Fractal

Μέιντ Ιν Τσεχοσλοβάκια

του Βαλάντη Τερζόπουλου (a.k.a. Electric Looser) // *

 

valadis 3Η Ostrava από τα τελη του ’60 χαρακτηριζόταν ως το Liverpool της Τσεχοσλοβακίας. Ηταν το ίδιο σκληρή πόλη και χωριζόταν, όπως και σήμερα, από ένα λασπωμένο ποτάμι. Επιπλέον, ήταν διάσημη για τους αθλητές και τους μουσικούς της. Η ευρύτερη περιοχή της πόλης ήταν γεμάτη από Dance Halls, Cafe και Clubs. Κάθε μπάντα που ήθελε να κερδίσει δημοσιότητα, αν έπαιζε σ’ ένα από τα μαγαζιά της πόλης, σίγουρα δεν θα έπρεπε να ανησυχεί για το μέλλον της.

 

Τα ραδιοφωνικά προγράμματα στην Ostrava παρουσίαζαν καθημερινά νέους τοπικούς τραγουδιστές, μπάντες, μουσικούς, συνθέτες, στιχουργούς. Τα τηλεοπτικά μουσικά προγράμματα της Ostrava είχαν βελτιωθεί ως προς την ποιότητα και πρωτοτυπία που έτειναν να ξεπεράσουν και αυτά της Πράγας. Εξαιρετικοί καλλιτέχνες της εποχής έγιναν γνωστοί από τα ραδιόφωνα και την τηλεόραση της Ostrava.

Την ίδια παράδοση συνέχισαν και οι Flamingo Group οι οποίοι έκλιναν προς την Jazz. Όλα τα μέλη της μπάντας είχαν προηγούμενη εμπειρία από διάφορα Live με άλλες μπάντες καθώς και σε πάρα πολλές ραδιοφωνικές εμφανίσεις. Το 1970 η δημοτικότητά τους πήρε απίστευτες διαστάσεις εξαιτίας της ροπής τους προς την τότε Pop (τώρα θα το λέγαμε jazz soul με γυναικεία vocals). Βασικά όμως η επιτυχία της μπάντας οφειλόταν κυρίως στους τραγουδιστές, Marie Rotrova και Petr Nemec.

Η Marie Rotrova (σήμερα θεωρείται κάτι σαν την δική μας Χάρις Αλεξίου) ήταν μόλις 21 ετών όταν αναδείχτηκε από ένα διαγωνισμό ταλέντων. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε σε ένα τηλεοπτικό show στην Πράγα, το οποίο της έδωσε την ευκαιρία να τραγουδήσει στο κορυφαίο Night club του ξενοδοχείου Yalta. Όταν έγινε μέλος των Flamingo Group το 1969 είχε πλέον επιρροές από Aretha Franklin, Carla Thomas, Fontella Bass και άλλες ντίβες της Soul Blues μουσικής σκηνής.

Ο Petr Nemec, από την άλλη, ξεκίνησε την καριέρα του με την συμμετοχή του στους Flamingo Group. Προηγουμένως είχε ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο της Ostrava την τσέχικη έκδοση του “Mellow Yellow” του Donovan. Το μελωδικό του ρεπερτόριο και η δυνατή του εμφάνιση στην σκηνή ανέβασε ακόμα περισσότερο την δημοτικότητα του group το οποίο έφτασε στις λίστες του Top 10 της Τσεχοσλοβακίας τότε. Οι επιρροές του προέρχονταν κυρίως από καλλιτέχνες όπως οι Ottis Redding, Marvin Gaye, James Brown, Vanilla Fudge κ.ά.

valadis bandΟι Flamingo Group είναι από τις λίγες περιπτώσεις μουσικών που συνδύασαν τη δημοτικότητά τους με την άμεση αποδοχή ενώ έπαιζαν σε Jazz Club, όπως το φημισμένο μέχρι και σήμερα “Rebuta” στην Πράγα. Μουσικοί και παραγωγοί συνέρρεαν προκειμένου να ακούσουν τις θαυμάσιες φωνές της Rotrova και του Nemec, τον λυρικό ήχο του hammond από τον Vladimir Figan, τον μνημειώδη ήχο του μπάσου από τον Jiri Urhaik και τους Richard Kovalcik στην τρομπέτα, Rudolf Brezina στο tenor sax και Radek Dominik στα drums. To “This is Our Soul” είναι ένα album με ευρηματικά κομμάτια αλλά και απίστευτες διασκευές όπως το “Sunny” σε μια ψυχεδελικη διασκευή, με το μπάσο και τα τύμπανα να λειτουργούν ως μετρονόμοι και το hammond να οργιάζει. Φανταστικές διασκευές επίσης και στα “Chain Of Fools” και “I’ve Got Dreams To Remember” που, αν το άκουγε ο Ottis Reddind, σίγουρα θα ανατρίχιαζε. Άλλα κομμάτια τους είναι και το “Big Chain”, το “Hey Lonely Girl”, το μοναδικό flower pop του δίσκου, καθώς και το “Quasimodo’s dream”, όπου εκεί ακούς τη δεξιοτεχνία των μουσικών να συνδυάζουν μέσα σε λίγα λεπτά από hammond beat και swing ως easy listening.

The Flamingo Group 1969 (Supraphon records Czechoslovakia)

.

* Ο Βαλάντης Τερζόπουλος είναι ο δημιουργός του blog http://spychedelicsally.blogspot.gr

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top