Fractal

Γκουστάβο Ρούσσο: “Πάθος για τάνγκο”

Συνέντευξη στον Γιάννη Παναγόπουλο //

 

Tango2«Εντάξει, εντάξει το τάνγκο γεννήθηκε στην Αργεντινή. Και το Μπουένος Άιρες είναι το δωμάτιο που μεγάλωσε. Αυτό συνέβη γιατί η πόλη δεν υπήρξε ποτέ στατική. Έχει χωνέψει εκατοντάδες διαφορετικές κουλτούρες. Είναι κοσμοπολίτικη. Αυτό συμβαίνει γιατί την περπάτησαν, την τραγούδησαν, την σμίλεψαν αμέτρητοι διαφορετικοί πολιτισμοί. Αυτή η ειρηνική σύγκρουση έθρεψε την κουλτούρα κάθε Αργεντίνου. Αυτή η ευγενική συνύπαρξη επινόησε το τάνγκο».Ο Γκουστάβο Ρούσσο μας απλώνει τις σκέψεις του γύρω από ένα χορό που λατρεύει. Δεν είναι μόνο υπέροχος Αργεντίνος χορευτής. Τάνγκο μπορεί να είναι και οι λέξεις που χρησιμοποιεί όταν εκφράζει το πάθος του για τη ζωή.
Η παράστασή του «Tango In Red Major» έρχεται στην Ελλάδα. Θ’ «ανέβει» την Δευτέρα 14 Ιουλίου στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 15 Ιουλίου στο Θέατρο Φρόντζου στα Ιωάννινα, την Πέμπτη 17 Ιουλίου στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων και το Σάββατο 19 Ιουλίου στο Φλαbaraki στο Λουτράκι. Ο Ρούσσο φέρνει μαζί την παρτενέρ Σαμάνθα Γκαρσία και ένα συγκρότημα 14άρων χορευτών. Ανάμεσα τους είναι και δύο Έλληνες. Η Χλόη και ο Διονύσης.
Ο Ρούσσο ξεκίνησε να μελετά την τέχνη του Τάνγκο σε ηλικία 16 ετών. Δύο χρόνια αργότερα αναδείχτηκε ως ένας από τους πιο ελπιδοφόρους χορευτές στον κόσμο του χορού. Ήταν θέμα χρόνου το ταλέντο του να επιβραβευτεί με την συμμετοχή του σε λαμπερά σόου, κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα. Επαγγελματικά η καριέρα του ξεκίνησε το 1990. Το 1992 ο Γκουστάβο έγινε ο πρώτος χορευτής του παγκοσμίως γνωστού σόου «Tango Passion». Ενώ το 1999 σύστησε στον πλανήτη του χορού το δικό του χορευτικό συγκρότημα «Tango Seduction». Εκεί ήταν ελεύθερος να χορέψει, να σκηνοθετήσει να χορογραφήσει τις δικές του ιδέες. Ο Ρούσσο πέρασε χρόνο μαζί μας απαντώντας ερωτήσεις που αφορούσαν εκείνον και το χορό που αγαπά τόσο μα τόσο πολύ.

 

Tango2-Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί το τάνγκο θέλει ζευγάρια, συχνά σφιχταγκαλιασμένα;

Για μένα το τάνγκο είναι μια τελετουργία. Νομίζω πως ξεπερνά τα πλαίσια του χορού. Ξεπερνά τη διδασκαλία. Είναι κάτι περισσότερο. Ας πούμε μορφή έκφρασης. Έξοδος παθών. Το τάγνκο έχει προϋποθέσεις. Πρέπει να νιώθεις τον παρτενέρ σου. Πρέπει να επικοινωνείς μαζί του. Αυτή η μαγεία ξεπερνά τον μηχανικό βηματισμό άλλων χορών. Μ’ αυτό που λέω δεν θέλω να υποτιμήσω καμία άλλη εκδοχή χορού. Καμιά άλλη κουλτούρα. Απλώς περιγράφω το περιβάλλον που χρειάζεται το τάνγκο για ν’ αποδοθεί όμορφα. Ο εναγκαλισμός είναι ένα από τα απαραίτητα συστατικά του τάνγκο. Θέλω, όμως, να σας υπενθυμίσω πως δεν αγκαλιαζόμαστε αποκλειστικά και μόνο όταν επιβραβεύουμε ένα ερωτικό κάλεσμα. Συχνά αγκαλιάζουμε ανθρώπους για να μοιραστούμε λύπη ή χαρά. Δείτε σάς παρακαλώ το τάνγκο ως διάλογο ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Θα σας βοηθήσει να το κατανοήσετε καλύτερα.

-Σας ήταν δύσκολο να πάρετε την απόφαση να γίνετε χορευτής;

Αν θυμάμαι καλά ήταν 1988 όταν πρωτοείδα χορευτές να χορεύουν τάνγκο. Ήταν ένα μαγευτικό θέαμα. Όρισε την πίστη γύρω από το τί θα ήθελα να κάνω στη ζωή. Δεν είναι και λίγο αυτό. Θυμάμαι πως αναγκάστηκα να εγκαταλείψω τις σπουδές στο πανεπιστήμιο γιατί απλώς δεν μπορούσα να μοιράζω χρόνο ανάμεσα σε δύο δραστηριότητες. Ο χορός, η απόφαση να γίνω χορευτής ήταν ένα ρίσκο που πήρα και δεν το μετάνιωσα ποτέ.

-Τα μαθήματα ποιας σχολής παρακολουθούσατε στο πανεπιστήμιο;

Της ιατρικής.

Tango3-Έχετε υπ’ όψιν σας την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα;

Την ίδια ερώτηση μου έκαναν και άλλοι συνάδελφοι σας. Δεν είμαι εγώ που θα κρίνω την αξία του χρήματος. Δεν είμαι εγώ που θα πω πόσα είναι τα πολλά χρήματα. Πόσα είναι τα λίγα. Αυτό που ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος μ’ ενδιαφέρει είναι η ελευθερία. Μόνο εκείνη μπορεί ν’ απελευθερώσει τις κοινωνίες των ανθρώπων. Ξέρετε προσεγγίζω τα πάντα, πάντα από τη θετική τους πλευρά. Δεν μπορώ και δεν θέλω να τα βλέπω αλλιώς. Είτε στην Ελλάδα, είτε στην Αργεντινή, είτε όπου βάλει ο νους σας οι καλλιτέχνες πρέπει να είναι εκεί έξω, απλώς και μόνο για να δείχνουν στους ανθρώπους πως η καλύτερη ζωή που ονειρεύονται να ζήσουν είναι πολύ κοντύτερα απ’ όσο ίσως νομίζουν.

 

«Tango in Red Major» την Πέμπτη 17 Ιουλίου
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι
Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 18 ευρώ. Για θέσεις καθήμενων 30 και 35 ευρώ. Φοιτητές και άνεργοι (με την επίδειξη ταυτότητας 12 ευρώ).
Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr / Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου / Seven Spots / Καταστήματα Public / IANOS / Ticketservices.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top