Fractal

Η απάντηση της ΝΥ στην 11η Σεπτέμβρη μέσα από Δημιουργία και Τέχνη!

Γράφει η Ιουστίνη Αργύρη- Φραγκούλη //

 

ioyst5

 

Η Νέα Υόρκη πέρασε το βαθύ τραύμα της 11ης Σεπτέμβρη με το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του οικονομικού της κέντρου . Όταν σωριάστηκαν οι δίδυμοι πύργοι από την επίθεση των αεροπλάνων, κανείς δεν πίστευε πως εκείνο το τραύμα θα μπορούσε να ξεπεραστεί στη συλλογική μνήμη της πόλης.

Και όμως οι Αμερικανοί όχι μόνο έθαψαν την αναλγησία της μισαλλοδοξίας των εξτρεμιστών του Ισλάμ, αλλά κατόρθωσαν να μετατρέψουν το Σημείο Μηδέν (όπως το αποκαλούσαν μετά την καταστροφή) σε Σημείο Δημιουργίας και Τέχνης.

Σήμερα στο σημείο της καταστροφής στέκει ένα σύμπλεγμα πύργων και κτιριακών εγκαταστάσεων που αποπνέουν άρωμα τέχνης και πρωτοπορίας με τη σφραγίδα του μεγάλου αρχιτέκτονα του αιώνα μας, Σαντιάγο Καλατράβα.

Προμετωπίδα στο νέο σύμπλεγμα αποτελεί ο νέος σταθμός του μετρό η συγκλονιστική σύλληψη του Καλατράβα που εξωτερικά μοιάζει σαν ένας μοντέρνος αητός, ο αήττητος αητός σύμβολο της αμερικάνικης κυριαρχίας.

Εσωτερικά, ο σταθμός μοιάζει με σκελετό ενός προϊστορικού δεινόσαυρου, που μέσα του περικλείει τα εκατομμύρια των επιβατών που τον διασχίζουν καθημερινά παραπέμποντας στη διάσταση μιας φυσικής προστασίας. Νιώθεις πως τίποτε δεν θα συμβεί ποτέ ξανά σε εκείνο το σημείο, πως η κοιλιά του κήτους θα σε προστατεύσει από πάσαν επιβουλήν.

Πρόκειται για ένα εικαστικό αριστούργημα του οποίου το μέγεθος σβήνει μέσα στο δέος και τα ανάμικτα συναισθήματα που προκαλεί.

 

ioyst6

 

Δίπλα ακριβώς στέκει το Ελληνικό Ορθόδοξο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, ένα μικροσκοπικό παρεκκλήσι σχεδιασμένο από τον Σαντιάγο Καλατράβα. Κι ενώ εκείνος διατείνεται πως η έμπνευση προέρχεται από την Αγιά Σοφιά, ο επισκέπτης παρά τους πολλούς τρούλους της Βυζαντινής αρχιτεκτονικής, κοιτάζοντάς το, αναθυμάται τα ξωκκλήσια των Κυκλάδων.

Πάντως, το στίγμα της Ορθοδοξίας στο δημοφιλέστερο σημείο της σύγχρονης Αμερικής, αποτελεί ένα πολιτικό συμβολισμό για τους Έλληνες μετανάστες και κυρίως για τους Έλληνες ναυτικούς που κάποτε παλιά, πολύ παλιά είχαν χτίσει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο νοτιότερο τμήμα της Αμερικάνικης μεγαλούπολης αποτίοντας σεβασμό στον προστάτη των ναυτικών.

Στο πάρκο του Σημείου Μηδέν, όπου απλώνεται το σύμπλεγμα, κυριαρχούν οι δύο δεξαμενές με τρεχούμενο νερό, εκεί που ήταν χτισμένοι οι δίδυμοι πύργοι. Οι τετράγωνες βάσεις τους στολισμένες με τα ονόματα των 3000 θυμάτων της 11ηςΣεπτέμβρη, παραπέμπουν στον αιώνιο θρήνο για τους αδικοχαμένους. Τα νερά που αναβλύζουν με μια αίσθηση πένθους, συμβολίζουν τα δάκρυα που χύθηκαν για τα θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας.

Το εντυπωσιακό σύμπλεγμα που είναι ένα μείγμα τιμής προς τους χαμένους αλλά και αισιοδοξίας για το μέλλον στεφανώνεται με το νέο υψηλότερο πύργο του Μανχάταν. Το όνομά του είναι One World Trade Center και αποτελεί το νέο παγκόσμιο κέντρο εμπορίου.

 

ioyst1

 

Το One World Trade Center έχει την όψη ενός ακόμη πύργου που θα συμπληρώσει την ουρανογραμμή του Μανχάταν. Ωστόσο, ο νέος επιβλητικός πύργος, που στοχεύει να αποτελέσει ένα νέο ορόσημο για την πόλη της Νέας Υόρκης και τις Ηνωμένες Πολιτείες εν γένει, έχει ύψος 540 μέτρα και είναι το υψηλότερο κτήριο στην Αμερική. Εκτείνεται σε 104 ορόφους με το κόστος κατασκευής του να αγγίζει τα τέσσερα δις δολάρια.

Το νέο παγκόσμιο κέντρο εμπορίου έρχεται να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας στους αμερικανούς πολίτες, και να βοηθήσει να «σβήσουν» τα μαύρα συναισθήματα που προκαλεί η ανάμνηση του χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου. Έχει χαρακτηριστεί «το πλέον ασφαλές κτήριο για γραφεία σε ολόκληρη την Αμερική» ενώ το μπετόν της κατασκευής του είναι ενισχυμένο με ατσάλι.

Όλο το σύμπλεγμα του νέου πάρκου που άλλοτε το λέμε σημείο Μηδέν κι άλλοτε Σημείο της Ελευθερίας, αποτελεί φόρο τιμής στη συλλογική μνήμη της Νέας Υόρκης και του κόσμου. Αποτελεί όμως ταυτόχρονα  και μια ευθαρσή δήλωση πως η ελευθερία δε νικιέται, πετάει με τα φτερά του αητού και κατακτάει τους αιθέρες.

Η Αμερική επιστρέφει στις επάλξεις. Το νέο πάρκο μνήμης αποτελεί κατάθεση αισιοδοξίας, συμβολίζοντας την αποφασιστικότητα ενός λαού να μην ξεχάσει αλλά να απαντήσει στο χτύπημα με Δημιουργία και Τέχνη!

 

ioyst2

 

ioyst3

 

 

ioyst7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top