Fractal

Πόσα ξέρεις για τη Γιόγκα ;

Γράφει η Ρίτα Βελώνη //

 

yoga2Πέρα από φιλοσοφία, επιστήμη αλλά και τέχνη, η γιόγκα είναι και ένα μέσον προληπτικής ιατρικής που δραστηριοποιείται σε σωματικό, πνευματικό και ψυχικό επίπεδο. Ελάτε λοιπόν να ανακαλύψουμε μαζί τα μυστικά της.

 

Η λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα yuj (ενώνω) και ουσιαστικά σημαίνει «ενώνω το σώμα με την ψυχή». Στην πραγματικότητα, η γιόγκα είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα φιλοσοφίας και γυμναστικής τεχνικής, που υποδεικνύει ορισμένους τρόπους σωματικής και πνευματικής άσκησης. Στην Ινδία, από όπου κατάγεται, η γιόγκα αγκαλιάζει ένα πλατύ πεδίο με διάφορα είδη, τα οποία όσο διαφορετικά και αν είναι μεταξύ τους, εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Εναρμόνιση των ενεργειών μέσα μας και επαναφορά της γαλήνης μεταξύ νου, ψυχής και σώματος.

Hatha γιόγκα, η πιο δημοφιλής στη Δύση

Από τα διάφορα είδη, τα οποία διαμορφώθηκαν με την πάροδο του χρόνου η Hatha γιόγκα, που είναι και η πιο γνωστή και διαδεδομένη στο δυτικό κόσμο, διδάσκει αναπνευστικές και σωματικές ασκήσεις ή στάσεις, ιδιαίτερα χρήσιμες για τη διατήρηση μιας καλής ψυχικής και σωματικής ισορροπίας για την αντιμετώπιση των καθημερινών εντάσεων. Στη Hatha δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις ασάνες (τις ασκήσεις) που συμβάλλουν στον έλεγχο του νου, επειδή, σύμφωνα με τις αρχές αυτής της σχολής γιόγκα, για να κυριαρχήσει κανείς στο πνεύμα, πρέπει πρώτα να έχει τον έλεγχο του σώματός του. Η Hatha ταιριάζει σε όλους, ανεξαρτήτως επιπέδου φυσικής κατάστασης ή ηλικίας, ενώ θεω¬ρείται ιδανική για τα άτομα με μειωμένη ευλυγισία, επειδή πρόκειται για ένα είδος γιόγκα που μπορεί να εκτελεστεί τόσο με ήπιο ρυθμό, όσο και με πιο δυναμικό, αν το επιθυμεί αυτός που το επιλέγει. Από την άλλη μεριά, υπάρχει και η Kundalini γιόγκα, που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο διαλογισμό, καθώς και άλλα, επίσης θεραπευτικά είδη (π.χ. Anusara, Jivamukti, Bikram,
Vinyasa), τα οποία όμως δεν είναι τόσο δημοφιλή στη χώρα μας.

Τι μας διδάσκει η γιόγκα

Σύμφωνα με τους δασκάλους της Hatha γιόγκα, αλλά και όλων των ειδών γιόγκα γενικότερα: ό,τι κάνουμε στο σώμα έχει το αντίστοιχο αποτέλεσμα στην ψυχή και το πνεύμα και αντιστρόφως. Γι αυτό σαν ολιστικό σύστημα του «ευ ζην» η γιόγκα περιλαμβάνει:

* Σωματικές ασκήσεις, που επιδρούν στο νευρικό και ενδοκρινολογικό σύστημα, οι οποίες γίνονται με πολλά τεντώματα, ανοίγματα, μεγάλες κάμψεις, πιέσεις, ιδιαίτερα στα σημεία των αδένων όπως επινεφρίδια, θυρεοειδή κλπ.
* Τεχνικές χαλάρωσης, που είναι μια πολύ αναζωογονητική και θεραπευτική διαδικασία, ειδικά σε προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με το στρες (π.χ υπέρταση, ταχυκαρδία).
* Τεχνικές αναπνοής, που βοηθούν στην καλή οξυγόνωση του οργανισμού και συμβάλουν στην καλή λειτουργία των εσωτερικών οργάνων (καρδιά, στομάχι, συκώτι).
* Σωστή διατροφή, που απαλλάσσει τον οργανισμό από τοξίνες.
* Θετική σκέψη, που βοηθά στην γενικότερη αντιμετώπιση της ζωής (εργασία, σχέσεις με τους άλλους).
* Αυτοσυγκέντρωση, που αξιοποιεί τη δύναμη της σκέψης αλλά και της θέλησης.
* Διαλογισμό, που είναι η κατάληξη όλων των παραπάνω ενεργειών και φέρνει στην επιφάνεια το κρυμμένο δυναμικό του ανθρώπινου νου.

Πως βοηθούν οι ασκήσεις γιόγκα

Οι ασκήσεις της γιόγκα, γυμνάζουν κάθε μέρος του σώματος, τεντώνοντας και εναρμονίζοντας τους μυς και τις αρθρώσεις, την σπονδυλική στήλη και ολόκληρο το σκελετικό σύστημα. Επιπλέον, λειτουργούν πάνω στα εσωτερικά όργανα, τους αδένες και τα νεύρα, διεγείρουν και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, ενώ βοηθούν στη θεραπεία ασθενειών όπως υπέρταση, αρθρίτιδα, χρόνια κόπωση, άσθμα, κιρσούς και αρτηριοσκλήρωση. Καθώς αυτές οι ασκήσεις συνδυάζονται με τη σωστή αναπνοή, βοηθούν και στη ομαλή λειτουργία του διαφράγματος που σχετίζεται άμεσα με τον ψυχισμό του ανθρώπου και την καλή κατάσταση των σπλάχνων. Ακόμα, όπως ανακοίνωσε μετά από πρόσφατη μελέτη η ερευνήτρια Dr. Chris Streeter, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Νευρολογίας στο Boston University School of Medicine; «η γιόγκα, μπορεί να αποτελέσει το πιο χρήσιμο ‘όπλο’ για την καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους».

Πότε πρέπει να γίνονται

Κάθε άσκηση τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους, μπορεί να γίνεται στο σπίτι σε ένα ήσυχο απομονωμένο δωμάτιο αλλά και σε άλλους χώρους, ακόμα και στην ύπαιθρο, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Καλύτερες ώρες για τις ασκήσεις, είναι οι πρωινές και οι βραδινές, λίγο πριν τον ύπνο.

Οι δάσκαλοι της γιόγκα συστήνουν : Πονάει η μέση σας; μιμηθείτε τη… γάτα

Πολλές από τις γυμναστικές ασκήσεις της γιόγκα, μιμούνται τις κινήσεις των ζώων! Της γάτας, της κόμπρας, της χελώνας, του λαγού του ψαριού… Για να απαλλαγείτε λοιπόν από την κούραση ή τον πόνο της πλάτης, της μέσης και γενικά της σπονδυλικής στήλης δεν έχετε παρά να μιμηθείτε τη γάτα.

* Γονατίζετε, δηλαδή, με τα χέρια μπροστά, τεντωμένα στους αγκώνες και με τη ράχη ίσια, φροντίζοντας οι μηροί να είναι παράλληλοι και κάθετοι στο πάτωμα και τα γόνατα λίγο ανοικτά. Από αυτήν τη στάση και με σκυμμένο το κεφάλι προς τα εμπρός εκπνέετε, ανεβάζοντας τη σπονδυλική στήλη προς τα πάνω. Μένετε για λίγο σε ακινησία, αναπνέοντας κανονικά, κατόπιν, εισπνέοντας και εκπνέοντας βαθιά, σηκώνοντας το κεφάλι προς τα πάνω και φέρνοντας την πλάτη στην αρχική της θέση (σε ίσια γραμμή). Την άσκηση μπορείτε να την επαναλάβετε 5-6 φορές.

yoga 1Έχετε υπερβολικό στρες ; Χαλαρώστε με τις παρακάτω ασκήσεις

Η χαλάρωση ενεργεί σαν αμορτισέρ ανάμεσα στον οργανισμό και το άγχος που τον απειλεί. Αυτό, το γνωρίζουν καλά οι δάσκαλοι της γιόγκα, που συνιστούν την άσκηση «Σαβάσανα», η αυτή της «διανοητικής χαλάρωσης». Δυο ασκήσεις που μειώνουν σημαντικά την ένταση στους καρδιακούς μυς και επιβραδύνουν το σχηματισμό λιπαρών ουσιών στις αρτηρίες.

Άσκηση 1: Ξαπλώνετε ανάσκελα με τα χέρια στο πλάι, τα πόδια λίγο ανοικτά και τα μάτια κλειστά. Εισπνέετε και εκπνέετε αργά από τη μύτη. Το μυαλό σας πρέπει να είναι συγκεντρωμένο μόνο στην αναπνοή και σε τίποτε άλλο. Η χαλάρωση αυτή, η οποία πρέπει να διαρκεί 10-20 λεπτά, μπορεί να γίνεται πολύ συχνά, όσες φορές αισθάνεστε ότι την έχετε ανάγκη.

Άσκηση 2: Πάρτε μια αναπαυτική στάση στο κρεβάτι. Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε ένα γνωστό μέρος που αντιπροσωπεύει για σας το ιδεώδες (στην άκρη της θάλασσας, στο βουνό, στον κήπο). Φανταστείτε στη συνέχεια πως ακούτε τους ήχους, νιώθετε τις μυρωδιές και αισθάνεστε την ηρεμία και τη γαλήνη του τοπίου. Μείνετε έτσι για πέντε λεπτά και απολαύστε νοερά αυτό το ιδανικό καταφύγιο.

Mερικά από τα οφέλη που μπορεί να βιώσετε με τη συχνή και τακτική πρακτική γιόγκα:

  • Μείωση του άγχους
  • Βελτίωση της συγκέντρωσης και της μνήμης
  • Καταπολέμηση της κατάθλιψης
  • Βελτίωση της διάθεσης
  • Εύκολος και πιο ξεκούραστος ύπνος
  • Διαχείριση θυμού
  • Μείωση εριστικότητας
  • Γενική αίσθηση χαράς, ευγνωμοσύνης και ευεξίας
  • Περισσότερη αντοχή και μυϊκή δύναμη
  • Βελτιωμένη στάση του σώματος και της σπονδυλικής στήλης
  • Αύξηση της ζωτικής ενέργειας (prana)
  • Μείωση ή και απαλλαγή από διάφορους σωματικούς πόνους, όπως της μέσης, του αυχένα, των καρπών κλπ.
  • Εξισορρόπηση ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου
  • Βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς και του αναπνευστικού συστήματος
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Εξισορρόπηση του ορμονικού συστήματος
  • Ενίσχυση του οργανισμού απέναντι σε νευρολογικές και αυτοάνοσες ασθένειες (σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.)
  • Μείωση κατακράτησης τοξίνων στο σώμα
  • Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Αύξηση της «καλής» χοληστερίνης HDL και μείωση της «κακής» χοληστερίνης LDL.

Και τρία ακόμα είδη γιόγκα που τελευταία κερδίζουν έδαφος στο δυτικό κόσμο.

* H Kundalini είναι μια ιδιαίτερη μορφή γιόγκα που σκοπό έχει να απελευθερώσει την ενέργεια που βρίσκεται εν υπνώσει στη βάση της σπονδυλικής στήλης και παρομοιάζεται με κουλουριασμένο φίδι. Η Kundalini θεωρείται μάλιστα ότι «απελευθερώνει» το γενετήσιο σύστημα!
* Η Αshtanga (γνωστή και ως power γιόγκα), είναι μια δυναμική μορφή γιόγκα, που ταιριάζει κυρίως σε νέους με καλή φυσική κατάσταση, ενώ πρέπει να αποφεύγεται από άτομα μεγάλης ηλικίας ή αυτούς που έχουν υψηλή πίεση και μυοσκελετικά προβλήματα. Οι ασκήσεις της δίνουν μεγάλη έμφαση στο συγχρονισμό της αναπνοής με τις κινήσεις του σώματος, μια διαδικασία που «θερμαίνει» εσωτερικά το σώμα, τονώνει τον οργανισμό και ηρεμεί το μυαλό.
* Η Iyengar γιόγκα, δίνει μεγάλη έμφαση στην ακρίβεια των στάσεων και τη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος. Οι ασκήσεις της είναι ως επί το πλείστον στατικές και πολλές γίνονται με βοηθήματα, όπως καρέκλες, μαξιλαράκια, στρώματα, σχοινιά, πλαστικά «τουβλάκια» (blocks). Ταιριάζει κυρίως σε άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα, όπως δισκοπάθεια, ισχιαλγία, αρθριτικά, ρευματισμούς κ.α. αλλά και σε όσους ταλαιπωρούνται από άσθμα, επειδή τονώνει τους θωρακικούς μυς και διευκολύνει την αναπνοή.

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top