Fractal

Χρήστος Σωτηρακόπουλος: “Εκπλήξεις δεν υπάρχουν στα Μουντιάλ”

Συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη //

 

sotirakopoulosO Χρήστος Σωτηρακόπουλος ξεκίνησε να δημοσιογραφεί το 1979 στην εφημερίδα “Απογευματινή”. Το 1984 ανέλαβε τη συμπαρουσίαση της “Αθλητικής Κυριακής” – μετά την αποχώρηση του Γιάννη Διακογιάννη. Το 1990 μετακινήθηκε στο MEGA, όπου παραμένει μέχρι σήμερα, ενώ συνεργάστηκε και με το Novasports. Έχει εργαστεί σε πολλές εφημερίδες (Αθλητική Ηχώ, Βήμα, Επικαιρότητα, 24 ώρες, Sportime, Goal News), ενώ το 1994 δημιούργησε το “Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ”, πρώτη εξειδικευμένη σχολή αθλητικής δημοσιογραφίας. Είναι γενικός διευθυντής του ΣΠΟΡ FM από το 1996 και σύμβουλος έκδοσης της “Sportday” από το 2005. Θεωρείται από τους σημαντικότερους Έλληνες δημοσιογράφους που ασχολούνται με το αθλητικό ρεπορτάζ.

-Γιατί το Μουντιάλ αποτελεί το σπουδαιότερο γεγονός του ποδοσφαίρου;

Είναι πολύ απλό. Γιατί είναι ένα γεγονός που εξελίσσεται ανά τετραετία και όχι κάθε χρόνο όπως το Τσάμπιονς Λιγκ με τους καλύτερους παίκτες να κοντράρονται για το πιο σημαντικό τρόπαιο. Είναι μία γιορτή που όταν κάποιος την βιώσει αντιλαμβάνεται το πώς το ποδόσφαιρο αντικατοπτρίζει την ψυχοσύνθεση του κάθε λαού.

-Πολλοί από τους ποδοσφαιριστές του Μουντιάλ έχουν τη γοητεία του μύθου. Γιατί τους έχουμε τόσο ψηλά στην υπόληψή μας;

Επειδή ακριβώς άπλωσαν το ταλέντο τους και καθόρισαν τις εξελίξεις στην κορυφαία σκηνή που είναι το Μουντιάλ. Ο Πελέ, ο Μαραντόνα, ο Ζιντάν, ο Ρονάλντο, ο Μπεκενμπάουερ ξεχώρισαν σε αυτό το τουρνουά και κατέκτησαν τον τίτλο. Μόνο ο Κρόιφ από αυτούς που έμειναν στην ιστορία ξεχώρισε χωρίς να έχει κατακτήσει το κύπελλο.

-Διάβασα ότι έχετε συναντήσει πολλές μορφές του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ποιοι από αυτούς σας εντυπωσίασαν;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω αβασάνιστα έναν γιατί θα αδικήσω άλλους. Όμως ο Κρόιφ για μένα ήταν και παραμένει μία μοναδική φυσιογνωμία. Επίσης ο Ζιντάν, ο Πάολο Ρόσι, ο Ρομάριο, ο Κένι Νταλγκλίς, ο Ρομπερτο Μπάτζιο και ο Έουσέμπιο είχαν κάτι χαρισματικό που το αντιλαμβάνεται αμέσως όποιος συνομιλήσει μαζί τους.

-Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι σπουδαιότερες εθνικές ομάδες που άφησαν εποχή στην ιστορία του Μουντιάλ;

Η Βραζιλία του 70 παραμένει η κορυφαία ομάδα που εμφανίστηκε σε ένα τουρνουά όπως και η Ισπανία που πήρε το κύπελλο το 2010 και θα είναι σημείο αναφοράς για χρόνια για την εξαετή κυριαρχία της. Ωστόσο η Ολλανδία των δύο χαμένων τελικών του 1974 και του 1978 όπως και η Ουγγαρία του Πούσκας το 1954 και η Βραζιλία του 1982, παρότι δεν κατέκτησαν το κύπελλο, χαράχτηκαν στη μνήμη πιο πολύ από πολλές νικήτριες!

-Κατά πόσο ευνοεί η διαιτησία τις μεγάλες ομάδες στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου;

Όπως πάντα ευνοεί η διαιτησία τους μεγάλους σε κάθε διοργάνωση σε κάθε χώρα σε κάθε τουρνουά. Τίποτα το περίεργο που να ξενίζει όποιον παρακολουθεί από κοντά τα πράγματα.

-Αντρές Εσκομπάρ, Κολομβιανός ποδοσφαιριστής. Ένα λάθος και το αυτογκόλ της ζωής του. Δεν είναι σκληρό να αφαιρείς τη ζωή από ένα νέο άνθρωπο;

Πάντα είναι σκληρό να αφαιρείται η ζωή από οποιονδήποτε νέο η ηλικιωμένο άνθρωπο αλλά γενικά αυτή η ιστορία υπενθυμίζει την παράνοια με την οποία στην Λατινική Αμερική αντιμετωπίζεται ένα άθλημα.

-Ποιο ήταν το πρώτο παιχνίδι που μεταδώσατε τηλεοπτικά στο Μουντιάλ; Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;

Δεν έχω μεταδώσει Μουντιάλ επειδή πάντα τα δικαιώματα τα είχε η κρατική τηλεόραση αλλά έχω πάει σε τέσσερις διοργανώσεις όπως και σε επτά διοργανώσεις EURO και έχω κάνει μεταδόσεις για το ραδιόφωνο και η αίσθηση είναι η ίδια. Πολύ διαφορετική από τους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ γιατί μιλάμε για ματς εθνικών ομάδων οπότε βλέπεις την διαφορετικότητα στην κουλτούρα των λαών!

-Ποιο ματς έχει χαραχτεί στη μνήμη σας;

Ο τελικός του Μουντιάλ το 1998 όταν μας έδωσαν τις συνθέσεις στο ματς Γαλλία-Βραζιλία και έλειπε ο Ρονάλντο. Λίγο αργότερα μας έφεραν άλλες και το όνομα του ήταν μέσα! Η όλη εικόνα του στο ματς, όπου έδειχνε ωσεί παρών και όσα αποκαλύφτηκαν για κρίσεις επιληψίας με τον χορηγό να πιέζει για να αγωνιστεί επειδή ήταν το μεγαλύτερο όνομα της εποχής, μας έμειναν σε όλους χαραγμένα στη μνήμη.

-Το γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα το λεγόμενο «Το χέρι του Θεού», έκρινε το ματς Αγγλίας-Αργεντινής. Θα μπορούσε να συμβεί σήμερα κάτι ανάλογο;

Φυσικά και μπορεί όπως και σε κάθε εποχή. Έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του ποδοσφαιριστή και όχι με την εποχή ή την τεχνολογία.

-To Μουντιάλ του 2014 είναι συνδεδεμένο με την άρνηση ενός λαού να διεξαχθούν οι αγώνες στην χώρα του. Γιατί οι ισχυροί αγνοούν την φτώχεια και τον αγώνα επιβίωσης του βραζιλιάνικου λαού;

Νομίζω πως περισσότερο η Βραζιλία δεν χρειαζόταν τους Ολυμπιακούς του 2016 παρά το Μουντιάλ αλλά επίσης συμφωνώ πως το κόστος πήγε πολύ ψηλά ενώ δεν υπήρχε λόγος να γίνουν νέα γήπεδα. Όμως η ΦΙΦΑ θεωρητικά ήθελε ένα Μουντιάλ να γίνει στην Λατινική Αμερική ξανά ύστερα από πολλά χρόνια και η Βραζιλία το δικαιούται από την ώρα που το ζήτησε. Όμως δική μου άποψη είναι πως τα Μουντιάλ καλό είναι να γίνονται όπου υπάρχει ήδη υποδομή.

-Προτού αρχίσει ένα Μουντιάλ υπάρχουν τα λεγόμενα φαβορί. Υπάρχει η περίπτωση να δημιουργηθεί η έκπληξη;

Όχι γιατί οι εκπλήξεις δεν υπάρχουν στα Μουντιάλ αφού μάξιμουμ πάνε κάποιες μικρότερες χώρες μέχρι τα ημιτελικά. Ο τελικός έχει πάντα τους συνήθεις υπόπτους Βραζιλία Αργεντινή Γερμανία Ιταλία και άντε καμία Ισπανία ή Ολλανδία όπως το 2010 ή Γαλλία όταν έχει ομαδάρα όπως το 1998 ή το 2006. Κανείς άλλος δεν μπορεί να μπει σφήνα σε αυτό το επίπεδο σε αντίθεση με τις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ όπου πιο άνετα προχωράνε χώρες σαν την Ελλάδα την Πορτογαλία, τη Δανία την Τσεχία.

-Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τους αγώνες λείπουν παραπάνω από ένα μήνα από τα σπίτια τους. Προλαβαίνουν να γνωρίσουν και να επισκεφτούν τις πόλεις που διεξάγονται οι αγώνες;

Φυσικά και θα ήταν λάθος να μην εκμεταλλευτείς την ευκαιρία για να γνωρίσεις διαφορετικά μέρη και λαούς.

-Ποιες είναι οι συμβουλές που δίνετε σε ένα νέο δημοσιογράφο;

Υπομονή και πολλή δουλειά, μεράκι και αγάπη για αυτή την δουλειά. Αν θέλει κάποιος να την κάνει για να βγάλει λεφτά υπάρχουν πολλά άλλα επαγγέλματα που πληρώνουν καλύτερα. Aν θέλει να την κάνει για να ταξιδεύει τότε ας γίνει πιλότος. Δημοσιογράφος γίνεσαι για να ζεις τα γεγονότα από κοντά και αυτό δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα!

-Ποιο Μουντιάλ προτείνετε να ξαναδούμε;

Όλα και κανένα, κάθε νέα διοργάνωση έχει την γοητεία της. Ωστόσο του 1970 στο Μεξικό και του 1974 στην Γερμανία παραμένουν διαχρονικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top