Fractal

30 Μαΐου – Βολταίρος

Eπιμέλεια: Δήμητρα Ντζαδήμα //

 

Ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο Βολταίρος, που πέθανε σαν σήμερα το 1778, ήταν Γάλλος συγγραφέας, ιστορικός και φιλόσοφος, διάσημος για το πνεύμα του, τις επιθέσεις του εις βάρος της Καθολικής Εκκλησίας και την υπεράσπιση της ανεξιθρησκίας, της ελευθερίας του λόγου και του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους. Θεωρείται κεντρική μορφή και ενσάρκωση του Διαφωτισμού του 18ου αιώνα. Υπήρξε επίσης δοκιμιογράφος και κορυφαίος εκπρόσωπος του ντεϊσμού (déisme).


Τα έργα του Βολταίρου χωρίζονται σε 5 κατηγορίες: ποίηση, μυθιστόρημα/διήγημα, θέατρο, ιστορικά έργα και φιλοσοφικά δοκίμια. Η φαρμακερή πένα, το χιούμορ που τσάκιζε κόκαλα και η διάχυτη ειρωνεία του γάλλου φιλοσόφου τον έκαναν στοχαστή πρώτης γραμμής, την ίδια ώρα που διακρίθηκε και στη συγγραφή έμμετρου λόγου και το θέατρο φυσικά, τη μεγάλη του αγάπη.

Οι φυλακές της Βαστίλης «φιλοξένησαν» τον Βολταίρο το 1717 όταν έγραψε κάτι εναντίον του αντιβασιλέα Από εκείνη τη στιγμή άρχισε να ζει διωκόμενος αλλά και επιζητούμενος από δεσπότες και μαρκησίους ακριβώς λόγω του φόβου που προκαλούσε η πολιτική του θεώρηση και το συγγραφικό του έργο.
Φιλοσοφικά το Βολταίρος τάχτηκε υπέρ των απόψεων του Λοκ και πολιτικά έγινε οπαδός της αγγλικής δημοκρατίας. Ακριβώς γι αυτό το έργο του «Φιλοσοφικά γράμματα» καταδικάστηκε από το γαλλικό κράτος σε πυρπόληση.
Ο λόγος του όμως «τσακίστε την αχρεία» (δηλαδή την Καθολική Εκκλησία) έγινε σύνθημα, ενώ το έργο του «Δημοκρατικές ιδέες» γίνεται σημαία των οπαδών της Επανάστασης που λίγο αργότερα ήρθε! Ο Βολταίρος αν και ερμήνευσε υλιστικά τη φύση δεν ήταν αντίθετος στην έννοια του θεού, στη θρησκοληψία και στο φανατισμό.

Του αποδίδεται λανθασμένα η φράση «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Στην πραγματικότητα η φράση αυτή γράφτηκε πρώτη φορά από την Evelyn Beatrice Hall στο βιογραφικό βιβλίο της “The Friends of Voltaire.”

Το 1778, διανύοντας το 84ο έτος του, παρευρέθηκε στην πρώτη απόδοση της τραγωδίας του Ειρήνη (Irène), στο Παρίσι. Το ταξίδι του και η υποδοχή του ήταν μια αποθέωση, αλλά η συγκίνηση τον κατέβαλε και πέθανε λίγο αργότερα .

‘Εχει πει:

 

– «Κι αν ακόμα δεν υπήρχε Θεός, θα έπρεπε να εφεύρουμε έναν.»
– «Αγάπα την αλήθεια, μα έχε συγκατάβαση και στην πλάνη.»
– «Αν αμφιβάλεις για μια πράξη αν είναι δίκαιη ή άδικη, άπεχε απ’ αυτήν.»
– «Αν μισώ τους τυράννους, πολύ περισσότερο μισώ τους κόλακες.»
————————–————

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top