Fractal

Οι οικείοι ξένοι

Γράφει η Ελένη Γκίκα //

 

«Άγνωστα πρόσωπα», Susie Steiner, Μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση, εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 408

 

Αποδεικνύοντας τα διευρυμένα όρια του σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος η βρετανίδα Susie Steiner, τολμά να το αποδομήσει για μια ακόμα φορά.

Η ήδη γνωστή μας από το μυθιστόρημα «Αγνοούμενη μέχρι αποδείξεως του εναντίου» υπαστυνόμος Μανόν Μπράντσο, απογοητευμένη, μόνη της και έγκυος, έχοντας ήδη υιοθετήσει τον έφηβο νιγηριανό Φλάι, θα αναγκαστεί να δοκιμάσει τα όριά της για μια ακόμα φορά. Διότι μπορεί στο προηγούμενο νουάρ το-υπό-εξερεύνηση- έγκλημα να αφορούσε ξένα νοικοκυριά, άλλα οικογενειακά μυστικά, αλλ’ όμως τώρα, κυριολεκτικά, χτυπά την πόρτα της.

Ένας άντρας δολοφονείται κοντά στο σπίτι της, στη μικρή κωμόπολη όπου κατέφυγε για να προστατεύσει τον μικρό Φλάι από τα λευκά παιδιά. Η ταυτότητά του, θα στρέψει τις έρευνες στο σπίτι της. Η αδελφή της με την οποία πια συγκατοικεί είχε μαζί του ήδη ένα παιδί. Εξάλλου, ο νεκρός Τζόν- Όλιβερ, πρώην της Έλι, ακριβώς για να δει τον μικρό Σόλι, είχε βρεθεί εκεί.

Αν και παροπλισμένη λόγω εγκυμοσύνης [αναλάμβανε μονάχα παλιές, ανεξιχνίαστε υποθέσεις εκείνη την εποχή] θα βρεθεί στη μάχη του κυκλώνα. Διότι οι κατηγορίες θα βαρύνουν τον Φλάι, αυτή τη φορά, το ίδιο της το παιδί. Ωστόσο και το άλλοθι της Έλι, παρ’ ότι συστηματικά έχει αγνοηθεί, δεν έχει εξακριβωθεί. Αλλά και οι συνάδελφοί της, ο πρώην βοηθός της, θα αποδειχθούν και δύσπιστοι και ανταγωνιστικοί.

Με αφηγηματική γλώσσα που ακολουθεί τη μέθοδο της σκυταλοδρομίας, η συγγραφέας θα αποδώσει στην ιστορία της την οπτική των πάντων. Δίνοντας έμφαση στις πολλαπλές αναγνώσεις του γεγονότος, στις διπλές σκέψεις, σε κρυφές πράξεις, σε διλήμματα, φόβους, στην εσωτερική φωνή.

Όπως και στο προηγούμενη μυθιστόρημά της, οι πρωταγωνιστές είναι τα πρόσωπα. Όλα ξεκινούν από τους χαρακτήρες όπως υποστήριξαν και απέδειξαν οι κλασικοί. Η δράση είναι όπως και στο «Αγνοούμενη μέχρι αποδείξεως του εναντίου» σχεδόν στατική. Ό,τι είναι να συμβεί θα συμβεί από το πρώτο ήδη κεφάλαιο: ο Τζόν- Όλιβερ θα δολοφονηθεί. Η μεγάλη αναμέτρηση θα είναι με τους οικείους ξένους και με το παρελθόν, και ως το τέλος θα γίνει μετωπική.

 

Susie Steiner

 

Κανένας δεν θα είναι το ίδιο κι ο ίδιος όταν αυτό το μυστήριο λυθεί, διαλευκανθεί. Ο Φλάι, δύσπιστος θα την αμφισβητεί. Εκείνη θα χρειαστεί να ξανασυστηθεί με τους παλιούς συνεργάτες της αλλά και με την ίδια της την αδελφή.

Ιστορία που θυμίζει, εν πολλοίς, σεξπηρικό δράμα και αναδεικνύει τα μεγάλα ζητήματα και τις αιώνιες πληγές της εποχής και της κάθε εποχής: απληστία, κατάχρηση εξουσίας, προδοσία, φόβος του διαφορετικού, μοναξιά υπαρξιακή.

Η βρετανίδα Susie Steiner, που ξεκίνησε την καριέρα της ως ρεπόρτερ σε τοπικές εφημερίδες και στη συνέχεια εργάστηκε για τις εφημερίδες «Evening Standerd», «Daily Telegrahp», «The Times» και για έντεκα χρόνια στη «Gurdian» αποδεικνύει ότι το σύγχρονο νουάρ ενίοτε είναι και λογοτεχνία ακριβή.

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top