Fractal

Τα «κλειδιά» ήτανε στα χειρόγραφα

της Ελένης Γκίκα //

 

gorgona«Η γοργόνα» της Camilla Lackberg. Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης. Εκδ. «Μεταίχμιο», σελ. 560.

 

Όπως σ’ όλα τα βιβλία της Camilla Lackberg, η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα ψαροχώρι (εκεί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε), στη Φιελμπάκα. Όπως σ’ όλα της τα βιβλία, πρωταγωνιστούν η Ερίκα, ερευνήτρια – συγγραφέας, μια ιδιότυπη Μις Μαρλπ, και ο σύζυγός της Πάτρικ, αστυνομικός, τους οποίους έχουμε δει κατά την διάρκεια των ιστοριών να γνωρίζονται, να ξανασυναντιούνται μάλλον, να παντρεύονται, να αποκτούν το πρώτο και τώρα να περιμένουν και το δεύτερο παιδί, ή μάλλον τα δίδυμά τους.

Όπως σε όλα της τα βιβλία, το παρελθόν ως ζωντανός οργανισμός και καθοριστικός παράγοντας των μελλοντικών εξελίξεων και τα οικογενειακά βάρη- μυστικά θα αποτελέσουν και πάλι τα κλειδιά. Χωρίς αυτό, ωστόσο, και να σημαίνει ότι οι ιστορίες της επαναλαμβάνονται, ο αναγνώστης παύει να αιφνιδιάζεται, ότι κάθε ιστορία δεν είναι πρωτότυπη και καινούργια, πώς η πλοκή παύει να είναι καταιγιστική και αιφνιδιαστική. Κρατώντας την βασική δομική μέθοδο η συγγραφέας, συνεχίζει κι εδώ να εγκιβωτίζει σκηνές από το παρελθόν για να φωτίζει ή μάλλον σκιάζοντας να υπαινίσσεται το παρόν, αποκαλύπτοντας μόλις στο τέλος, το αναπόφευκτο της ζωής των ηρώων.

Στο καινούργιο βιβλίο της «Η γοργόνα», ένας καινούργιος μυθιστορηματικός συγγραφέας – και υπό την επίβλεψη της Ερίκα- γεννιέται. Ο Κρίστιαν Τιντέλ, με παλιούς δεσμούς αλλά άρτι αφιχθείς ωστόσο ως κάτοικος στην Φιελμπάκα, είναι ένας κλειστός, αινιγματικός τύπος, με σύζυγο και δυο παιδιά και με εξίσου σκοτεινή και σαγηνευτική γραφή. Το βιβλίο κάνει αίσθηση άμα τη κυκλοφορία του ενώ η έκδοσή του σηματοδοτείται από δυο ζοφερά γεγονότα: εξαφανίζεται ο καλύτερος φίλος του, λαμβάνει απειλητικό σημείωμα μαζί με λουλούδια κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης και καταρρέει. Τα γεγονότα στη συνέχεια είναι μια διαρκής απειλή για πολλούς, ή μάλλον για μια τετράδα που αποτελεί εδώ και χρόνια μια αλλόκοτη παρέα. Άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους οι οποίοι ωστόσο συνεχίζουν μαζί σα να τους βαραίνει το ίδιο αλλόκοτο μυστικό. Στην ιστορία θα προστεθεί ένας νεκρός, απειλητικά σημειώματα και στους άλλους τρεις κι ένας τρομαγμένος συγγραφέας. Η ετοιμόγεννη Ερίκα ερευνά και προσπαθεί να βοηθήσει. Το φινάλε είναι μια ερεβώδης αλήθεια που άπτεται της Ψυχιατρικής.

Τα κλειδιά, βεβαίως, βρίσκονται στη «Γοργόνα» που είναι κι ο τίτλος του σκοτεινού μυθιστορήματος του Κρίστιαν Τιντέλ και φυσικά στο σκοτεινό παρελθόν. Θα πρέπει να την γνωρίζεις την αλήθεια για να την διακρίνεις στην μυθοπλασία ενός βιβλίου. Διαφορετικά, το διαβάζουμε με ό,τι έχουμε, με ό,τι είμαστε. Αποκαλυπτικό μπορεί να είναι μόνο σε εκείνους που μοιράζονται το κοινό ένοχο παρελθόν- μυστικό. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ατμόσφαιρα, έντονη πλοκή, ανατροπές και έναν χαρακτήρα που μπορεί να αφήσει εποχή, θυμίζοντας ωστόσο Τζέκιλ και Χάιντ. Με έντονη την αλληλεπίδραση στην τέχνη και στη ζωή. Αλλά από την άποψη ότι η Τέχνη είναι οι εμμονές μας και το παρελθόν μας, το καταφύγιο απ’ όπου δύσκολο έως αδύνατο να ξεφύγει κανείς. Μυθιστόρημα εφάμιλλο της «Παγωμένης πριγκίπισσας» και του «Ιεροκήρυκα».

Απ’ τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» υπενθυμίζουμε ότι κυκλοφορούν επίσης και τα βιβλία της «Οικογενειακά μυστικά», «Σε ζωντανή μετάδοση», «Το παιδί από τη Γερμανία». «Ο Φαροφύλακας» της Καμίλα Λέκμπεργ θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο του 2014.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top