότερο από τα 1.000 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο ενός προϋπολογισμού που –από την αρχή της κρίσης- έχει μειωθεί για πάνω από 40%, αν εξαιρέσουμε τις χρηματοπιστωτικές υποχρεώσεις. Και αυτό θα έχει και συνέχεια καθώς, σύμφωνα με τις προθεσμίες απόσβεσης που παρουσίασε η ομάδα της (δημάρχου της Μαδρίτης) Botella, το χρέος θα αποτελέσει κεντρικό πρόβλημα σε όλη τη διάρκεια  της επόμενης δημαρχιακής θητείας.

Με το δικό μας κριτήριο, ο λογιστικός έλεγχος από πολίτες μπορεί να βοηθήσει να αλλάξουν εν μέρει τα πράγματα, να βελτιώσει τη θέση του Δήμου απέναντι στους πιστωτές ή απέναντι στη κεντρική διοίκηση και πιθανόν να  βελτιώσει τους όρους της αποπληρωμής. Εκείνοι που λένε ότι πρέπει να πληρώσουμε το χρέος στο ακέραιο, μέσα στις σημερινές συνθήκες, αγνοούν ότι έχουν ήδη σημειωθεί αλλαγές στα επιτόκια και στις προθεσμίες εκείνων που αποπληρώνουν κάποια χρέη (και αυτό επί κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος!)  σαν κι αυτά των προθεσμιών αποπληρωμής  των προμηθευτών.

2015-04-20 01 Esther Gomez MoranteΕννοούμε ότι είναι βασικό καθήκον της νέας δημοκρατικής κυβέρνησης να ορίσει μια διαδικασία μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να γνωρίσουν, με κατανοητό τρόπο, πόσα χρωστάνε, σε ποιον τα χρωστάνε, με ποιους όρους και για να κάνουν τι.  Δεν πρόκειται μόνο για μια τεχνική ή γραφειοκρατική διαδικασία, εμείς την εννοούμε ως διαδικασία επιμόρφωσης των πολιτών, ως μια παιδαγωγική εξάσκηση που μας εμβολιάζει ενάντια στη σπατάλη και στις φαραωνικές πολιτικές.  Την βλέπουμε σαν ένα σχολείο τοπικής αυτοδιοίκησης.  Είναι προφανές ότι αυτή η διαδικασία χρειάζεται εμπειρογνώμονες, αλλά πρέπει πρωτίστως να εμπλέξει τον κόσμο, μέσα από δημόσιες συνεδριάσεις στις γειτονιές, μέσα από μεθόδους  ψηφιακής συμμετοχής, κλπ.

Με το ίδιο προσανατολισμό, είναι απαραίτητο να ελέγξουμε τις νέες συμβάσεις που επηρεάζουν σημαντικά τις κύριες αρμοδιότητες του Δήμου (αποκομιδή σκουπιδιών, οδική καθαριότητα, πάρκα και κήποι,…). Ο όγκος και η διάρκεια  τους κάνουν ώστε να αποτελούν ένα στοιχείο καθοριστικής σημασίας  για τη διαχείριση  στους επόμενους μήνες, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση.  Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει την επαγρύπνηση στη τήρηση των όρων, υποχρεώνοντας να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες  και εξασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Ορίζοντάς μας είναι η ανάκτηση της άμεσης διαχείρισης σημαντικού μέρους αυτών των υπηρεσιών, αλλά ενόσω προσπαθούμε να το πετύχουμε, δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μέσα από τη κυβέρνηση της πόλης.

2015-04-20 02 Jorge Garcia CastanoΣτη χώρα μας, και για πολλά χρόνια, η ηγεμονική ιδέα για την πρόοδο  των πόλεων κατάληξε να είναι μια απλή αντιπαράθεση μαζικών επιχειρήσεων χρήσης γης, κατασκευής υποδομών στις μεταφορές και εορτασμού μεγάλων γεγονότων.

Στη πόλη μας, αυτό σήμανε μια φοβερή οικονομική, κοινωνική, πολεοδομική και πολιτισμική καταστροφή.  Και όσο για το χρέος, αυτό αυξήθηκε από τα 1.400  στα 10.000 εκατομμύρια μεταξύ του 2003 και του 2008, ενώ τα έσοδα του Δήμου διπλασιάστηκαν και ο φόρος ακινήτων πολλαπλασιάστηκε επί τρία.

Έχουμε το δικαίωμα να εκτιμήσουμε κατά πόσο έργα  σαν το Μαγικό Σπίτι, την Αρένα της Μαδρίτης, το Υδάτινο Κέντρο, το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, κ.ά. είχαν νόημα. Να μάθουμε πόσο κόστισαν πραγματικά και να αξιολογήσουμε ποιες πολιτικές σταματάμε να εφαρμόζουμε σε αντάλλαγμα. Με αυτό το τρόπο θα μάθουμε σίγουρα κατά πόσο την ώρα που διαμορφωνόταν ένα σχέδιο για τη πόλη βάρυνε περισσότερο το γενικό συμφέρον ή τα συμφέροντα κάποιου ολιγοπώλιου που κυριαρχούσε και διαφέντευε τα πάντα στην πόλη, από το τούβλο μέχρι τα δημόσια έργα, τις συμβάσεις για τις υπηρεσίες και τώρα μέχρι και τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον  είναι να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος. Τη Μαδρίτη την διαχειρίστηκαν για πάρα πολλά χρόνια προς το συμφέρον μιας μικρής ομάδας κατασκευαστικών εταιριών.  Τώρα ήλθε η ώρα να κατακτήσουμε το Δήμο για να δώσουμε την εξουσία στο λαό.

 

* Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με το συνδυασμό Ahora Madrid, που σχηματίστηκε από τη σύμπραξη των κομμάτων και κινημάτων Podemos, Ganemos Madrid, Equo και μέρους της Ενωμένης Αριστεράς (Izquierda Unida).  Αναδείχτηκαν μετά από ανοιχτές εκλογές στις οποίες μετείχαν πάνω από 16.000 Μαδριλένοι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top