Fractal

Η μυστική κοινότητα των αναγνωστών

της Ελένης Γκίκα //

 

Helene Hanffbook«84, Charing Cross Road» της Helene Hanff  (Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά. Εκδόσεις Πόλις.)

Εκείνη, Αμερικανοεβραία μποέμ «με σαραβαλιασμένα έπιπλα και σκοροφαγωμένα πουλόβερ. Επιβιώνει στο όριο της φτώχειας διαβάζοντας και διορθώνοντας άρθρα για εγκυκλοπαίδειες, ιστορικά παιδικά βιβλία και σενάρια για την τηλεόραση στη Νέα Υόρκη, μεταπολεμικά.
Αυτός παλαιοβιβλιοπώλης, υπεύθυνος πωλήσεων στο Marks & Go παλαιοβιβλιοπωλείο, στην 84, Charing Cross Road στο Λονδίνο. Μια αγγελία στο περιοδικό Saturday Review of Literature θα σταθεί η αφορμή να γνωριστούν. Η αιτία, το πάθος και των δυο για τα βιβλία.
Στις 5 Οκτωβρίου 1949 θα στείλει η Αμερικανίδα συγγραφέας Helene Hanff την πρώτη επιστολή: «Είμαι μια φτωχή συγγραφέας που αγαπά τα παλιά βιβλία, όμως είναι αδύνατον να βρω όλα όσα χρειάζομαι στα εδώ βιβλιοπωλεία».
Είκοσι μέρες αργότερα, ο Frank Doel της απαντά.
Είκοσι χρόνια θα κρατήσει αυτή αλληλογραφία.
Με σελίδες από «την Αγγλία της αγγλικής λογοτεχνίας», με βιβλία γεμάτα Στίβενσον, Μπεν Τζόνσον, Τζον Νταν, Μπέρναρ Σω, Λόρενς Στερν, Ουίλιαμ Μπλέικ, με βαριές «κρεμ σελίδες», «αυθεντικό γαλάζιο πάνινο δέσιμο του 1905 με «μια χειρόγραφη αφιέρωση με μελάνι στον ψευδότιτλο», «λαμπερό δέρμα με χρυσά γράμματα και όμορφα τυπογραφικά στοιχεία», βιβλία με άρωμα, ιστορία και αφή. Με σελίδες που ανοίγουν συνέχεια στα καλύτερα σημεία, καθώς «το φάντασμα του προηγούμενου ιδιοκτήτη» επισημαίνει πράγματα που αξίζει κανείς να διαβάσει. Με σελίδες γεμάτες φιλία κι εκτίμηση, κοινή αισθητική, αξίες, και μια περίεργη μορφή συνενοχής − «θα σκορπίσω αχνά σημεία με μολύβι σ’ όλο το βιβλίο, υπογραμμίζοντας τα καλύτερα κομμάτια για όποιον βιβλιόφιλο δεν έχει ακόμα γεννηθεί».
Είκοσι χρόνια «με ζαμπόν σε αντάλλαγμα των ωραίων βιβλίων, αυγά σε σκόνη έναντι Stevenson· κονσέρβες έναντι Samuel Pepys· κι ακόμα ανεμελιά έναντι τυπικότητας, εκκεντρική αφέλεια αντί ντροπαλοσύνης και αποστασιωποιημένου χιούμορ», γράφει στο επίμετρο η Κατερίνα Σχινά.
Ο επίλογος θα γραφτεί από άλλον: «Αγαπητή κυρία, με μεγάλη μου λύπη πρέπει να σας πληροφορήσω…»
Η Helene Hanff με τον Frank Doel δεν θα συναντηθούν ποτέ. Η συγγραφέας θα φτάσει επιτέλους στην «Αγγλία της αγγλικής λογοτεχνίας» όταν η αλληλογραφία τους θα εκδοθεί.
84, Charing Cross Road.
Και θα την κάνει διάσημη παγκοσμίως, όχι μονάχα στο Λονδίνο.
«Ένα από εκείνα τα cult βιβλία που δανειζόμαστε απ’ τους φίλους μας και τα δανείζουμε σε άλλους με τη σειρά μας· ένα βιβλίο που μεταμορφώνει τους αναγνώστες του σε μέλη της ίδιας μυστικής κοινότητας». (Newsweek)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top