Fractal

Ο «Καπετάν Μιχάλης» χορεύει σούστα στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης».

Από την Κατερίνα Πουλοπούλου //

 

Ποιο είναι, τελικά, το μυστικό επιτυχίας των αδελφών Μεγαλακάκη; Βλέποντάς τους με τις επιβλητικές μαύρες φορεσιές, λιτές, χωρίς μουσειακά στολίδια, αντιλαμβάνεσαι την αυθεντικότητα της κρητικής χορευτικής κίνησης.

 

AFOI MEGALAKAKOI photo

 

«Σιγά μην πάω να δω κρητικούς χορούς» είναι η απάντηση για τους περισσότερους, που δεν έχουν δει έστω μία φορά τον Γιάννη και τον Γιώργο Μεγαλακάκη στη σκηνή. H μεγάλη τους επιτυχία είναι ότι δεν παρουσιάζουν παραστάσεις φολκλόρ, παλιακές, που πιθανότατα να άρεσαν μόνο σε Κρητικούς κάποιας ηλικίας αλλά ένα θέαμα σημερινό, σύγχρονο, ελληνικό.

Οι δεξιοτέχνες και ερευνητές του παραδοσιακού κρητικού χορού, Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης μας υποδεικνύουν εδώ και χρόνια τον τρόπο με τον οποίο η παράδοση παραμένει ζωντανή και μεταλαμπαδεύεται με δέος και αγάπη σε νέους, κρητικούς και μη. Μέρος της τέχνης τους μπορεί να δεί το κοινό της Αθήνας

Στην Κρήτη ο χορός και η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι εδώ και χιλιάδες χρόνια στη καθημερινή ζωή των κατοίκων. Ο χορός μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, μέσα από έναν φυσικό τρόπο, τα πανηγύρια, τις παρέες και τις οικογενειακές εκδηλώσεις.

«Στην Κρήτη μπορείς να καταλάβεις από ποιόν τόπο προέρχεται κάποιος μέσω της χορευτικής του έντασης» συμπεραίνει με τα χρόνια ο Γιάννης Μεγαλακάκης και τονίζει πως για τους κρητικούς, ο χορός είναι τρόπος έκφρασης, ψυχικής εκτόνωσης και εκδήλωσης συναισθημάτων.

Ποιος είναι ο λόγος που η κρητική μουσική ενώνει χρόνια το κοινό της σύμφωνα με τον Γιάννη Μεγαλακάκη; «Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο έχει βοηθήσει στη διατήρηση της μουσικής παράδοσης της Κρήτης, είναι ότι οι καλλιτέχνες κάθε νέας γενιάς, συνθέτουν καινούργια μουσικά κομμάτια, με αποτέλεσμα την ουσιαστική ανανέωση και εξέλιξή της» μας απαντά και, πραγματικά, δεν έχει άδικο βλέποντας το ‘ρεύμα’ που έχουν καλλιτέχνες όπως ο Ψαραντώνης ή ο Χαρούλης.

«Εν Χορώ και Οργάνοις»

 

A3 Poster Kazantzakis_IMK-page-001Αυτή τη φορά καταπιάνονται με τον Νίκο Καζαντζάκη, τον «Καπετάν Μιχάλη», το «Βραχόκηπο» και τον «Ζορμπά», σε μία μουσικοχορευτικη παράσταση με τίτλο «Εν Χορώ και Οργάνοις»

στο Ίδρυμα Κακογιάννη. Ο Νίκος Καζαντζάκης καταθέτει μέσα από τους ήρωες του, τις αγωνίες ενός περήφανου πνεύματος, τις ακραίες αποφάσεις, τον στοχασμό του πάνω στη μοίρα του ανθρώπου και οι δύο χορευτές μεταφέρουν το πνεύμα του, με την κίνηση τους. Ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη παρουσιάζεται σε μορφή χοροθεάτρου 23 και 24 Μαρτίου από τους δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννη και Γιώργο Μεγαλακάκη με την ομάδα τους, συνοδεία ορχήστρας και τραγουδιού, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του ηθοποιού Βασίλη Βασιλάκη. Δεκαπέντε καλλιτέχνες επί σκηνής, συνθέτουν ένα σύνολο που εκφράζει βαθύτατα τον πλούτο των αισθημάτων του μεγάλου στοχαστή. Στην παράσταση τραγουδούν η Γεωργία Νταγάκη (Δευτ. 23/3) και η Καλλιόπη Βέττα (Τρ. 24/3).

«Ο κρητικός χορός για εμάς είναι στάση ζωής»

Ο Γιάννης και ο Γιώργος Μεγαλακάκης, ερευνητές, χοροδιδάσκαλοι, είναι δύο αδέλφια που χορεύουν, το χαίρονται, διδάσκουν και ακόμα διδάσκονται, για να κρατήσουν ζωντανές, μνήμες και ιστορία. «Ο κρητικός χορός για εμάς είναι στάση ζωής» υποστηρίζουν. Παρουσιάζουν ολοκληρωμένες παραστάσεις, που αγγίζουν και ξεσηκώνουν το θεατή, μακριά από τα στενά όρια του νησιού.

Βλέποντάς τους με τις επιβλητικές μαύρες φορεσιές, λιτές, χωρίς μουσειακά στολίδια, αντιλαμβάνεσαι την αυθεντικότητα της κρητικής χορευτικής κίνησης και καταλαβαίνεις ότι ο κρητικός χορός δεν είναι απλό θέμα.«Ο κρητικός χορός κουβαλάει χιλιάδες χρόνια ιστορίας» μας λέει μετά από μελέτη ο Γιάννης Μεγαλακάκης «και ο θεατής το εισπράττει αυτό, μέσω των μινωϊκών κινήσεων των χεριών, των πυρρίχιων βημάτων, των εκφράσεων του προσώπου του χορευτή».

Όραμα της ομάδας τους, είναι να διαδώσει και να προβάλει την ιστορία και την τέχνη του κρητικού χορού σε ολόκληρο τον κόσμο, με παραστάσεις στις οποίες χρησιμοποιούνται σύγχρονα μέσα και τεχνικές, που όμως βασίζονται στην βαθιά ιστορία.

«Ο χορός για εμάς τους δύο είναι βίωμα, ψυχική έκφραση, δημιουργία και δίαυλος επικοινωνίας του χθες με το σήμερα» καταλήγουν τα δύο αδέλφια και προσκαλούν όσους αγαπούν την τέχνη του χορού, να τους ακολουθήσουν.

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top