Fractal

Το 3ο Συμπόσιο Σεφέρη στην Αγία Νάπα της Κύπρου: μια ανασκόπηση

Γράφει η Δέσποινα Δούκα // *

 

 

Στο διάστημα 3-5 Νοεμβρίου 2017 διεξήχθη στην Αγία Νάπα της Κύπρου, στον χώρο του Δημοτικού Μουσείου «Θάλασσα», το 3ο Συμπόσιο Σεφέρη, που συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Αγίας Νάπας, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.

 

Την τιμητική επιτροπή αποτελούσαν σημαντικοί Κύπριοι και Ελλαδίτες εκπρόσωποι του πνεύματος, της τέχνης και της πολιτικής αλλά και προσωπικότητες που συνέβαλαν στην προβολή του έργου του Σεφέρη και της σχέσης του με την Κύπρο: ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας Αμμοχώστου κ.κ.Βασίλειος, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Γ.Καρούσος, ο Διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου κ. Π.Παρασκευάς, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου κ.Δ.Μαρκουλλής, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Πιερίδη κ.Δ.Ζ.Πιερίδης, η προγονή του Σεφέρη κα Άννα Λόντου, η σύζυγος του καθηγητή Δ.Ν.Μαρωνίτη κα Ανθή Μαρωνίτη, ο Ακαδημαϊκός Θ.Βαλτινός, ο ποιητής Τ.Πατρίκιος, ο πανεπιστημιακός καθηγητής κ.Ν.Βαγενάς, ο ποιητής Κ.Χαραλαμπίδης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πάρκου Γλυπτικής Δήμου Αγίας Νάπας κ.Κ.Κωνσταντίνου και ο ζωγράφος κ.Γ.Σκοτεινός.

Συγχαρητήρια αξίζουν στην Οργανωτική Επιτροπή του Συμποσίου: τον πρόεδρο κ.Α.Σεργίου, Διευθυντή Λυκείου, φιλόλογο, και – ως μέλη – τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου κ.Γ.Γεωργή, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Π.Βουτουρή, τον Διευθυντή του Δημοτικού Μουσείου «Θάλασσα» κ. Φ.Κίκιλλο, την φιλόλογο, Β.Δ.Α΄ κα Ειρ.Χατζηαγαθαγγέλου, την φιλόλογο, Β.Δ΄ κα Κ.Στρατή και τον Επόπτη του Μουσικού Λυκείου κ.Σπ.Σπύρου.

Το Συμπόσιο, ωστόσο, δεν θα είχε την επιτυχία που του άρμοζε αν δεν ήταν διαρκώς παρούσα η ακαταπόνητη Γραμματεία, με επικεφαλής τον κ.Κίκιλλο και μέλη τις κυρίες Ελ.Παπαδοπούλου του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Δ.Χριστοφή, Χρ.Αδάμου, Α.Μοδέστου, Γ.Σταύρου και Στ.Ελευθερίου, φιλολόγους, την κα Εύα Τριάρου, μαθηματικό, και τις κυρίες Α.Καλλικά και Στ.Λαΐφη του Δημοτικού Μουσείου «Θάλασσα», αλλά και την καλλίφωνη και αεικίνητη φωτογράφο μας κα Ά.Τζοβάνη.

Με μία καλαίσθητη πρόσκληση και πρόγραμμα αποτελούμενο από τις εισηγήσεις, τις περιλήψεις τους και τα βιογραφικά σημειώματα των ομιλητών, το Συμπόσιο διεξήχθη σε έναν εντυπωσιακό χώρο του Μουσείου «Θάλασσα», κυριολεκτικά στα «πόδια» του πλοίου «Κερύνεια ΙΙ», με τους πολλαπλούς και συγκινητικούς συμβολισμούς του.

Οργανωμένο σε μία εναρκτήρια τελετή, έξι συνεδρίες και μία καταληκτήρια, το Συμπόσιο ήταν εύλογα αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου δασκάλου και «σεφεριστή», του αείμνηστου καθηγητή Δ.Ν.Μαρωνίτη, ενώ εύστοχη ήταν η αφιέρωση της καταληκτήριας συνεδρίας σε έναν άλλον μεγάλο «σεφεριστή», τον κ.Δημήτρη Δασκαλόπουλο, που με τις μελέτες και τις πολύτιμες εκδόσεις βιβλιογραφιών προωθεί τις σεφερικές σπουδές. Τιμή, όμως, αποδόθηκε από όλους τους συμμετέχοντες και στον καθηγητή κ.Γιώργο Γεωργή, την «ψυχή» του Συμποσίου, που προβάλλει από διάφορες θέσεις τη μελέτη της κυπριακής εμπειρίας του Γιώργου Σεφέρη. Αξίζει να σημειωθεί η πλαισίωση της εναρκτήριας τελετής – στην οποία εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόπωπος κ. Ν.Χριστοδουλίδης – με την απαγγελία ποιημάτων του Σεφέρη από τους μεγάλους μας ποιητές Τίτο Πατρίκιο και Κυριάκο Χαραλαμπίδη και η ατμοσφαιρική απόδοσή τους με απαγγελία, μελοποίηση και χορό από τους μαθητές του Μουσικού Λυκείου Αμμοχώστου και του Λυκείου Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα.

Πλούσια ήταν η θεματολογία των εικοσιτεσσάρων (24) εισηγήσεων λογοτεχνών, πολιτικών, δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών, ερευνητών, συμβούλων και διευθυντών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ανέδειξαν την ανεξάντλητη δυναμική του σεφερικού έργου με τους αλληλοτροφοδοτούμενους «κύκλους» του: η παρουσία της γενέθλιας γης και ο εξέχων ρόλος της οικογένειας – του πατέρα Στέλιου Σεφεριάδη, του αδελφού του Άγγελου και της αδελφής του Ιωάννας με τη ογκώδη αλληλογραφία τους – στη ζωή και τη δημιουργία του Σεφέρη (Γ.Ανωμερίτης, Γ.Παναγιώτου, Δ.Δασκαλόπουλος, Μ.Στασινοπούλου)˙ θέματα και ζητούμενα της έρευνας, από τη μελέτη των ποιημάτων του Στράτη Θαλασσινού (Π.Βουτουρής), τον μύθο στη σεφερική ποίηση (Εύη Στυλιανού), τη σχέση της γοργόνας με το ποιητικό όραμα (Χρ.Αντωνίου), την παρουσία της Λεωφόρου Συγγρού στα ποιήματα και τα ιστορικά της παρασημαινόμενα (Α.Δανιήλ) έως την ποιητική αποτύπωση της Μικρασιατικής Καταστροφής (Μ.Στεργιούλης) και του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου (Μ.Μιχαηλίδης), αλλά και τα αφιερωμένα κείμενα του ποιητή που εμπλουτίζουν την άποψή μας γι’ αυτόν (Ελ.Αντωνιάδου)˙ η διακειμενική-συγκριτική προσέγγιση Σεφέρη-Σικελιανού (Ν.Στυλιανού), Σεφέρη-Ντάντε (Ευρ.Γαραντούδης), Σεφέρη-Lorca (Δ.Δημητρίου), έως την ανα-θεώρηση του «διαλόγου» Σεφέρη-Τσάτσου ογδόντα χρόνια αργότερα (Κ.Κουτσουρέλης) και τη σχέση Σεφέρη-Ρόδη Ρούφου (Αλ.Μπαζούκης)˙ ο πολιτικός Σεφέρης και η σχέση του με το κυπριακό δράμα (Κ.Σερέζης, Κ.Χατζηαντωνίου, Αντρ.Χριστοφόρου, Αγ.Γεωργιάδου)˙ η σημαντική αλληλογραφία του με τον κύπριο ξενιστή του Ευάγγελο Λουίζο (Δ.Δούκα), η παρουσίαση της απονομής του Nobel από τις κυπριακές εφημερίδες (Χ.Χαραλάμπους) και η παρουσία της Αγίας Νάπας στη σεφερική σκέψη και ποίηση (Γ.Γεωργής) όπως αποτυπώνεται και στα αυτόγραφα των ομώνυμων ποιημάτων (Φ.Δημητρακόπουλος).

 

 

Η παροιμιώδης κυπριακή φιλοξενία, η κατατοπιστική ξενάγηση στο σύγχρονων προδιαγραφών Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» από τον κ.Κίκιλλο, η περιποίηση και η ευγένεια με τις οποίες μας «αγκάλιασαν» τα ξενοδοχεία της Αγίας Νάπας, οι βραδινές συζητήσεις πάνω από ένα ποτήρι εκλεκτό κυπριακό κρασί με τη συνοδεία των προϊόντων της κυπριακής γης, η περιδιάβαση σε σημεία της Αγίας Νάπας και στους χώρους του μεσαιωνικού μοναστηριού που περπάτησε, φωτογράφησε και απεικόνισε ποιητικά ο Σεφέρης, η παραδοσιακή πλέον ομαδική φωτογραφία «κάτω από τη γέρικη συκομουριά», συμπλήρωσαν την αξέχαστη εμπειρία του Συμποσίου.

Η «ανασύσταση» του Συμποσίου Σεφέρη αποδεικνύεται, έτσι, ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της γόνιμης ανταλλαγής απόψεων και της ενίσχυσης των σεφερικών σπουδών και εύστοχη είναι η καθιέρωσή του ανά διετία, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ.Καρούσος, ο οποίος επιπλέον εξήγγειλε τη σύσταση Μουσείου Σεφέρη στην πόλη, εξαγγελία στην οποία άμεσα ανταποκρίθηκαν οι κ.κ. Γεωργής και Δασκαλόπουλος με προσφορά μέρους του προσωπικού τους αρχείου.

Αφήσαμε την Αγία Νάπα με την ευγνωμοσύνη προς τους «ξενιστές» μας και την «γλυκείαν χώραν Κύπρον» και με την υπόσχεση να προωθήσουμε τις σεφερικές σπουδές στα δύο επόμενα χρόνια έως το 4ο Συμπόσιο Σεφέρη που θα μας ενώσει και πάλι το 2019.

«Γκριζοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο», σ’ ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας έδωσες να ανασάνουμε την παρουσία του Ποιητή κοντά σου για μιαν ακόμα φορά!

 

 

* Η Δέσποινα Δούκα είναι διδάκτωρ Φιλολογίας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top