Fractal

Με αφορμή τους «Επισκέπτες της μαμάς»

Γράφει ο Μπάμπης Δερμιτζάκης //

 

DariushMehrjuiDariush Mehrjui, Mum’s guests (2004)

 

Ήξερα ότι ο Dariush Mehrjui είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιρανούς σκηνοθέτες, έτσι κάποια στιγμή αποφάσισα να τον δω πακέτο, όσα έργα του είχα καταφέρει να συγκεντρώσω, και να γράψω δυο λόγια για καθένα σε ένα αρχείο. Αργότερα είδα τον «Κο Αφελή» τη «Λεϊλά», τον «Κύκλο», και τον «Ταχυδρόμο». Χθες (27-7-2014) στη δορυφορική (υπάρχει κανάλι που προβάλλει ιρανικές ταινίες ντουμπλαρισμένες στα αγγλικά) είδα τους «Επισκέπτες της μαμάς».

Δεν φανταζόμουν ότι θα έβλεπα, από τον σκηνοθέτη της «Γελάδας», μια τόσο ξεκαρδιστική κωμωδία. Για να πούμε την αλήθεια, ελάχιστες ιρανικές κωμωδίες έχω δει, όμως όλες ήταν μια και μια.

Σε μια «αυλή των θαυμάτων», που στην Ελλάδα έχει εξαφανιστεί μετά τη δεκαετία του εξήντα αλλά φαίνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει στο Ιράν, συμβαίνουν διάφορα κωμικά επεισόδια, μέσα από τα οποία όμως προβάλλει η ανθρωπιά των ανθρώπων και η προθυμία τους να εξυπηρετήσουν τον γείτονα.

Το αντρόγυνο έχει επισκέπτες, τον ανιψιό της γυναίκας με τη σύζυγό του. Είναι φτωχοί, και στο σπίτι τους δεν υπάρχει τίποτα φαγώσιμο της προκοπής για να τους προσφέρουν για δείπνο. Ζητούν τη συνδρομή των γειτόνων. Όλοι είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν. Η μόνη που αρνείται τελικά είναι μια περίεργη γυναίκα της αυλής. Ενώ αρχικά προθυμοποιείται να τους δώσει ένα κοκόρι, όχι, δεν αντέχει να το σφάξουν. Το αρπάζει πριν πέσει το λεπίδι, και τρέχει στο σπίτι της χαϊδεύοντάς το.

Από τα πιο κωμικά επεισόδια είναι η εγχείρηση ενός κοκκινόψαρου που η γάτα το τραυμάτισε προσπαθώντας να το αρπάξει από τη λιμνούλα, εγχείρηση που στέφθηκε με επιτυχία.

Στο τέλος του έργου βλέπομε μια μεγάλη σειρά φαγητά να έχουν στρωθεί στην αυλή. Όλοι όσοι συνεισέφεραν είναι φυσικά καλεσμένοι.

Υπέροχη κωμωδία, όμως δεν ξέρω πώς θα μπορούσατε να τη δείτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top