Fractal

Είχα χαθεί στις λέξεις και ζήτησα τη βοήθεια των αριθμών

του Μάκη Αρμένη //

 

numbers«Φωτογραφία, κείμενο και βιογραφικό. Την Τετάρτη ξεκινάμε…». Μια ζωή γνωριζόμαστε με την Ελένη, διευκρινίσεις εν προκειμένω απαγορεύονται. Χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ξεκινώντας, η πρώτη φράση, που δεν έχει σχέση με το παρακάτω, έμεινε να περιμένει τη συνέχεια… Τη γράφω και την κάνω τίτλο, από φόβο μην ξεχαστεί: «Είχα χαθεί στις λέξεις και ζήτησα τη βοήθεια των αριθμών». Γιατί ζήτησα τη βοήθεια των αριθμών, που ποτέ μου δεν χώνεψα; Είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Όταν καταφέρει το μυαλό να μπει στην ψυχή μου, τα ξαναλέμε…

Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα συμβεί, πρέπει όμως να διώξω τους εφιάλτες των μαθηματικών, που με κυνηγούν από το γυμνάσιο. Για να είμαι ειλικρινής, αν δεν υπήρχε η γεωμετρία, πολύ αμφιβάλλω αν θα το είχα τελειώσει.

Τα σημάδια που αφήνω σ’ αυτή τη διαδρομή είναι υποσχέσεις επιστροφής. Ημιτελείς σκέψεις, που χρειάζονται συμπλήρωμα. Κάποιες δεν θα ολοκληρωθούν ποτέ. Και δεν θα ολοκληρωθούν γιατί ενώ φτάνεις στον επίλογο, και είσαι έτοιμος να μαζέψεις μολύβια και χαρτιά, μια αναπάντεχη λέξη έρχεται να σου υπενθυμίσει ότι αυτό που εσύ νομίζεις τέλος είναι ακόμα μια αρχή. Και πάλι απ’ την αρχή.

Δεν σας κρύβω ότι προσπαθώ, αλλά δεν μπορώ μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον να κρατήσω τον λόγο στον εαυτό μου. «Μίλα όσο χρειάζεται για να μη νομίζουν ότι είσαι βουβός», του είπα εδώ και μέρες. Δεν είμαι κουφός, όμως, για να τα καταφέρω. Μόλις οι οργισμένες λέξεις εξαερωθούν, επαναφέρω τους περιορισμούς, για να μην τους τηρήσω.

Ημέρες επαναπροσδιορισμού αυτές της κρίσης. Της κρίσης μιας κοινωνίας που βρίσκεται αντιμέτωπη με την εξαθλίωση. Επαναπροσδιορισμού της θέσης μας και της στάσης μας, απέναντι στον εαυτό μας πρωτίστως. Να πονέσουμε για να νιώσουμε.

Λόγος αφαιρετικός, όχι από τσιγκουνιά. Από ανάγκη να πούμε περισσότερα. Δυο ώρες παιδεύομαι να βάλω τρεις λέξεις στη σειρά. Τίποτα.

Να εκπαιδεύσουμε τα αισθήματά μας σε συνθήκες δυσκολίας, γιατί οι ευκολίες που μας μπαστάρδεψαν και μας έβγαλαν από τον δρόμο των κατακτήσεων ανήκουν στον παρελθόν.

Νιώθω μέσα απ’ αυτό το κοκτέιλ συναισθημάτων να αφαιρώ εγωισμό, να μη με ακολουθούν δικαιολογίες σε κάθε απόπειρα καταλογισμού ευθυνών προς τον εαυτό μου. Να γίνομαι πιο ελεύθερος, και ο αέρας της εισπνοής να φτάνει μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο.

Αυτός ο πόνος είναι και η ελπίδα μας. Και αυτή η δυσκολία, που άνοιξε δρόμους στο αδιαπέραστο, χοντρό πετσί μας, να δείτε που θα μας διώξει πολλά βάρη από εκείνα που η ευκολία μάς φόρτωσε.

Αυτή είναι η ευτυχία που μας τάξανε; Χρειάζεται και ο θυμός για να μη γίνει ο πόνος αβάστακτος. Οι εικόνες των συσσιτίων για ένα πιάτο φαΐ, ή για μια μικρή δόση εργασίας. Οι τραγικές εικόνες της αναζήτησης τροφής στους κάδους απορριμμάτων δεν περνούν πλέον μέσα από τα τηλεοπτικά φίλτρα, που τις απομυθοποιούν· είναι μπροστά μας, σε απευθείας σύνδεση με τα μάτια μας, που δεν θέλουν να το πιστέψουν.

Όχι μόνο κουφός, αλλά και τυφλός, για να τηρήσω τη δέσμευση στον εαυτό μου.

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top